comenzi la domiciliu cliseru.ro

Maica stareță de la Tăriceni, „răstignită” de mass-media

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/12/2011 | Locale Ialomita
Actualizat: 16 decembrie 2011

„Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea” (Evanghelia după Sfântul Ioan)

Săptămâna trecută, un eveniment aparent minor și care privea în mare parte tagma monahală avea să înnebunească de-a dreptul mass-media. Pe toate posturile de televiziune și în toate publicațiile se făceau tot felul de speculații cu privire la maica stareță Sebastiana de la mănăstirea Tăriceni, din județul Călărași, care a dat naștere la două fetițe. Anumite comentarii rău-voitoare și lipsite de orice urmă de bun simț aveau să transforme această femeie într-o depresivă, iar un eveniment care ar trebui să bucure sufletul unei femei într-un mare păcat. Chiar dacă a încălcat regulamentele bisericești, chiar dacă a greșit riscând astfel să fie exclusă din viața monahală, mass-media nu avea dreptul să atenteze la viața privată a acestei femei în modul jalnic în care a făcut-o. În goana după senzațional, jurnaliștii au uitat că sunt oameni și, la rându-le, predispuși greșelilor. Toți băgătorii de seamă au aruncat cu cuvinte mai grele ca pietrele, de parcă ei ar fi niște neprihăniți cu drept de a judeca pe alții. Informații neverificate erau prezentate ca dovezi exclusive și incontestabile, iar lumea „înghițea nemestecat” toate acestea, uitând de problemele ei de zi cu zi. Subiectul principal era „crima” comisă de maica stareță, aceea de a naște două fetițe. Vaaii, dar cum a putut face așa ceva? Dar cum o fi rămas însărcinată? Dar cine e tatăl? E sigur călugărul Antonie… Ba nu, e altcineva din afară. În cele câteva zile de linșaj mediatic, în care erau prezentate la nesfârșit așa-zise date noi despre maica stareță mi-a fost rușine că trăiesc în perioada asta în care jurnaliștii par mai mult paparazzi, avizi de scandal, de sânge, de moarte, de suferință, decât de modelarea opiniilor, dar și de instituția bisericii care este prea permisivă, se pare, cu cei care-i calcă pragul și se dau iubitori de Dumnezeu și propovăduitori ai învățăturilor biblice. Nu am înțeles în această perioadă nici tăcerea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor care a dat astfel „apă la moară” speculațiilor. Un punct de vedere oficial încă de la început ar fi oprit avalanșa de pietre care cădea asupra sa. Deși reprezentanții Episcopiei au decis să ofere câteva date unor jurnaliști, nu a fost de ajuns. Episcopia Sloboziei și Călărașilor precizează că regretă cele întâmplate cu maica stareță Sebastiana, însă se bucură de faptul că nu și-a lepădat pruncii.

„Episcopia Sloboziei și Călărașilor va face o cercetare canonică în acest caz, iar rezultatul va fi făcut public în momentul în care acesta va exista”, declara Arhidiaconul Nicuşor Silviu Dascălu, consilier mass-media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.
De asemenea, reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor nu au confirmat nici afirmațiile apărute în mass-media legate de tatăl copilelor, dar nici ale președintelui Sindicatului Preoților, potrivit cărora biserica ar ascunde și alte situații de acest gen, susținând în context faptul că preoții nu au sindicat.
În concluzie, suntem oameni și putem greși. Nu există om care să nu fi greșit vreodată, mai mult sau mai puțin. Însă modul în care unii dintre noi îi judecă pe alții este revoltător și seamănă mai mult a ev mediu, deși se folosesc mijloace moderne.