Mariana Iancu: În trei ani, spitalul ăsta va fi unul dintre cele mai moderne din țară
Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Mariana Iancu, a susținut marți, 31 ianuarie, prima conferință de presă de la numirea sa în funcție, în luna octombrie 2016.
Deși la început numirea sa a produs o oarecare bulversare, fiind întâmpinată în primele zile cu foarte multă reticență, la aproape patru luni de atunci, Mariana Iancu susține că vrea să meargă mai departe, să facă din Spitalul din Slobozia unul dintre cele mai moderne spitale din țară.
„Am găsit un sistem medical altfel decât îl știam eu sau îl bănuiam eu. Am găsit o echipă, pe partea administrativă, care fie nu a fost lăsată să evolueze, fie nu a avut o provocare. O echipă administrativă încremenită. Un alt lucru care pe mine m-a surprins, și mă surprinde în continuare, este dezumanizarea personalului medical față de pacienți. Eu știam că medicul face medicină. Medicul acum face medicină 30% și 70% este scriitor. Completează documente. Iar sistemul informatic este jalnic. Mi-aș dori ca sistemul de sănătate să se schimbe, dar începând de la nivelul nostru”, spunea Mariana Iancu.
Potrivit managerului, o parte din proiectele fostei echipe vor fi continuate (achiziționarea unui Computer Tomograf, a lifturilor), însă altele vor fi stopate și refăcute, sub o altă formă. Cum ar fi achiziționarea de mașini de spălat. Mariana Iancu a subliniat că acestea nu vor mai fi achiziționate, serviciul urmând să fie externalizat, însă mai multe detalii le vom afla în aproximativ două săptămâni.
„La ora actuală, Spitalul stă bine pe partea cu aparatura. Chiar foarte bine în unele cazuri. Deci aparatură există, medici sunt, însă partea care a fost abandonată este partea hotelieră. (…) Sunt secții în care nu s-a investit mai deloc, iar pacienții pot face comparații. Îmi asum ceea ce spun, că Spitalul Județean a pierdut cea mai mare parte a locuitorilor, a pacienților acestui județ (…) Este nevoie de un proiect amplu de reabilitare. (…) Avem un plan de reabilitare și modernizare a Ambulatorului și a UPU, urmând ca în maxim o lună să aveți un astfel de plan și la Spitalul județean, care va presupune inclusiv construirea unui bloc operator în afara spitalului, care va cuprinde și sterilizarea, ATI, o modernizare a tuturor secțiilor, astfel încât, peste câțiva ani, spitalul județean să fie redat județului Ialomița. În cele trei luni și jumătate pe care le-am parcurs de la venirea mea aici am făcut, împreună cu echipa pe care am preluat-o, câteva reabilitări ale unor spații, am încercat să reașezăm statul de funcții, pentru că nu există la ora actuală un compartiment tehnic și avem o nevoie asiduă, am făcut o reanaliză a bucătăriei, și vreau să vă spun că există un spațiu imens nefolosit, o reanaliză a spălătoriei. La momentul acesta facem o analiză din punct de vedere financiar, și îmi asum când vă spun că acest serviciu va fi externalizat”, spunea Mariana Iancu.
La conferință au participat și doi medici noi, care au venit la Spital, respectiv Arjocu Jeni Cătălina – medic specialist oftalmologie și Minciună Vali – medic specialist urolog (chirurgie-urologie). Aceștia fac deocamdată naveta, primind un stimulent financiar în acest sens, pentru a-și susține cheltuielile.
Medicul urolog Vali Minciună a avut numai cuvinte de laudă la adresa managerului, dar mai ales la adresa președintelui Consiliului Județean, Victor Moraru, deși susține că dumnealui este liberal și nu vrea să audă de PSD.
