Ziarul Obiectiv Ialomita > Politica > Marian Neacșu (PRO România): Cred că românii vor o altfel de stângă decât cea pe care o reprezintă PSD în formula actuală https://wp.me/p49Kdo-dPF

Marian Neacșu (PRO România): Cred că românii vor o altfel de stângă decât cea pe care o reprezintă PSD în formula actuală

Partidul PRO România continuă în forță campania electorală, reprezentanții filialei Ialomița fiind prezenți în multe zone din județ. Mai mult decât atât, candidați ai partidului la alegerile europarlamentare sunt prezenți în județ pentru a-și prezenta programele și suportul lor pentru comunitate, prin susținerea proiectelor pe care localitățile le au.

Pro Romania Ialomita
Pro Romania Ialomita

O astfel de întâlnire a avut loc săptămâna trecută, în Slobozia, la invitația lui Marian Neacșu, coordonatorul echipei de campanie a PRO România la nivel național.

Întâlnirea a avut loc între Adrian Mocioniu, primarul municipiului Slobozia, Corina Crețu, comisar european pentru politica regională și candidat al Pro România și Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației în guvernul Ponta, vicepremier și premier interimar.

„Am avut o întâlnire de lucru cu Adrian Mocioniu și echipa lui de la primăria Slobozia, legat de proiectele în care este implicată municipalitatea în momentul acesta și proiectele de perspectivă. Apreciez că a fost o întâlnire foarte bună, foarte utilă. Corina și-a amintit cu multă plăcere că s-a întâlnit cu Adrian inclusiv la Bruxelles, el făcând parte dintr-o delegație destul de restrânsă a Asociației Municipiilor, care a mers să discute la direcția de profil probleme care țin de finanțarea municipiilor din România”, a declarat Marian Neacșu, în cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 9 mai.

Primarul Adrian Mocioniu, susținător al PRO România, a subliniat faptul că a fost o onoare să aibă o astfel de întâlnire cu un comisar european și că a preluat multe idei pentru proiecte.

„O cunoșteam pe doamna comisar european din martie 2017, când am făcut parte din delegația reprezentanților AMR (…), după o discuție cu primarii în București, pe tema finanțărilor pe Axa 4. A rămas ca prin intermediul doamnei comisar să ne întâlnim și cu Comisia Europeană, pentru că era vorba despre Axa 4 unde erau limitele foarte mari puse pe ceea ce înseamnă infrastructura. În acel moment nici nu conturasem foarte bine proiectele pe care voiam să le depunem. În momentul de față am depus 129%, față de banii care ne sunt alocați, municipiului Slobozia, aproximativ 20 milioane de euro. De asemenea, mai avem tot pe finanțare europeană un proiect depus pe Axa 3, vizând modernizarea și reabilitarea iluminatului public pe led. Întâlnirea aceea chiar a schimbat lucrurile. (…)”, a precizat Adrian Mocioniu

De asemenea, primarul Sloboziei a discutat și cu Sorin Câmpeanu, prezentându-i proiectele și investițiile pe care acesta le are în domeniul educației, dar și intențiile sale de a face din Slobozia un oraș european.

