comenzi la domiciliu cliseru.ro

Medicul diabetolog Simona Berbece părăsește Spitalul de Urgență. Demisie sau demitere?

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
31/01/2015 | Locale Ialomita

Instalarea unei noi conduceri la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia se pare că nu a liniștit apele în respectiva unitate spitalicească. Un nou scandal, care ardea mocnit de ceva vreme, s-a reaprins, scandal care sub o formă sau alta va aduce prejudicii de imagine spitalului din Slobozia, și așa aflat la limită din multe puncte de vedere, dar mai ales legat de necesarul de medici.

Așadar, la începutul acestei săptămâni, medicul diabetolog Simona Berbece, soția fostului manager interimar Adrian Berbece și, reamintim, singura contracandidată a actualului manager Violeta Șapira la funcția de manager, a transmis presei o scrisoare prin care își informa pacienții despre decizia luată de conducerea spitalului, de reziliere a contractului de muncă, dar și ce are de gând să facă în continuare, în condițiile în care este singurul medic în specialitatea Diabet Zaharat, nutriție și boli metabolice.

În opinia doamnei Berbece, motivațiile demiterii sale sunt „puerile” și nu reprezintă realitatea. În schimb, conducerea unității spitalicești susține că decizia de reziliere a contractului a fost luată de Consiliul de Administrație, ca urmare a demisiei doamnei Berbece, la începutul lunii ianuarie.

„Către pacienții cu Diabet Zaharat din județul Ialomița. După aproape 5 (cinci) ani de activitate în cadrul Spitalului Județean Ialomița, ieri, 26.01.2015, am primit cu surprindere dispoziția managerului unității, dr. Șapira Violeta, privind încetarea contractului individual de muncă, motivațiile acestei dispoziții fiind puerile și nereprezentând realitatea.

Vă trimit acest mesaj deoarece în aceste momente înțeleg prin ce a trecut colega mea, dr. Mihaela Isvoranu, când a fost forțată pur și simplu să plece din acest județ. Și se pare că și mie îmi este hărăzită aceeași soartă. Însă, dacă în cazul doamnei dr. Isvoranu existau colegi în spital / județ de aceeași specialitate, eu sunt singurul medic în specialitatea Diabet Zaharat, nutriție și boli metabolice. Și mă gândesc la Dumneavoastră, cei peste 9.000 pacienți din Ialomița.

Mă gândesc la reproșurile și acțiunile, se pare, adresate datorită faptului că “am îndrăznit” să solicit mărirea numărului de paturi pentru compartimentul de Diabet Zaharat de la 6 (șase) la 10 (zece). În Călărași, compartimentul de Diabet Zaharat din cadrul Spitalului Județean Călărași are în structură același număr de paturi la un număr de pacienți diagnosticați cu Diabet Zaharat aproximativ același ca în județul Ialomița.

Cu siguranță, pașii mei se vor îndrepta către Călărași. Însă, nu sunt genul de persoană care să facă “jocul” unora ce au ca scop distrugerea lucrurilor făcute, reușite de cei dinaintea lor. Actuala conducere a Spitalului Județean Slobozia nu face altceva decât să plătească “polițe” închipuite, fără a realiza ceva concret (propriile ambiții și reușite). “Realizări” se pare că încep sa apară. Cele mai multe unități medicale caută să atragă medici!

Asta-i modalitatea de a atrage medici la Slobozia? Chiar dacă am primit această dispoziție cu termen de reziliere a contractului de muncă 31.01.2015, eu vă anunț că voi fi disponibilă începând de luni, 2 februarie 2015, la cabinetul din cadrul Centrului Medical al Episcopiei Sloboziei și Calarasilor (lângă blocul E14) pentru care voi încheia un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița, astfel încât Dumneavoastră să nu fiți nevoiți să plătiți consultațiile în vederea eliberării rețetelor și scrisorilor medicale, că voi contesta în instanță dispoziția dată demanagerul unității și că voi face, ca și până acum, totul pentru a-mi face meseria în cel mai profesionist mod posibil”, a transmis medicul Simona Berbece.

violeta sapira - andrei  tron - vasile zamfirMarți, 27 ianuarie, la solicitarea mass-media, conducerea unității a susținut o conferință de presă pentru a da explicații cu privire la acest subiect. La conferință au fost prezenți managerul Violeta Șapira, dr. Andrei Tron și juristul Vasile Zamfir.

