Mariana Iancu: Nu demisionez. Am un mandat de dus la capăt
Săptămâna trecută, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Mariana Iancu, a decis să invite presa locală la o conferință, în cadrul căreia să facă o „radiografie a anului 2018, dar și să-și spună împlinirile și neîmplinirile”, în prezența a peste 20 de cadre medicale și angajați ai spitalului.
În debutul conferinței a fost prezentată echipa, medicii nou-veniți (nefrologul, un ORL-ist, ortopezii, reumatologul, BFT-iștii, epidemiologii), dar și pe cei mai vechi în branșă, „pilonii acestui spital”, după cum i-a catalogat managerul.
În cadrul conferinței am aflat că, în anul 2018, numărul prezentărilor la UPU a fost de 37.000 de persoane, dintre care 30% au fost internate. În opinia reprezentanților spitalului, restul de 70% ar fi trebuit să aleagă ambulatoriul de specialitate sau medicul de familie, chiar dacă și în Ambulatoriu s-au prezentat anul trecut 73.000 de persoane, dintre care doar 10% au fost internate. Bugetul aprobat anul trecut a fost de 111 milioane lei, iar execuția a fost de 99 milioane lei.
Potrivit managerului Mariana Iancu, în 2018 „spitalul nu a avut arierate, suma datorată către furnizori fiind de 2 milioane lei, incluzând și programele naționale”.
Totodată, șeful secției ATI, dr. Victor Baciu, a vorbit despre nivelul transferurilor pacienților către alte spitale de categorie superioară, subliniind că în general acestea se realizează direct de la UPU, în momentul în care pacientul are nevoie de o investigație suplimentară, iar spitalul nu deține aparatura necesară, că de cele mai multe ori operațiunile pentru transfer durează și câteva ore, având în vedere faptul că și alte spitale sunt aglomerate, iar mare parte dintre cazuri sunt pacienți cu traumatisme cranio-cerebrale sau urgențe neurologice și pediatrice.
„Eu aș pune problema și referitor la pacienții primiți de noi de la alte spitale, cei mai mulți în stare critică, spitalul din Slobozia fiind singurul din județ care are aparatura necesară unei ventilații mecanice pe ATI. Soluția degrevării ar fi activarea compartimentelor ATI (Anestezie – terapie intensivă) de la Spitalele din Fetești și Urziceni, însă deocamdată lipsa medicilor specialiști face ca toți bolnavii critici să fie transferați către Slobozia, aceștia reprezentând 2% din totalul pacienților transferați”, spunea Victor Baciu.
S-a mai discutat despre acuta lipsă a medicilor, secția de neurologie având o problemă serioasă la acest moment, unde este un singur medic, asta în condițiile în care la spitalul din Călărași secția a fost închisă de la 1 martie, mulți pacienți venind aici. În ceea ce privește medicul diabetolog, a fost concurs organizat, după lupte seculare, însă singurul candidat nu a trecut probele. La ora actuală, facilitățile acordate medicilor sunt extrem de puține, iar problemele destul de multe. Este în construcție un bloc special pentru medici, însă mai durează până este gata. Un medic chiar a propus ca administrațiile să se gândească la o posibilitate de a le acorda pe legea 15 terenuri pentru construcția unei case.
Noul medic epidemiolog, venit în luna februarie la spitalul din Slobozia, a fost luat puțin prin surprindere de întrebarea unui jurnalist despre infecțiile nosocomiale. Însă, cu ajutorul directorului de îngrijiri, așezat strategic, a răspuns că anul trecut au fost declarate 21 de infecții, iar în cele două luni ale acestui an, ianuarie și februarie, au fost deja declarate 15 infecții nosocomiale.
„Asta nu înseamnă că numărul acestor infecții a crescut dintr-o dată. Nu prea se declară infecțiile. Asta este o chestie națională și majoritatea celor care se declară sunt pe programe… cele digestive, clostridium la adulți și rotavirusul la copii. Nu se declară întotdeauna pentru că medicul are de făcut foarte multe documente și uită uneori să le declare… Medicul tratează pacientul pentru ce are, dar nu o declară…”, a răspuns epidemiologul.
