comenzi la domiciliu cliseru.ro

Medic ginecolog acuzat de vătămare corporală gravă

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
21/01/2016 | Lege si Ordine

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, la 19.01.2016, în stare de libertate, a inculpatei IOAN ANA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut probator următoarea situaţie de fapt:

Ca medic principal obstetrică şi ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Urziceni, inculpata a acordat în perioada 26-31.01.2013 asistenţă medicală de specialitate unei paciente gravide în vârstă de 18 ani, care la internare prezenta simptomele declanşării naşterii.

Prin conducerea neadecvată a travaliului şi nerespectarea standardelor comune recunoscute de comunitatea medicală a specialităţii, nou-născutul a suferit o vătămare corporală gravă.

Din actele de urmărire penală a rezultat existenţa unei culpe medicale care s-a obiectivat în neefectuarea unor acte şi/sau proceduri obligatorii în raport cu situaţia pacientei: încadrarea corespunzătoare a sarcinii în categoria de risc, efectuarea unui set minim de investigaţii la internare, nedirijarea corespunzătoare a travaliului etc.

Rapoartele medico-legale au concluzionat că nou-născutul prezintă o paralizie obstetricală de plex brahial drept, consecinţa asistenţei medicale la naştere de care mama a beneficiat la Spitalul Municipal Urziceni şi că având în vedere deficienţele în acordarea îngrijirilor medicale, legătura de cauzalitate existente între acestea şi leziunea generatoare a prejudiciului actual, gravitatea traumatismului iatrogen necesită 120 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost trimis  spre competentă soluţionare Judecătoriei Urziceni.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate  care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PT Ialomița