„Am notat foarte multe idei și am fost surprins plăcut că dânșii știu întâi să asculte, ca apoi să-ți acorde un sfat. Această vizită vine după alte două pe care le-am avut, cu domnul Mihai Tudose, fostul prim-ministru al României (…) Îmi aduc aminte că atunci când s-a pus prima dată problema ca bugetele municipiilor să fie foarte mult reduse, am avut o discuție cu domnul Marian Neacșu, fiind foarte apropiat atunci de premier, iar a doua zi reprezentanții Asociației Municipiilor au fost primiți la Guvern și s-a găsit o soluție pentru 2018, iar pierderile din bugetele locale nu au fost așa de mari, chiar dezastruoase cum sunt anul acesta. Cu toate acestea, vă spun că am găsit soluții, iar pentru anul 2019, municipiul Slobozia poate să aibă un buget de investiții de aproximativ 21 milioane de lei, pentru că oarecum aici se învârtea bugetul nostru de investiții, când lucrurile erau într-o normalitate, fără fonduri externe, doar strict bugetul local. Când mecanismele administrației mergeau cum trebuie puteam să ne facem de la an la an o estimare a ceea ce înseamnă veniturile. Avem nenumărate adrese către ANAF prin care efectiv banii din impozitul pe venit global ne sunt ascunși. Nu există transparență, pur și simplu ni se virează o sumă și atât. Cred că aceste instituții trebuie să fie funcționale. Am doi ani de când tot fac adrese către Protecția Mediului, Garda de Mediu, DSP, Prefectură prin care solicităm aproape disperați să se ia măsuri împotriva poluatorului din zona Ciulnița. Am crezut că în normalitatea lucrurilor trebuie să existe această corespondență între noi, nu să strigăm în mass-media. În urma articolelor apărute, reprezentanții societății de la Ciulnița ne-au vizitat și ne-au spus că vor investi 15 milioane de euro în următorii ani. Le-am explicat că, din punctul meu de vedere, nu există rabat de la condițiile de mediu” a subliniat primarul.

În cadrul conferinței de presă, la care a participat și Radu Paros, fost viceprimar și consilier local, Adrian Mocioniu a subliniat faptul că se pregătesc în echipă pentru a avea șanse reale la alegerile locale din 2020.

„Am mare nevoie de experiența de peste 16 ani în administrație, sub o formă sau alta, a domnului Paros. Sunt sigur că poate aduce plus valoare la ceea ce am acumulat eu în acești ani, la sistemul pe care l-am creat, eu sunt sigur că putem crea pentru 2020 o organizație puternică. Nu ne gândim decât la locul I pentru 2020 și să creștem gradat. Suntem un partid nou creat, termenul a fost foarte scurt, dar ușor, ușor slobozenii ne vor cunoaște ca Pro România și o să ne simtă că suntem cei mai buni și cei mai apropiați de dânșii”, a mai spus Adrian Mocioniu.

De asemenea, a anunțat faptul că administratorul public al municipiului, Gheorghe Puia, s-a alăturat Pro România, decizie care i-ar fi determinat pe unii consilieri să întocmească un proiect de hotărâre prin care să-l îndepărteze din funcție, prin schimbarea organigramei.

Potrivit primarului, „în normalitatea lucrurilor, un astfel de proiect nu cred că ar primi avizul de legalitate”, însă el își va urma cursul, urmând să fie promovat pe ordinea de zi a ședinței consiliului local.

Adrian Mocioniu a adus în discuție și alte proiecte ale municipalității, aflate în derulare sau suspendate, printre care parcarea subterană și Piața Revoluției, explicând care este situația în momentul de față și ce a condus la nefinalizarea proiectului. Acesta a avansat și un termen de reîncepere a lucrărilor la Piața Revoluției, martie – aprilie 2020, lucrările urmând a fi finalizate cam în nouă luni.

În acest sens, Marian Neacșu a propus edilului ecologizarea zonei din fața primăriei, pentru ca disconfortul, cel puțin vizual, până la reînceperea lucrărilor, să fie minim.

„Trebuie să găsim o soluție să ecologizăm zona aceea și să o facem totuși agreabilă publicului. Este mult prea multă vreme de când trecem și vedem un gard insalubru și o zonă care nu cred că place prea mult ochiului. Vă rugăm să găsiți soluții. Dacă e nevoie facem și muncă patriotică, că am mai făcut și pe vremurile celelalte și cred că și colegii noștri vor veni să ne ajute, dar să facem cumva ca zona aia să respire un alt aer decât acum”, a spus Neacșu.

