Marian Neacșu: Noi ne-am propus să fim o alternativă la PSD, nu un alt PSD. PSD-ul este ca un CAP în lichidare
Reprezentanții Pro România Ialomița au anunțat joi, 28 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că partidul a depus listele de candidați și semnăturile de susținere a candidaturilor pentru Parlamentul European.
Marian Neacșu, coordonatorul campaniei electorale la nivel național, este de părere că Pro România se prezintă cu cea mai bună echipă de candidați, lista fiind deschisă de Victor Ponta, urmat de europarlamentarul Corina Crețu, actual comisar pe dezvoltare regională, Mihai Tudose, fost prim-ministru, iar pe poziția a patra există un candidat inedit, fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, actual vicepremier. Pe listă mai apar nume destul de cunoscute, foști miniștri sau oameni care s-au remarcat de-a lungul timpului, în diverse situații.
Marian Neacșu este de părere că la alegerile europarlamentare partidele nu prea reușesc să mobilizeze foarte mult electoratul, cei mai mulți oameni considerând aceste alegeri ca fiind fără o miză interesantă. Crede că prezența la vot nu va fi mai mult de 35%, însă poate referendumul va crește procentul.
Totodată, în cadrul conferinței s-a discutat despre alocările bugetare de la nivel județean, coordonatorul partidului din Ialomița, Adrian Peiu, reclamând că municipiul Urziceni nu a primit nici măcar un leu.
„Mi se pare o mare mârșăvie, dat fiind faptul că vin de acolo și încercăm să facem lucrurile să funcționeze și să reprezint cu cinste orașul din care vin. Mi se pare scandalos. Și la Urziceni sunt oameni și acolo sunt nevoi. Nu mi se pare normal ca în unele comune ale județului să se primească miliarde de lei și la Urziceni nimic. (…) Am înțeles că primarul a fost la Consiliul Județean și toată lumea a dat din umeri. Nimeni nu știa formula după care s-a calculat o astfel de alocare bugetară. Este de-a dreptul inadmisibil”, spunea Adrian Peiu.
Primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, a admis că problema există la nivel național, reclamând faptul că scăderea alocărilor bugetare conduce la lipsa investițiilor, astfel că toți primarii ajung la un moment dat, inevitabil, să „cerșească” bani de la centru.
Întrebat de ce nu demisionează din PSD, partidul care l-a susținut să devină primar, Adrian Mocioniu a declarat că „funcția de primar este o funcție uninominală, iar decizia sa responsabilizează toate forțele politice din municipiul Slobozia”.
„PSD, când și-a asumat să mă pună pe liste și să prezinte un program și să prezinte un candidat, mă știa foarte bine. Nu este vorba de partid. Cum am câștigat în 2016, pot să câștig și în 2020. Mai ales că în acești ani oamenii au avut posibilitatea să mă cunoască mult mai bine. Gândiți-vă și dumneavoastră puțin. Cine este iresponsabil să plece dintr-un partid care se află la guvernare, are o majoritate în Consiliul Local, un partid care are o majoritate lejeră în Consiliul Județean, dacă lucrurile merg bine. Dacă lucrurile mergeau bine, nu făceam acest pas. (…) Eu cred că decizia mea responsabilizează toate forțele politice din municipiul Slobozia. (…) Mă responsabilizează și pe mine să vin doar cu proiecte care să fie îmbrățișate de cât mai multe forțe politice reprezentate în Consiliul local”, a declarat Adrian Mocioniu.
În context, Adrian Mocioniu a fost susținut de Marian Neacșu, care a subliniat că nu este oportun ca Adrian Mocioniu să plece de la primărie, „atât pentru el cât și pentru cetățenii din Slobozia”, garantând că va face tot ce ține de el ca Adrian Mocioniu să fie primar și în mandatul viitor, dar de la Pro România.
Neacșu a spus, ironic, că „nimic din cei 56% cât a obținut PSD în Ialomița” nu se datorează nici lui, nici lui Mocioniu, ci se datorează partidului, fiind foarte convins că la alegerile de acum dar și la cele viitoare PSD va obține tot 56%.
„Și la național la fel… 47% a fost meritul exclusiv al domnului Dragnea… Acum, fără Neacșu, fără Tudose, fără alții, sunt convins că tot 46% va obține PSD. (…) Nu sunt și nu voi fi un antipesedist, sunt o mulțime de oameni acolo pe care îi cunosc, pe care îi respect, am spus că acest partid s-a constituit și ca o alternativă la o stângă așa cum o gândim noi în continuare. Vremea în Europa, în România, ca un partid sau o alianță să obțină scoruri dincolo de 40 – 45% a apus. (…) Din păcate, eu cred că PSD-ul este ca un CAP în lichidare. În care fiecare se gândește cum să mai ia ușa de la grajd, instinctorul și două vaci să le ducă acasă la el. Vorbesc așa, ca abordare generală. Nu fac referire la Ialomița. Din perspectiva asta, îndrăznesc să mai fac o afirmație. Cred că din viitorul guvern, care nu știu când se va construi, Pro România va face parte, iar PSD nu. Cel mai târziu va fi în noiembrie, la anul. Suntem dispuși să negociem într-un guvern care să ducă România înapoi într-o stare de normalitate. (…) Noi ne-am propus să fim o alternativă la PSD, nu un alt PSD. Motiv pentru care, probabil, la un moment dat, și opinez că nu va fi foarte departe momentul acela, vom avea o acțiune de triere foarte riguroasă a oamenilor din PSD care vor să se alăture acestui demers”, a conchis Marian Neacșu.