comenzi la domiciliu cliseru.ro

Mariana Iancu, manager Spitalul Județean: „Vreau să funcționeze din nou Centrul de Dializă”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/11/2017 | Locale Ialomita

Pentru început, vor fi achiziționate două autoturisme care vor transporta pacienții.

Bugetul de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență Slobozia a fost rectificat joi, 26 octombrie, în ședința de Consiliu Județean.

Printr-o notă de fundamentare, reprezentanții unității sanitare își fundamentează solicitarea de rectificare a bugetului.

Pe scurt, se renunță la achiziția de mijloace fixe destinate bazei de tratament din ambulatoriul de specialitate, mai precis nu se va mai achiziționa o cadă galvanică și o cadă trefla Trautwein, deoarece postul de medic RMFB este vacant, contractul de muncă al medicului încadrat pe acest post fiind suspendat pe o perioadă de doi ani, în schimb, se suplimentează creditele bugetare cu respectiva sumă – 130.000 lei, pentru achiziționarea a două autoturisme pentru transportul pacienților care necesită dializă (la stația de dializă a SJU Slobozia) și al pacienților neasistați la externare.

SJU a solicitat finanțare și prin programul de stimulare a înnoirii parcului auto pentru cele două autoturisme, fiind acceptați cu suma de 13.000 lei.

Reprezentanții Spitalului susțin că odată cu achiziționarea autoturismelor se va realiza o economie lunară de 13.135 lei, având în vedere că lunar se plătesc firmei de transport private 26.250 lei pentru pacienții dializați, iar sumele achitate pentru pacienții neasistați sunt de 6.125 lei lunar.

Mai mult, litigiile cu firma prestatoare a serviciilor de transport (Andalex) a contribuit în mod direct la luarea acestei decizii.

În cadrul ședinței Consiliului Județean, managerul Mariana Iancu a declarat că dorește să transforme secția de dializă în centru de dializă, așa cum a fost până în anul 2010, când pacienții au migrat, sub o formă sau alta, către firma privată, iar spitalul a înregistrat pierderi enorme. Astfel că, în prezent, spitalul are 20 de pacienți, iar firma privată 160, deși inițierea unui pacient dializat se face la spital, iar costurile sunt destul de mari.

mariana iancu
Mariana Iancu

„Spitalul a avut la un moment dat centru de dializă. Până în 2010, când s-a trecut la secție și s-a dezvoltat foarte frumos în acest județ un centru privat, care la momentul acesta funcționează în următorul mod: inițierea pacientului dializat se face la nivelul spitalului județean, unde este cheltuiala cea mai mare, după care pacienții sunt îndreptați către centrul de dializă. Spitalul are la momentul acesta 20 de pacienți dializați, iar centrul privat 160. Mi-ar fi plăcut atât de mult ca la momentul la care spitalul a venit cu propunerea – pentru că orice modificare în structura spitalului se face cu acordul Consiliului Județean – fostul manager să fie întrebat de ce face lucrul ăsta. Eu vin către dumneavoastră cu dorința și realizarea sigură anul viitor de a transforma, de a funcționa din nou Centrul de dializă la nivelul spitalului. (…) Și credeți-mă, sunt o groază de pacienți, iar spitalul îmi doresc să nu mai fie căpușat. Nu mi se pare normal. (…) Sper să nu mai aud de această firmă de transport (…) care a început licitația cu un tarif de 0,79 lei, iar acum au ajuns la 2 lei pe kilometru”, a declarat managerul Mariana Iancu.

Cu 29 de voturi pentru, proiectul de hotărâre a fost adoptat.

În cadrul unei conferințe de presă, susținute anterior ședinței, managerul Mariana Iancu și-a exprimat dorința de a încheia cât mai curând contractul cu firma Andalex, care în baza unui proces câștigat cu spitalul își va desfășura activitatea până la finele anului și pe dializați și pe pacienții neasistați.

„Nu vă ascund intenția de a închide acest contract. Am fost în instanță săptămâna trecută cu procesul prin care cereau 1,8 milioane lei pentru cei trei ani în care nu au efectuat contractul, cererea fiindu-le respinsă la instanța de la Slobozia. Este un stres continuu, atât timp cât acest contract a funcționat pe baza unui acord cadru de o pagină și jumătate, unde mari condiții nu erau”, spunea Mariana Iancu.

Referitor la cele două autoturisme Duster ce urmează a fi achiziționate, Mariana Iancu spunea că sunt necesare, iar în viitor vor mai fi achiziționate, pentru a acoperi necesarul.