Managerul Spitalului de Urgență Slobozia, Liviu Patrichi: Persoanele angajate pe perioada stării de alertă vor susține examene pentru trecerea la perioadă nedeterminată
În urma unor informații apărute recent în spațiul public, privitoare la posibile disponibilizări de personal la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, managerul unității, Liviu Patrichi, a explicat situația în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media locale. În principal, este vorba despre 59 de angajați cu contracte de muncă pe perioadă determinată, valabile pe perioada stării de alertă.
Potrivit managerului SJU Slobozia, pentru toți se vor organiza examene, iar dacă vor promova, vor trece într-o formă contractuală pe durată nedeterminată. Iar în funcție de necesități, aceștia vor fi distribuiți pe secții. În concluzie, „nimeni nu va fi dat afară”, decât dacă nu promovează acel examen.
„Ne aflăm într-un moment destul de important pentru o categorie de personal care, pe durata stării de alertă, a desfășurat activitatea în unitatea sanitară, cu contracte pe durată determinată. Acum se apropie momentul la care ei trebuie confirmați pe acele poziții, în urma unor examene, în baza legislației recente, să titularizăm pe perioadă nedeterminată aceste contracte de muncă. (…) Lipsa unui pachet legislativ foarte coerent cu privire la această situație a creat o zonă de discuții, de dispute chiar. Evident că noi mulțumim tuturor salariaților, nu numai acelora care au fost angajați pe perioada stării de alertă, pentru implicarea în această perioadă, pentru că au depus un efort susținut într-o zonă de risc evident.
Lucrul pe care trebuie să-l scoatem în evidență este particularitatea Spitalului Județean de Urgență atunci când vorbim de angajarea de cheltuieli. Și de aici au pornit discuții. Ne uităm spre soluții, pentru că aceste proiecte de investiții vor aduce o nouă imagine spitalului și sper va crește capacitatea unității de a livra servicii medicale. Până atunci, însă, funcționăm într-o zonă destul de restrânsă de activitate, pentru că trebuie să facem loc lucrărilor de reparații și de modernizări, ceea ce înseamnă permanent că trebuie să ne mutăm, să ne comasăm secțiile, și aici apare o primă problemă legată de numărul mare de personal comparativ cu numărul mic de paturi pe care îl ai la un moment dat.
Noi, din punct de vedere managerial, ne uităm spre un mod de a cheltui banul public cât mai eficient posibil și identificăm soluții pentru reduceri de costuri, oricare ar fi ele, evident, nu cu orice preț. Și de aici au ieșit anumite zvonuri cum că unitatea nu ar organiza examen pentru toate posturile. Deși ne dorim să păstrăm oamenii, legea ne impune un anumit mod de acțiune printr-o formă de examinare, doar pe posturile respective. Aici este foarte ciudat pentru că am un deficit de personal, dar pe alte secții, nu acolo unde au fost angajate persoane pe perioada stării de alertă, dar în același timp am posturi care au fost scoase la examinare pe durata stării de alertă și care au fost ocupate, iar acum, după ce starea de alertă nu mai există, ele nu își mai justifică prezența”, a declarat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Pe durata stării de alertă au fost angajate 59 de persoane, în principal asistenți, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, majoritatea în zona Chirurgie și ATI, dar și la Medicină Internă. Salariul unui angajat pe perioada stării de alertă a fost, în medie, ținând cont și de sporuri, ture de noapte, sâmbete și duminici, concedii, de aproximativ 4.500 de lei de persoană net, brutul fiind undeva la 9.000 de lei.
Pentru aceste persoane, Spitalul va organiza examene până la finalizarea contractelor, perioada fiind undeva până pe 6 iunie. Fiecare persoană urmează să fie examinată pentru postul pe care l-a ocupat pe durata stării de alertă.
„Putem spune cu certitudine că pentru majoritatea, eu sper că pentru toți, să organizăm examen pentru a rămâne pe post. Din păcate, trebuie să găsim o formulă care să respecte legislația, care nu ne ajută foarte mult. Este foarte strictă”, a adăugat Liviu Patrichi.
Cu privire la această situație, conducerea unității susține că a purtat discuții punctuale cu anumite persoane care se simțeau amenințate de o posibilă disponibilizare și care au primit clarificări în acest sens. Totodată, a ținut să precizeze faptul că pe perioada lucrărilor de modernizare a spitalului unele activități sunt reduse într-un anumit procent, pentru o perioadă limitată de timp, mulți dintre angajați simțindu-se însă „luați în vizor”.