Cazuri de malpraxis, cu solicitări de milioane… de euro
După o despăgubire pentru malpraxis aprobată de instanță, de peste 500.000 de euro în cazul „Raisa”, pe care Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a trebuit să o plătească, acum spitalul se mai luptă în instanță cu alte trei cazuri, în unul dintre ele solicitându-se despăgubiri de peste un milion de euro. Cazul familiei Oancea vizează nerespectarea aplicării procedurilor medicale post-natale de către medicul Dumitru Gabriela. Dosarul a fost deschis la finele lunii martie 2017, având ca obiect acţiunea în răspundere delictuală între Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi reclamantul Oancea R.A., prin reprezentanţii legali, pârât în dosar fiind și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”. În acest caz se solicită plata sumei de 23.000 de lei reprezentând daune materiale, a sumei de 1.000.000 de euro, în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de daune morale, adăugându-li-se și plata dobânzii legale de la data producerii efective a prejudiciului şi plata unei rente lunare în beneficiul reclamantului în cuantum de 500 de euro, până la încetarea stării de necesitate.
Un alt proces se referă la un caz petrecut în 2014. Un bărbat din Slobozia a decedat, în urma unui șir întreg de acțiuni eronate, începând de la farmacistă și până la infirmiera care i-a administrat o substanță greșită.
Bărbatul s-a prezentat la medic pentru un examen radiologic esogastruodenal, în fapt o examinare radiologică a tractului digestiv. Sau, mai pe înțelesul tuturor, pentru o „radiografie cu bariu la stomac”. Pentru ca vizualizarea tractului digestiv și a segmentelor vizate să fie posibilă se administrează pacientului o substanță de contrast, de cele mai multe ori sulfat de bariu.
Respectivul a venit pe 6 iunie 2014 la un control, iar medicul i-a recomandat această analiză. I s-a prescris o rețetă pentru soluția respectivă, sulfatul de bariu, cu ajutorul căreia trebuia așadar să-și facă radiografia. A ajuns la farmacie, însă în loc de sulfat de bariu farmacista i-a dat sare de mare sau sare dietetică. Nimeni nu bănuia ce avea să i se întâmple. S-a prezentat apoi la spital, s-a internat, și au început procedurile. Pentru că era o analiză de imagistică, aceasta s-a făcut la radiologie, substanța fiindu-i administrată pe cale rectală de către o infirmieră, fără ca nimeni să verifice ce anume scria pe respectiva pungă. Omului i s-a făcut radiografia, însă deși nu s-a putut vedea nimic, evident, având în vedere că nu era substanța de contrast necesară, au lăsat totul așa.
Între timp, pacientul a fost dus înapoi în salon, pe secția de chirurgie. Numai că nu a trecut mult, iar omului i s-a făcut rău. În acel moment, medicul aflat de gardă, împreună cu asistentele, au reacționat imediat, ducându-l de urgență la terapie intensivă. L-au resuscitat, l-au stabilizat o perioadă, numai că în final omul nu a rezistat.
În urma examinării medicilor legiști din cadrul Serviciului de Medicină Legală s-a constatat că decesul a avut loc din cauza unei insuficiențe cardio-respiratorii acute, a tulburărilor de echilibru hidro-electrolitic, cu hiperpotasemie ca urmare a administrării accidentale de sare dietetică pe cale rectală.
Cel de-al treilea caz este al unui copil pentru care s-a solicitat încadrarea într-un alt grad de handicap, iar printre alți medici din comisie există și medicul psiholog al spitalului. În cele două cazuri se solicită daune de 150.000 lei și 100.000 lei.
Interesant este că și în cazul Uzea au apărut noutăți. Potrivit managerului spitalului, familia mai cere 200.000 de euro.
Nu îmi dau demisia
Săptămâna trecută, s-au vehiculat în spațiul public anumite informații potrivit cărora managerul spitalului ar demisiona sau că i s-a cerut demisia. Motivele? Nu le cunoaștem. Cert este că nu și-a dat demisia și nu și-o va da.
„Deja am avut patru manageri pe scaunul meu. Primul și cel mai vocal și cel mai înfocat este domnul Zamfir, juristul nostru. Asta este o dorință veche. Eu și când am venit aici l-am găsit tot pe scaunul meu. Nu știu cum își va lua atribuțiile în primire, pentru că el este în concediu medical jumătate de an. Nu, nu îmi dau demisia, nu mi-o voi da, am un mandat de dus până la capăt și îl voi duce. Am început foarte multe lucruri aici și le voi termina cu succes, alături de echipa asta minunată. Alte nume vehiculate… Domnul primar Stoica, ultima achiziție acum, doamna Țenea de la Ambulanță și doamna doctor Telehuz. Politicul strică tot în țara asta și îmi asum. Sănătatea și învățământul ar trebui să funcționeze fără politic. Nu fac politică, nu voi face niciodată, am ajuns la 56 de ani fără să fac politică. Am fost numită, am dat un concurs și trebuie să îmi duc mandatul până la capăt”, a spus Mariana Iancu.