Mario Caloianu: „1 milion de membri UNPR până la alegerile locale din 2016 – acesta este targetul anului 2015“
Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat că ţinta partidului pe care îl conduce este aceea ca, până în anul 2016, să aibă 1 milion de membri – declaraţie făcută sâmbătă, la Sinaia, în cadrul unei întâlniri cu conducerea partidului, parlamentarii şi preşedinţii organizaţiilor judeţene.
„Toţi colegii cred cu adevărat că UNPR trebuie să facă ceva ce nu a mai făcut niciun partid până acum. Noi am strâns un milion de semnături în campania prezidenţială, din toate colţurile ţării. Toţii colegii au spus că trebuie ca, până în 2016, să avem un milion de membri de partid. Este o cifră pe care niciun partid din România nu o are, dar credem că, în actualul context de securitate, naţionalismul pozitiv, seriozitatea, determinarea şi securitatea naţională cred că sunt în asentimentul tuturor românilor“, a afirmat Gabriel Oprea, într-o conferinţă de presă.
Liderului UNPR Ialomiţa, deputatul Mario Ernest Caloianu – prezent la reuniune – nu i se pare deloc imposibilă ţinta propusă de preşedintele de partid, în contextul în care orientarea politică de centru-stânga este exact cea de care au nevoie, în prezent românii şi România. Motivul pentru care UNPR îşi propune o asemenea cifră a membrilor – ceea ce niciun partid postdecembrist nu a mai atins până acum, este, potrivit lui Mario Caloianu, cel al dezvoltării structurilor partidului atât pe orizontală, cât şi pe verticală, o dezvoltare necesară pentru ca UNPR-ul să se consolideze şi să se poată afirma pe deplin pe scena politică naţională.
Cifra de 1 milion de membri presupune, în medie, un număr de cel puţin 20.000 de membri la fiecare organizaţie judeţeană. Aceasta înseamnă, după cum precizează deputatul UNPR ialomiţean, ca, în teritoriu, să existe organizaţii de partid nu doar judeţene, municipale şi orăşeneşti, ci chiar la nivel de fiecare comună. În ce priveşte cât de activi vor fi membrii partidului, aceasta va ţine, în primul rând, de capacitatea organizatorică a liderilor de organizaţii judeţene.
Mario Ernest Caloianu consideră că nu vor exista dificultăţi insurmontabile în dezvoltarea UNPR, nici măcar în Transilvania, unde electoratul arată o orientare politică, mai degrabă, spre dreapta. În acest sens dă exemplul primarului din Baia-Mare, Cătălin Cherecheş, care este puternic susţinut de concetăţeni, mai ales că şi-a demonstrat abilităţile edilitare. Şi – crede Mario Caloianu – nici în Ialomiţa, un număr de minimum 20.000 de membri UNPR nu este imposibil de atins până în pragul alegerilor din 2016. Aceasta, întrucât, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional, „există un bazin de centru-stânga important, care are nevoie, în mod special, de o politică progresistă. Stânga – sau centrul-stânga – a fost confundată permanent cu politicile cu conotaţii sociale înclinate uşor spre vechiul regim dinainte de 22 decembrie 1989 care uşor-uşor, prin forma lui de politică, s-a extins cu aceleaşi rădăcini şi în politica post-decembristă. Acum, politica de centru-stânga a luat o altă conotaţie: o conotaţie progresistă, cu oameni noi, tineri, care sunt promovaţi în viitorul României, care au nevoie de o politică realistă, în care interesul naţional primează. Drept pentru care, ştiind ce s-a petrecut în ultimii 25 de ani, eu cred că UNPR-ul are posibilitatea de a exploata această linie, îmbinând politica de centru-stânga cu ideile progresiste pe care le pune în practică şi aducând politicii de centru-stânga un element nou, de care este nevoie. Şi, în primul rând, interesul cetăţeanului primează, în raport cu echilibrul economic şi securitatea sa“.
Totodată, Mario Caloianu precizează că organizaţiile în teritoriu nu doar trebuie să se înmulţească, ci şi să se pregătească pentru eventualitatea unei candidaturi a UNPR pe liste separate, în 2016. „1 milion de membri UNPR până la alegerile locale din 2016 – acesta este targetul anului 2015, precum şi pregătirea organizaţiilor pentru o eventuală posibilitate – ar trebui să ne gândim şi în sensul acesta – de a candida pe liste separate. Trebuie să ne gândim că suntem un partid de sine stătător, că avem o politică proprie, pe care trebuie să o promovăm, care – ca un partid serios – să se gândească şi la o astfel de alternativă“. Creşterea UNPR şi alternativa candidaturii sale separate – explică liderul UNPR ialomiţean – nu ar avea de ce să irite sau să creeze probleme din partea PSD, aliatul la guvernare. „Partenerii de alianţă trebuie să înţeleagă un singur lucru: că, azi, UNPR-ul este cel care le creează suportul pentru existenţa guvernamentală a PSD-ului. Un lucru care este evident. Noi suntem cei care sprijină, în acest moment, echilibrul unei guvernări care-şi poate termina proiectele pe care le-a început“, declară Mario Ernest Caloianu. Acesta precizează că UNPR continuă să susţină PSD la guvernare, mai exact, guvernul actual, atâta timp cât el este condus de Victor Ponta: „UNPR-ul susţine guvernul Victor Ponta şi preşedintele PSD Victor Ponta, şi atât“.
Marius DIACONESCU