„În legătură cu comunicatul de presă al doamnei Berbece, nu putem să spunem decât că doamna doctor și-a depus demisia de la nivelul ambulatoriului de specialitate de diabet de la data de 8 ianuarie 2015, urmând să-și desfășoare activitatea până la sfârșitul lunii ianuarie. În condițiile în care demisia este un act unilateral, care ține de voința salariatului, am luat la cunoștință despre acest fapt. Motivele dumneaei sunt acelea că s-a decis reducerea numărului de paturi, ceea ce nu este adevărat. Din octombrie, doamna are aprobare să-și desfășoare activitatea cu zece paturi și nu s-a întreprins nimic pentru ca acest număr să fie redus. Într-adevăr, am avut un consiliu medical, odată cu începerea activității mele de manager, la începutul anului, pentru a stabili măsuri de eficientizare a activității, a infrastructurii spitalului, pentru a crește calitatea actului medical. Dar nu era vorba despre reducerea numărului de paturi (…) La acest moment îl avem pe doctorul Roman, medic endocrinolog cu competențe de diabet zaharat și, de asemenea, așa cum funcționează în celelalte orașe în care nu există diabetolog, prin dispoziția DSP se desemnează medici de medicină internă, care pot elibera rețete pentru pacienții cu diabet. Domnul doctor Roman a preluat toți pacienții pe care doamna doctor a refuzat să-i vadă de când și-a depus demisia. Avea pacienți programați de acum șase luni și a refuzat să-i vadă în luna ianuarie. Câteva zile la rând a adunat pacienții și i-a adus în fața ușii ca să-i tratăm noi”, afirma Violeta Șapira, managerul Spitalului.

Managerul a dat și câteva exemple de pacienți care au făcut plângeri din cauză că doamna doctor Berbece a refuzat să-i primească, să le elibereze rețete etc. Șapira Violeta susținea totodată că nu este normal ca anumite neplăceri, frustrări ale unor persoane, să fie discutate în presă, ci față în față și rezolvate.

“Nu ne dăm afară medicii. Din contră! Dar trebuie să vă spunem că anul trecut au plecat din spitalul Slobozia 11 medici, în mandatul domnului Berbece. Eu nu am decât o lună de când sunt manager. Și vreau să vă spun că a fost angajat un medic psihiatru, s-a angajat biolog, s-a scos la concurs un post de ORL-ist și sper să vină înapoi domnul doctor, am discutat cu medici, inclusiv diabetologi de la București, Constanța, care și-au arătat disponibilitatea de a veni aici, inclusiv pe urgență, sunt mai multe posturi de scos la concurs”, a adăugat Violeta Șapira.

Totodată, managerul a negat ferm acuzațiile potrivit cărora toate aceste probleme ar avea legătură cu concursul pentru funcția de manager, unde cele două au fost contracandidate.

“Frustrările sunt mari. Sunt unii oameni care nu pot accepta să piardă. Tot ce a scris doamna sunt minciuni. Din punctul meu de vedere, e un fals. Noi nu am pus la cale desființarea secției de diabet, în niciun caz. Până acum încolona pacienții și nu voia să-i vadă, iar acum îi roagă, vezi doamne ce bine le-a făcut, să vină la cabinetul dumneaei. Sunt doar frustrări. Probabil că dacă nu încetează ne vom îndrepta și noi spre instanță. Doamna doctor și-a dat demisia, da? Noi am așteptat două săptămâni. În tot acest timp, doamna doctor ne-a făcut numai șicane. Noi am acceptat, cu strângere de inimă așa. Dacă dumneaei nu a vrut să-și retragă demisia, ce vină avem noi? Am avut întâlniri cu dumneaei, dar a venit doar să ne amenințe. Nu noi am dat-o afară! Noi am așteptat să-și revină!”, preciza și Andrei Tron.

Concluzia este că, indiferent de problemele interne ale acestei instituții, pacienții sunt singurii care vor fi afectați.