Manifestări artistice dedicate artistului Nicolae Rotaru, la Casa de Cultură din Slobozia care de acum îi poartă numele
Pe frontispiciul Casei Municipale de Cultură a fost așezat numele lui Nicolae Rotaru, un adevărat simbol al vieții cultural-artistice din municipiul Slobozia
O comunitate este construită în jurul valorilor care pornesc din mijlocul său și care își pun amprenta asupra a tot ceea ce înseamnă viață spirituală, culturală și artistică a acesteia.
Din acest punct de vedere, aprecierea celor care întrunesc aceste calități nu este altceva decât un semn palpabil că noi, membrii comunității, știm să prezervăm în memoria colectivă tot ceea ce personalitățile marcante au realizat și realizează pentru întreaga „cetate”.
Aceasta a fost ideea de la care Direcția Educație, Cultură și Tineret a pornit în momentul în care pe frontispiciul Casei Municipale de Cultură a fost așezat numele lui Nicolae Rotaru, un adevărat simbol al vieții cultural-artistice din municipiul Slobozia.
În această săptămână, în care se desfășoară „Zilele Culturii Slobozene”, seria evenimentelor găzduite de Casa Municipală de Cultură a fost deschisă marți seară de un spectacol dedicat artistului, culegătorului de folclor, mentorului, prietenului, dar mai ales OMULUI Nicolae Rotaru.
Sub genericul „NICOLAE ROTARU – o viață, un cântec”, manifestarea a debutat cu o conferință de presă în cadrul căreia reprezentanți ai instituțiilor de cultură din municipiu, artiști invitați în spectacol, alături de Nicolae Rotaru, au depănat amintiri despre cariera acestuia, despre planurile de viitor, dar și despre greutatea pe care o dă un nume unei instituții de cultură.
Conferința de presă a avut loc în foaierul Casei Municipale de Cultură, în mijlocul unei expoziții de fotografie care înfățișează viața și cariera artistului.
La conferință au participat interpretul de muzică populară Nicolae Rotaru, directorul Casei municipale de Cultură „Nicolae Rotaru” din Slobozia, Cătălin Stanciu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, Daniel Trifu, interpretele de muzică populară Floarea Calotă și Miruna Ionescu.
„Este un eveniment plin de emoție pe care astăzi, iată, îl sărbătorim și trăim cu toți, un eveniment care marchează inaugurarea oficială a sălii Casei de Cultură municipale care de astăzi se va numi Nicolae Rotaru. Este o promisiune pe care domnul primar a făcut-o încă din octombrie 2021, pe scena festivalului Doina Bărăganului, iar de astăzi se și materializează (…)”, a transmis Miruna Ionescu, prezentatoarea spectacolului dedicat lui Nicolae Rotaru.
Nicolae Rotaru s-a născut pe 29 iulie 1951 în satul Înfrățirea, comuna Dor Mărunt, județul Călărași, într-o familie cu șase copii. Anul 1974 reprezintă debutul său în viaţa artistică, în cadrul primei etape a Concursului „Floarea din grădină”, în acelaşi an începând colaborarea cu Orchestra de muzică populară Radio, dirijor Paraschiv Oprea. În 1977 câștigă trofeul în cadrul concursului „Floarea din grădină”.
„1979 marchează primul disc înregistrat la Electrecord, iar înregistrările pe care le putem regăsi în fonoteca radio, precum și în arhiva de aur a Televiziunii Române și arhiva Electrecord dovedesc o carieră împlinită, aleasă, aș putea eu spune totuși purtată mult prea modest în această lume artistică, pentru că aceasta este firea domnului Nicolae Rotaru, de a sta retras, de a nu-și dori foarte mult lumina reflectoarelor, cât mai mult dragostea publicului. Mă bucur că aici, la Slobozia, valoarea își găsește recunoștința și de astăzi avem casa de cultură municipală care poartă numele Nicolae Rotaru”, a mai spus Miruna Ionescu.
Nicolae Rotaru este considerat un om cu foarte mult bun simț, smerit, modest și cu un simț al umorului care îl ajută de multe ori să treacă mai ușor peste episoadele neplăcute din viața sa.
Alături de prietenul său drag, prieten de o viață, interpreta de muzică populară Floarea Calotă s-a declarat onorată de faptul că a fost invitată la acest eveniment. Aceasta a depănat amintiri din copilărie, perioadă în care s-a întâlnit cu „acel cântec adevărat” al zonei rurale în care s-a născut și a crescut, vorbind totodată despre „talantul” pe care l-a primit de la Dumnezeu și pe care nu a încercat niciodată să-l „schimonosească”.
„Nicolae Rotaru este un om care și-a crescut copiii cu dragoste, le-a dat tot ce a avut el mai bun, și înainte de orice le-a dat o bună creștere, le-a dăruit temelia celor șapte ani de-acasă. Acum își crește nepotul la fel de bine și la fel de frumos. (…) Faptul că Nicolae Rotaru este sărbătorit din timpul vieții înseamnă foarte mult (…)”, spunea, printre altele, Floarea Calotă.
Cu lacrimi în ochi, Nicolae Rotaru a mulțumit tuturor pentru cuvintele frumoase pe care le-a primit, pentru susținerea de care a beneficiat pe tot parcursul carierei sale, regretând, însă, că „nu mai este cel care era, să mai poată face măcar pe jumătate cât a făcut”, însă, chiar dacă „l-au cam lăsat caii”, a promis că „nu se va da bătut”.
„Vă mulțumesc din toată inima tuturor. Sunteți foarte generoși. Parcă simt că sunt prea generoase și frumoase cuvintele față de ce aș merita. Mai ales după cum spuneai tu, Miruna, draga mea, modestia este cea care mi-a dat în cap de-a lungul carierei mele. Vreau să mulțumesc din toată inima, pentru că ceea ce am realizat nu puteam să realizez singur. Dacă nu eram susținut de către dumneavoastră, de către presă, de către cei care au diriguit destinele culturii, Consiliul Județean, Primăria și aici vreau să mulțumesc Consiliului Local și personal primarului Dragoș Soare pentru această recunoaștere a muncii mele de-o viață. Dar parcă nu sunt singurul care muncește. Părerea mea este că mulți ar fi meritat acest gest. Sunt artiști care au trecut în neființă, dar dacă eu am avut norocul ăsta. (…) Am avut norocul să primesc acest onor cât sunt în viață, să mă pot bucura și eu, că de regulă, la noi, la români, numai atunci când trece în neființă o valoare începe să spună lumea ce a pierdut… Eu sunt băftos de data aceasta. Vă mulțumesc din toată inima (…)”, spunea Nicolae Rotaru, vizibil emoționat.
Scena a fost apoi locul în care s-au depănat alte amintiri, de data aceasta pe ritmurile atât de frumoase ale folclorului românesc.
Și-au dat concursul, în aplauzele spectatorilor, Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților”, Sofia Mușoiu, Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului”, Nicole Dumitrașcu, Ionuț Cocoș, Nicoleta Rădinciuc Vlad, Daniel Trifu, Miruna Ionescu, Nicolae Rotaru și Floarea Calotă, invitata specială a serii.
De-a lungul a aproape patru ore de spectacol, sala Casei Municipale de Cultură „Nicolae Rotaru” Slobozia a răsunat în vibrațiile produse de acordurile inconfundabile ale cântecului popular românesc, într-un eveniment care și-a dorit să cinstească așa cum se cuvine personalitatea celui care este Nicolae Rotaru.
Acesta a primit de la organizatori, ca recunoaștere simbolică a tot ceea ce înseamnă pentru comunitatea slobozeană, plachete de excelență.
De precizat faptul că, în viitor, se intenționează organizarea unui festival care să-i poarte numele, dedicat tinerilor interpreți de muzică populară, dar și o „școală” pentru instrumentiștii tradiționali.
Acțiunile cuprinse în cadrul „Zilelor Culturii Slobozene” continuă până la finalul săptămânii cu manifestări adresate iubitorilor de muzică corală, muzică modernă, vernisaje, precum și evenimente prin care ne sărbătorim seniorii și cadrele didactice.