Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slobozia, surprins de fondurile alocate de CJAS
Vasile Olaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Ialomița, a semnat contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, după ce fondurile propuse inițial au fost suplimentate.
Potrivit acestuia, fondurile au fost majorate față de anul trecut cu aproximativ 1,5 miliarde lei vechi, lunar spitalul având la dispoziție 27,2 miliarde lei vechi.
„Acești bani, ca de obicei, nu ajung decât până prin septembrie, dar regula este de fiecare dată ca aceste fonduri să fie suplimentate. Am primit o sumă la care, sincer, nu mă așteptam. Spre surprinderea mea, de data asta ne-au chemat ei la Comisia de Mediere. Nu pot spune că lucrurile au decurs liniștit, pentru că dacă nu te lupți, nu obții nimic. Din păcate, cu Ministerul Sănătății mai avem de luptat față de reducerea numărului de paturi. Avem 40 de paturi în minus. Chiar dacă avem finanțarea, nu mai corespundem pe structura de personal, care trebuie adaptată la numărul de paturi. Astfel că aproximativ 80 de oameni ar trebui dați afară. Deocamdată, nu am terminat cu Ministerul, pentru că nu ne lăsăm cu una cu două”, a afirmat Vasile Olaru.
Managerul SJU speră ca în viitorul apropiat să aibă posibilitatea achiziționării unui RMN (Rezonanță magnetică nucleară), aparat de care spitalul are mare nevoie.
„La ora actuală, nu avem toți banii pentru a achiziționa acest RMN, firmele care comercializează astfel de aparate neluând în seamă posibilitatea unei plăți în rate. Valoarea unui astfel de aparat ar fi de aproape 3,6 milioane lei, pentru ceea ce avem noi nevoie. Noi nu avem nici măcar jumătate din bani”, a mai spus Olaru.
Pentru cei care nu știu, de aproximativ două luni în Spitalul de la Slobozia se efectuează și operații laparoscopice, în special de apendicită și colecist (pietre la fiere). În această perioadă, aproape 70 de pacienți s-au operat prin această metodă. De asemenea, medicul Marin Martin efectuează operații artroscopice de ceva timp, pacienții fiind extrem de mulțumiți de rezultate.
În legătură cu promisiunea lansată de unii lideri politici, referitoare la redeschiderea spitalului de la Țăndărei, Vasile Olaru a catalogat-o drept „placebo instrumental”, o promisiune în care nu crede, punând aceste promisiuni pe seama alegerilor care se apropie. Mai ales că la ora actuală există și un conflict, tranșat în justiție, între doctorul Filip, cel care a preluat spitalul printr-un contract de asociere în participațiune, și administrația din Țăndărei. În condițiile în care doctorul Filip are „spatele” asigurat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt slabe șansele ca doctorul Filip să cedeze ce a câștigat. Dar, cine mai știe?