Medic ginecolog acuzat de vătămare corporală gravă

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, la 19.01.2016, în stare de libertate, a inculpatei IOAN ANA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut probator următoarea situaţie de fapt:

Ca medic principal obstetrică şi ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Urziceni, inculpata a acordat în perioada 26-31.01.2013 asistenţă medicală de specialitate unei paciente gravide în vârstă de 18 ani, care la internare prezenta simptomele declanşării naşterii.

Prin conducerea neadecvată a travaliului şi nerespectarea standardelor comune recunoscute de comunitatea medicală a specialităţii, nou-născutul a suferit o vătămare corporală gravă.

Din actele de urmărire penală a rezultat existenţa unei culpe medicale care s-a obiectivat în neefectuarea unor acte şi/sau proceduri obligatorii în raport cu situaţia pacientei: încadrarea corespunzătoare a sarcinii în categoria de risc, efectuarea unui set minim de investigaţii la internare, nedirijarea corespunzătoare a travaliului etc.

Rapoartele medico-legale au concluzionat că nou-născutul prezintă o paralizie obstetricală de plex brahial drept, consecinţa asistenţei medicale la naştere de care mama a beneficiat la Spitalul Municipal Urziceni şi că având în vedere deficienţele în acordarea îngrijirilor medicale, legătura de cauzalitate existente între acestea şi leziunea generatoare a prejudiciului actual, gravitatea traumatismului iatrogen necesită 120 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost trimis  spre competentă soluţionare Judecătoriei Urziceni.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate  care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PT Ialomița

Mai multe articole de la obiectiv.net: