Măsuri pentru prevenirea apariției pestei micilor rumegătoare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Primul focar de Pestă a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria, în data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare în 28 iunie și 9 iulie. Din data de 9 iulie și până la data prezentei nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Pentru a păstra acest statut, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița a întreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli:

A organizat întâlniri cu părțile implicate și interesate, întâlniri care au vizat:

–  informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria;

–  intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă,;

– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale de Sănătate Animală (OIE);

-difuzarea de afișe informative cu privire la semnele clinice și măsurile de prevenire a răspândirii bolii.

SEMNE CLINICE

  • acute sau subacute
  • Forma acută este observată de obicei la caprine şi este similară pestei bovine

►  Perioada de incubaţie este de la 3 la 6 zile

►  Febră ridicată (peste 40°C) şi anorexie

►  Secreţii seroase oculare şi nazale

► O zi, două mai târziu,leziuni necrotice apar în cavitatea bucală

► Secreţiile oculare şi nazale devin mucopurulente şi exsudatul devine uscat

► Diareea cu sânge şi mucus apare la 3-4 zile

► Apar dispneea şi tusea

► Decesul survine de obicei la o săptămână de la instalarea bolii

Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate in perioada de incubație sau bolnave).

În stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate.

Tusea și strănutul formează aerosoli virulenți în aer ce ajung la animale, în special  cele întreținute în contact strâns.

Contaminarea este, de asemenea, posibilă prin  furaje. Suprafețele pentru furajat, adăpat și așternutul murdar pot fi, de asemenea, surse indirecte de infecție.

TRATAMENT

  • Nu există tratament special
  • Medicamentele pentru combaterea complicaţiilor bacteriene şi parazitare pot descreşte rata mortalităţii
  • Ingrijire de susţinere

MĂSURI DE PREVENIRE

Igiena adăpostului

Achiziția de animale doar cu documente sanitar veterinare

Igiena generală la intrarea și ieșirea din adăposturi

ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ACHIZIȚIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României:

  • Comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL.
  • Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS.

Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.

Pe această cale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița solicită operatorilor economici din județ implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise, pentru ași proteja efectivele  de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița.

  COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA