Măsuri în vederea limitării extinderii epidemiei de rujeolă. Campanie de vaccinare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Informăm populația județului Ialomița că, având în vedere evoluția epidemiei de rujeolă la nivel național, Ministerul Sănătății a aprobat un Plan de măsuri în vederea limitării extinderii epidemiei de rujeolă:

În perioada 15.12-27.12.2016 vor fi vaccinați ROR (vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului) următoarele categorii de copii :

  • toți copiii între 9 luni și 9 ani care nu au nici o doză ROR;
  • toți copiii între 5 ani și 9 ani care au o singură doză ROR.

Toți copiii care la data vaccinării ROR nu au vârsta de 12 luni vor repeta vaccinarea ROR la împlinirea vârstei de 12 luni și după minim 28 zile de la doza anterioară ROR.

Reamintim faptul că rujeola este boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecției rujeolice se dobândește fie prin trecerea prin infecție, fie prin vaccinare.

Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree, tuse, erupție (pete catifelate roze pe față, ulterior trunchi și membre).

Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situații foarte rare virusul nu este eliminat din organism și peste ani produce panencefalită sclerozantă subacută, boală care, deși este extrem de rară, este extrem de periculoasă, ducând invariabil la deces.

Solicităm părinților tuturor copiilor din categoriile de vârstă amintite mai sus să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil pentru vaccinarea ROR.

Dorim să asigurăm încă o dată populația că toate vaccinurile administrate prin Programul Național de Vaccinări sunt vaccinuri sigure și eficiente și că la nivelul județului Ialomița în anul 2016 nu am avut nici un caz confirmat de rujeola.

Comunicat de presă: DSP Ialomița – Direcția de Sănătate Publică Ialomița