Primarul a anunțat și că la stația de tratare a apei din Slobozia există un ofertant, iar în maxim o lună și jumătate vor începe lucrările și la acest obiectiv, iar în Cartierul Gării Noi speră ca asfaltarea să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

În contextul în care conferința de presă a fost susținută chiar de Ziua Europei, Marian Neacșu a transmis un mesaj românilor cu ocazia acestei zilei, vorbind totodată și despre summitul care se desfășura la Sibiu.

Acesta a menționat și faptul că în urmă cu două săptămâni la Slobozia a avut loc un concurs susținut de primăria Slobozia, prin care zeci de copii au pictat drapelele statelor din Uniunea Europeană.

„Drapelele respective au fost montate în această zi a Europei pe bulevardul Matei Basarab, între Central și BRD. Vreau să le mulțumesc încă o dată cadrelor didactice și copiilor pentru acest demers care arată, o dată în plus, determinarea noastră europeană, spiritul civic de la vârste fragede. (…) Vă asigur că voi sprijini atât cât voi putea astfel de inițiative”, a spus Marian Neacșu.

În altă ordinea de idei, Marian Neacșu a ținut să mulțumească și să-i felicite pe consilierii locali din Slobozia, indiferent de partidul din care fac parte, pentru faptul că nu au blocat bugetul municipalității doar pentru că li se spune așa de la partid, fiind convins și că „poziția echilibrată, demnă și decentă” a primarului a determinat o astfel de decizie.

Totodată, acesta a ținut să explice de ce PRO România nu este un nou PSD, cum conducerea actualului partid de guvernământ „își va rupe gâtul”, iar partidul va intra în istorie. De asemenea, a anunțat că în ultimele săptămâni Pro România a înregistrat sute de noi membri și că „porțile sunt deschise” în continuare.

„Noi nu suntem și nu ne-am propus să fim un altfel de PSD. Suntem un partid nou, pentru că altfel puteam fiecare să așteptăm liniștiți pe unde puteam să stăm ca actuala conducere a PSD să-și rupă gâtul (…) și erau șanse destul de mari, opinez eu, ca noi, sau unii dintre noi, să se regăsească în conducerea PSD, așa cum era el. Dar după cum v-am spus-o și cu un alt prilej, PSD-ul, într-un oarecare orizont de timp, mi-e greu să-l definesc acum, sau poate că îmi va fi mai ușor după 26 mai, va deveni istorie. Și dacă nu va înțelege actuala conducere a PSD sau cea care va veni că trebuie să găsească o soluție de reașezare, de rebranduire și de întoarcere cu fața către cetățeni va avea o soartă mai rea decât partidele istorice care au ajuns să se autodesființeze. Poate și mai rea decât ar fi avut-o PD-ul dacă Vasile Blaga nu ar fi avut ideea foarte isteață de a se ascunde sub fustele PNL. Așa încât ideea asta că noi vom reveni în PSD este exclusă din start, ideea ca din actualul PSD, printr-o triere riguroasă, să admitem că alți colegi să ni se alăture, ceea ce numim în continuare partea bună din PSD, asta evident că o vom face, pentru că stânga românească trebuie să existe, pentru că România, principial, este mai degrabă o țară de stânga, pentru că zona pe care o reprezentăm este aproape eminamente de stânga, dar cred că ialomițenii și muntenii și românii în general vor o altfel de stângă decât cea pe care o reprezintă PSD în formula actuală”, a precizat Marian Neacșu.

Coordonatorul campaniei la nivel național al PRO România a anunțat că în această perioadă în județul Ialomița, în special în zona Fetești (14 mai), vor veni și alți candidați ai Pro România, respectiv Adrian Țuțuianu, Mihai Tudose, Nicolae Bănicioiu și Iurie Leancă, actualul vicepremier al Republicii Moldova, fost premier al Republicii Moldova, iar pe 21 mai este așteptată la Slobozia întreaga conducere a Pro România, alături de șase sau zece candidați, care vor participa la acțiuni electorale atât în municipiul reședință de județ cât și la Urziceni.

Comandat de PRO Romania, executat de SC Lemasoft SRL, CMF 41190009