Lucrările de modernizare a Centrului pentru Persoane Vârstnice Fierbinți-Târg sunt aproape de final
Lucrările de modernizare a Centrului pentru Persoane Vârstnice Fierbinți-Târg, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, sunt pe ultima sută de metri. Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a vizitat miercuri, 8 iulie, unitatea de asistență socială, pentru a verifica stadiul lucrărilor.
Proiectul „Compartimentări interioare și lift la Centrul pentru Persoane Vârstnice Fierbinți-Târg” are o valoare de 2.358.111,04 lei cu TVA, fonduri asigurate integral de Consiliul Județean Ialomița. Acest proiect a avut prevăzute două etape: liftul a fost montat în urmă cu trei ani, urmând ca restul lucrărilor să fie gata în vara acestui an.
Lucrările de modernizare au vizat crearea de băi în fiecare cameră-dormitor, refacerea integrală a instalațiilor de încălzire, alimentare cu apă, canalizare, refacerea instalației electrice pentru iluminat și prize – în concordanță cu noua organizare funcțională a spațiului interior; lucrări de termo/fonoizolare, care vor asigura un confort termic și acustic corespunzător. În plus, clădirea va fi prevăzută cu un sistem funcțional de avertizare/alarmare de stingere, în caz de incendiu.
„Ne pregătim de recepția finală a acestui obiectiv. Am venit aici ca să vedem cât de bine a lucrat constructorul și dacă ceea ce am stabilit inițial împreună cu domnul director al DGASPC Ialomița, Paul Marcu, se execută aici la Centrul pentru Persoane Vârstnice Fierbinți. Suntem oarecum mulțumiți de această realizare. Mai sunt câteva retușuri de făcut și sperăm ca până la 31 iulie, când acest proiect ar trebui să fie gata, să se corecteze tot ce mai este de corectat. Această investiție este realizată din bugetul Consiliului Județean Ialomița, finanțare în valoare de 2,3 milioane de lei. Au existat două etape de realizare: prima a fost de realizare a unui lift exterior, iar cea de-a doua a constat în recompartimentarea acestor încăperi, pentru a se adapta celor mai bune condiții din România și chiar din Europa. Ne dorim ca persoanele care ajung în centrele noastre să beneficieze de cele mai bune servicii și de un mediu cât mai plăcut. A fost un centru care a avut o capacitate de 50 de locuri, iar acum s-a ajuns la 74 de locuri. Sperăm ca serviciile care vor fi oferite aici să se ridice la cele mai bune standarde, iar DGASPC Ialomița are o experiență deosebită în acest sens, deci nu avem emoții. Prin centrele prin care am trecut, și împreună cu domnul director, am încercat să identificăm problemele, și am constatat că persoanele în vârstă sunt mulțumite de serviciile pe care noi le asigurăm. Domnul director rămâne să urmărească cu atenție ca personalul de aici să ofere cele mai bune servicii. Vă spuneam că este un proiect finanțat din bugetul Consiliului Județean Ialomița, integral, fără nicio finanțare din fonduri europene. Avem această prioritate, alături de alte priorități, cum ar fi sănătate, infrastructură de drumuri și absorbiție de fonduri europene. În atribuțiile CJ intră și acest domeniu important al asistenței sociale și avem această satisfacție că nu avem semnalate nereguli cu privire la activitatea acestor centre. Felicitări domnului director și doamnei manager. (…) Trebuie să avem oameni care să lucreze cu pasiune, pentru că aici vorbim de relații între oameni, de situații limită și atunci afecțiunea asta sufletească și pasiunea trebuie să facă diferența între bine, foarte bine și mai puțin bine. Nu este cazul aici de mai puțin bine, doamna manager se ocupă serios și îi doresc mult succes în continuare. Îmi doresc ca beneficiarii acestui centru să aibă satisfacția că ajung într-o instituție a statului și statul, prin Consiliul Județean Ialomița, prin DGASPC, poate să ofere cele mai bune condiții”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru.
Prin recompartimentarea acestui centru va crește atât capacitatea de cazare a persoanelor vârstnice cu încă 24 locuri, ajungând la 74 de locuri, cât și nivelul de confort. Întreținerea clădirii va fi mai ușor de asigurat, iar confortul de viață al persoanelor găzduite aici va fi unul la standardele cele mai moderne din țară.