„Noi, din perspectivă managerială, ne uităm întotdeauna spre reduceri de costuri în permanență, iar primul aspect pe care îl urmărim lună de lună este de a găsi soluții de reducere a cheltuielilor, asta este clar. Pe de altă parte, nu poți face aceste reduceri de cheltuieli în detrimentul activității medicale și a calității actului medical. De aceea spun că, din perspectiva aceasta, avem un deficit de personal și atunci putem găsi o soluție prin care să păstrăm contractele de muncă ale tuturor celor care au fost angajați pe perioada stării de alertă, evident în urma promovării examenului, iar în funcție de necesități să încercăm o redistribuire spre secțiile unde există nevoi. (…)
A fost foarte greu să găsim nu neapărat resurse, dar și justificare pentru a păstra un număr suplimentar de personal în condițiile în care avem o activitate redusă și mai ales trebuie să ne gândim și la viitor, unde structura organizatorică a spitalului se va schimba și acolo va exista o relocare de posturi între secțiile spitalului. (…) Proiectele de investiții au plecat de la premisa că încercăm să eficientizăm activitatea din secțiile spitalului.
Și dau un exemplu: înainte aveam 65 de paturi pe pediatrie. Ele au un grad de ocupare mai redus, pentru că între timp medicina a avansat, mulți pacienți nu mai ajung în faza de spitalizare, problemele fiind rezolvate cumva în zona prespitalicească. (…) Și atunci ai o ineficiență a utilizării unor resurse. Numărul mare de paturi atrage după sine numărul mare de personal, pentru că există o normare în funcție de numărul de paturi. Și atunci ai resurse care stau, și în același timp ai alte specialități medicale care au apărut și care sunt din ce în ce mai accesate, cum ar fi oncologie, chirurgie ortopedică, unde avem rate de utilizare mult mai mari decât numărul de paturi existente. Și atunci, prin aceste proiecte, se face o redistribuire a aceluiași număr de paturi, dar între secții. (…), astfel încât urmărim o rată de utilizare a paturilor de minim 80 – 86%. Iar structura de personal nu va fi afectată.
Probabil o discuție care ar putea interveni la un moment dat va fi legată de faptul că sporurile sunt diferite pe specialități. Până atunci vom avea timp pentru a echilibra sporurile între secții. (…) Menționez faptul că spitalul nu funcționează la jumătate din capacitate. Este o restrângere temporară de activitate. O restrângere spațială, ca să spun așa (…) Ca să putem avansa cu lucrările de modernizare, am comasat secțiile, astfel încât ele lucrează în spații comune. În acest mod am reușit să punem la dispoziție cam 30% din unitatea medicală, pe toate cele opt nivele, pentru o perioadă de timp, pentru constructor. Vom face prin rotație… ”, a adăugat Liviu Patrichi.
În concluzie, referitor la angajații cu contract pe perioadă determinată, pe durata stării de alertă, Spitalul va organiza examene pentru definitivarea pe post. Se vor înscrie, dacă vor, și vor urma etapele unei examinări, probă scrisă, probă orală (interviu). După promovarea examenului, lucrurile urmează să fie abordate punctual, să fie redistribuiți, dacă este nevoie, între secții.
„Este foarte ciudat să nu organizez examen pentru persoanele care în starea de alertă și-au asumat un risc, iar după o lună, două, eu să ies cu concurs pentru ocuparea unor posturi care sunt vacante și care sunt necesare, evident în alte secții… Aici este problema. Că acolo unde este nevoie, nu au fost ocupate. (…)”, a precizat acesta.
Managerul SJU a conchis faptul că este deschis oricăror discuții atât cu persoanele care au avut anumite puncte de vedere în mediul online, solicitându-i și demisia printre altele, dar și cu personalul vizat, pentru a le explica situația.
„Sunt foarte deschis și pot explica. În spatele unor mecanisme de decizie, întotdeauna vor sta argumente legate de cheltuirea banului public în mod eficient. Este singurul lucru după care mă ghidez, dar în același timp, cu asigurarea activității medicale la un nivel de calitate solicitat”, a conchis Liviu Patrichi.