„Am venit, am aflat că este o altă doamnă manager, i-am spus de ce este nevoie la urologie, am vorbit și cu domnul președinte al Consiliului Județean. Deși eu sunt de orientare politică, PNL, să nu aud de PSD, când am auzit PSD, am zis, doamne, ce o să fie aici, dezastru. Surprinzător, un om deosebit și dumnealui. Chiar un om. Mai rar…Nu îmi vine să cred. Nu pot să spun că o să votez vreodată PSD, dar oricum, ce face și ce vrea să facă…”, afirma medicul urolog.
În aceeași ordine de idei, nevoie de medici pentru spitalul județean există în continuare. De asemenea, se dorește înființarea unei secții de ortopedie, un bloc operator, ATI, gardă de ortopedie, pentru că sunt din ce în ce mai multe persoane cu fracturi și victime în urma accidentelor.
„Acum avem medici, dar nu avem spațiu. Sunt 16 doctori la etajul patru la chirurgie și ne călcăm pe picioare”, afirma doctorul Ciupitu în cadrul conferinței.
Deocamdată, secția de ortopedie nu se știe unde va fi făcută, pentru că la etajul 1, unde a fost sugerat de către DSP, trebuie făcute investiții foarte mari. Dar se promite că se va găsi o soluție până la urmă.
În ceea ce privește UPU, există un proiect în desfășurare, însă care a întâmpinat multe probleme legate de firma câștigătoare. După rezilierea contractului, s-au reluat procedurile, astfel că acum există o altă firmă, iar proiectul este mult mai amplu.
„Va fi un UPU modern. Se schimbă inclusiv triajul, va fi o sală mult mai mare. Cred că acolo ar trebui să existe un medic. (…) Care medic, având în vedere că în unele zile…Vă spun și îmi asum: în perioada decembrie, jumătatea lunii ianuarie, medicii de familie au lipsit. M-am dus cu gândul la lucrul ăsta pentru că la UPU am avut mai mult de 120 de prezentări zilnic. (…) Proiectul este unul pe fonduri europene. Dar vă promit că nu va dura. (…) Nu mă înhămam la munca asta dacă nu aveam în spate și promisiunea sumelor de bani. Pe de altă parte, vă promit că în trei ani de zile, spitalul ăsta va fi unul model. Am început un drum. Trebuie să-l continui. Îmi doresc ca spitalul ăsta să fie altceva față de ce a fost. Da, am găsit aici niște proiecte. Multe. Cred că știți toți de ele, dar finalitatea lor nu am văzut-o. Vă spun că în trei ani, spitalul ăsta va fi unul dintre cele mai moderne spitale din țara asta”, a declarat managerul Spitalului.
Asta înseamnă că Mariana Iancu își dorește să participe la concursul pentru ocuparea postului de manager și să fie și în următorii patru ani pe acest post.
Directorul medical al Spitalului este medicul Mădălina Baltă, iar zvonurile potrivit cărora fostul director medical de la Călărași ar veni la Slobozia nu s-au confirmat.
„Spitalul Județean este singurul centru din țară care tratează boala Pompe. Aici sunt cei patru pacienți cu această boală”, spunea Mădălina Baltă, care a vorbit și despre programele naționale de sănătate desfășurate la nivel județean.
De asemenea, șeful laboratorului de analize medicale, Malicencu Ștefania, a prezentat faptul că laboratorul spitalului este singurul din județ care funcționează non-stop, există gardă cu medic specialist, este acreditat Renar, la al doilea ciclu de acreditare, deține cel mai mare număr de analize acreditate, având și fonduri pentru decontarea analizelor.
La ora actuală, și Spitalul se află în perioada de acreditare, al doilea ciclu, ceea ce va presupune multe provocări și schimbări.
Totodată, în cadrul conferinței de presă au mai fost prezentate multe probleme și de la Terapie Intensivă, de către șeful secției ATI, Victor Baciu, fiind anunțat și purtătorul de cuvânt al Spitalului, respectiv Vâlcea Precup Nina, medicul coordonator al secției de pediatrie.