comenzi la domiciliu cliseru.ro

Lupte politice prin administrație, cu Gheorghe Tinel și Gigi Petre

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/01/2016 | Politica

Gheorghe Tinel, copreședinte al PNL Ialomița, a solicitat explicații, prin intermediul presei, prefectului județului Ialomița, Gigi Petre, referitoare la „potențialul conflict de interese pe care el îl are cu acea cotă parte de acțiuni pe care le deține la SC Agroexel SRL”.

Potrivit lui Gheorghe Tinel, solicitarea este una personală, dar prefectul ar trebui să „dea niște explicații publice” cu privire la „contractele încheiate de societatea respectivă” cât timp prefectul a fost în funcție, în caz contrar, îi va solicita demisia. A doua zi, respectiv vineri, 22 ianuarie, am primit și răspunsul prefectului.

Redăm în mare parte declarația lui Gheorghe Tinel din cadrul conferinței susținută joi, 21 ianuarie:

gheorghe tinel„Este vorba despre un potențial conflict de interese pe care el îl are cu acea cotă parte de acțiuni pe care le deține la SC Agroexel SRL. Conform legii și a incompatibilității prefectului și a …funcționării prefectului, prefectul nu are voie să ocupe decât funcții didactice, în cercetare științifică și în învățământ. Deci, chestiunile astea sunt clare. După părerea mea, ceea ce cu mânuța lui trece în declarația de interese, 50% asociat la Agroexel SRL, creează o suspiciune rezonabilă, eu nu acuz, dar creează o suspiciune rezonabilă de conflict de interese.

Îi cer prefectului Gigi Petre ca în 24 de ore să publice toate contractele pe care le are ca acționar la această societate, altfel, îi cer să demisioneze. (…) Nu am știut acest aspect până acum. Am aflat, sincer să fiu, acum două săptămâni, cineva mi-a spus că este acționar la o firmă și am întrebat ce fel de firmă, am aflat că de îngrășăminte chimice, apoi am spus… cred că are o mare problemă. Îi cer public să lămurească acest aspect, pentru că din punctul meu de vedere este un lucru grav. Există această suspiciune rezonabilă că poți folosi Instituția Prefectului pentru a-ți valorifica în interes personal avantajele.

declaratie avereDeci, cred că aceste chestiuni trebuiesc lămurite. Cred că trebuie ca prefectul județului Ialomița să dea explicații. (…) Am făcut și o analiză pe cifra de afaceri, pe baza datelor publice. Bănuiesc că este un Roubini al Ialomiței (n. red. economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza economică). El vine și… în cinci ani pleacă de la un capital social de 200 de lei și ajunge la o cifră de afaceri de aproape 6 milioane…, cu un profit net de aproape 600.000 lei. Ceea ce… este incredibil. Eu nu îl suspectez, până la proba contrarie, de alte lucruri. O să-i cer și primului ministru să verifice un posibil conflict de interese la Ialomița. O să cer… pentru că legea spune că aspectele legate de conflictul de interese sunt verificate în primul rând de corpul de control al primului ministru, iar partea de incompatibilitate de către ANI în mod deosebit. Eu îl aștept, după care urmează partea a doua”, afirma Tinel.

Copreședintele liberal a respins ideea că aceste solicitări ale sale cu privire la prefect ar avea vreo legătură cu posibilele schimbări anunțate printre prefecții din țară și, implicit, a celui de la Ialomița.

„Apelul ăsta al meu are legătură doar cu modul de a face politică în Ialomița. Firma o are din 2010, însă cifra de afaceri o are din 2014. (…) Dar nu poți să fii prefect și în același timp să fii acționar la o societate pe care tu o poți controla prin instituțiile deconcentrate pe care le ai în subordine. Hai să fim corecți cu noi înșine”, adăuga Tinel.

În replică, pe baza unor declarații apărute deja în presă, prefectul județului a formulat un răspuns.

Vezi răspunsul prefectului pe pagina următoare