comenzi la domiciliu cliseru.ro

Marius Stan, cetățean de onoare al Urziceniului

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/08/2016 | Locale Ialomita

Pentru activitatea laborioasă depusă și pentru implicarea în viața comunității, pentru merite deosebite în activitatea cultural-științifică a municipiului Urziceni, pentru demonstrarea unei înalte capacități de lider și promovarea unor idei novatoare în asigurarea dezvoltării comunității, în semn de respect pentru omul și cetățeanul Marius Stan, a fost inițiat recent, de către primarul interimar al municipiului Urziceni, Liviu Cazan, un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului, domnului Marius Stan.

consiliul local urziceni

Personalitate remarcabilă a vieții culturale și științifice, Marius Stan a desfășurat o intensă activitate cultural-artistică și educativă în cadrul instituțiilor de profil din municipiul Urziceni.

A avut, de asemenea, un merit deosebit în dezvoltarea activității științifice pentru aplicații în domeniul energiei, aducând contribuții importante la modernizarea și ridicarea competitivității produselor industriei electrotehnice românești.

A publicat numeroase articole științifice în reviste de specialitate, a fost membru activ al cenaclului literar „Dor fără sațiu”, remarcându-se ca un talentat poet și prozator.

marius stanMarius Stan a urmat cursurile primare și gimnaziale la Școala nr. 1 „Alexandru Odobescu” din Urziceni. În anul 1980 a absolvit ca șef de promoție cursurile Liceului Teoretic, actualul Colegiu Național „Grigore Moisil”. După absolvirea Facultății de Fizică a Universității București, a obținut Doctoratul în Chimie la Institutul de Chimie-Fizică al Academiei Române.

A lucrat mai mulți ani la laboratorul de fizică al Întreprinderii de Ferite Urziceni, aducând contribuții importante la modernizarea și ridicarea competitivității produselor acestei unități de frunte a industriei electrotehnice românești. În același timp, a desfășurat o intensă activitate cultural-educativă și artistică în cadrul instituțiilor de profil din localitate, realizând recitaluri de poezie din creația lui Mihai Eminescu, spectacole de muzică și poezie românească, concursuri pe teme de cultură generală.

În 1997 a plecat în Statele Unite ale Americii pentru un stadiu post-doctoral la Los Alamos Național Laboratory, unde ulterior a creat și condus departamente de fizică și chimie a materialelor.

Din 2010 este Senior Scientist (cercetător principal) la Argonne Național Laboratory și Senior Fellow (cercetăror Emerit) la Universitatea Chicago.

În vara fiecărui an, Marius Stan vine în România pentru a-și vedea părinții și locurile natale. Cu acest prilej, se întâlnește cu foștii colegi, oameni de cultură și scriitori din Urziceni și Slobozia, membri ai Asociației Culturale Helis.

Sunt multe de spus despre Marius Stan. Ne rezumăm, însă, la a mai preciza doar că publică regulat în revista Helis încă de la apariția ei în anul 2003, iar la editura cu același nume i-au apărut în anul 2013 volumul de proze scurte „Câteva zile” și volumul de poezii „Un foc viu” (2015). Deși trăiește în Chicago, Marius Stan scrie poezii și povestiri din Urziceni.

În cadrul ședinței Consiliului local Urziceni, consilierii au votat în unanimitate pentru acordarea acestui titlu domnului Marius Stan.

foto: captură film Breaking Bad & Flickr