Mariana Petcu, managerul Complexului de Servicii Sociale Fierbinți, care cuprinde două servicii pentru persoane adulte, respectiv Centrul pentru Persoane Vârstnice și Centrul de Protecție Tempoară pentru Tinerii care nu mai sunt institutionalizați, spunea că beneficiarii acestui centru sunt persoane vârstnice care au domiciliul în județul Ialomița, unii dintre aceștia având susținători legali, copii sau alte persoane, obligate legal la întreținerea acestora, însă unii, din păcate nu au.
Centrul pentru Persoane Vârstnice Fierbinţi este parte structurală şi funcţională a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa și are ca principal obiectiv de activitate acordarea în regim rezidențial de asistență și protecție socială persoanelor vârstnice prin servicii și prestații sociale constând în oferirea de găzduire și hrană, îngrijire personală și medicală, activități de petrecere a timpului liber, asistență socială și consiliere psihologică.
„Acesta a fost un centru de copii. În 1997 am preluat aceste servicii, iar în 2007 aveam un număr redus de copii, iar pe parcurs s-a redus la zero. În acea perioadă, împreună cu conducerea CJ de atunci, am hotărât să transformăm acest centru, existând foarte multe cereri din partea persoanelor vârstnice, la vremea respectivă neexistând astfel de servicii pentru bătrânii din județ, doar azilul de la Slobozia. Și din mers am deschis centrul de bătrâni. În iunie am închis centrul de copii și în septembrie l-am deschis pe cel de bătrâni. Bineînțeles că nu corespundea în totalitate. De exemplu, băile erau la capăt de hol, iar pentru un bătrân era foarte greu să ajungă acolo. Din această cauză, împreună cu Consiliul Județean, care ne-a aprobat acest proiect, am început modernizarea. A fost făcută în două etape. Prima a fost liftul exterior, iar în a doua parte am trecut la această recompartimentare și arată așa cum l-ați văzut astăzi. Credem că pe parcursul lunii august bătrânii își vor relua locurile în vechiul lor lăcaș. La ora actuală, avem două centre pentru bătrâni în județ. La Balaciu și la Fierbinți. Pentru persoane adulte cu handicap avem trei, la Slobozia, Movila și la Bora, acele case de tip familial. Restul sunt pentru copii”, a declarat directorul DGASPC Ialomița, Paul Marcu.
Odată cu creșterea prețului la cazare într-un astfel de centru este posibil ca numărul cererilor să scadă, însă până în prezent au existat foarte multe solicitări pentru găzduirea persoanelor vârstnice. De aceea, se are în vedere crearea altui centru pentru persoanele vârstnice și la Movila.
„Trebuie să facem un studiu de fezabilitate pentru încă un centru la Movila, însă a fost perioada aceasta cu COVID-ul. Acolo este o clădire pentru tineri cu handicap, iar în cealaltă clădire să facem un centru de îngrijire pentru bătrâni. Dacă îl facem și pe acela, putem să preluăm orice bătrân care are nevoie de serviciile noastre. La ora actuală avem 43 de bătrâni în centrul de la Fierbinți, care sunt acum în centrul de tineri, unde au fost mutați pe perioada lucrărilor. Cereri am avut, dar nu am mai internat. Pe măsură ce îi transferăm în centrul renovat, numărul va crește până la 74. Avem personal suficient, am angajat din timp îngrijitoare, infirmiere, bucătărese, pentru ca să facem față până la 74 de locuri. Mulțumim Consiliului Județean pentru susținere. Știm că județul Ialomița nu este un județ așa de bogat ca să își permită să aloce fonduri foarte multe, dar întotdeauna când s-a pus problema de copii și de bătrâni am avut înțelegere și am realizat proiectele pe care le-am avut din fondurile venite de la Consiliul Județean, dar și prin cofinanțările pe care ni le-au asigurat, pentru a aduce fonduri europene și a îmbunătăți baza materială a județului în acest domeniu. Eu sper ca împreună cu colectivul nostru să mergem mai departe, iar Consiliul Județean să aibă aceeași încredere și să putem face lucruri și mai bune. Eu îmi doresc mult să facem și mai multe centre și să aducem bătrâni și din alte județe, cu plata integrală. Asta ar însemna locuri de muncă, bani aduși în județ, pentru că sunt județe în țară care nu au nici măcar un centru pentru bătrâni”, a mai spus Paul Marcu.