Liviu Cazan: „Trebuie să schimbăm mentalităţi. Asta se face în timp, dar suntem pregătiţi să o facem”
Liviu Cazan: „Trebuie să schimbăm mentalităţi”
– Cum se vede Urziceniul după încă o campanie electorală?
„Oamenii ştiu foarte bine ce au nevoie. Noi nu mai trebuie să spunem acum de ce au nevoie, ci să aplicăm soluţiile pentru oferirea a ceea ce are nevoie comunitatea. Problemele sunt grave. Le putem rosti şi o fac acum cu emoţie şi cu îngrijorare. Oamenii s-au învăţat să primească un beneficiu imediat pentru votul lor. Ei pot aştepta asta, dacă la atât se limitează simţul de comunitate, iar politicienii pot să ofere acest lucru. Şi o fac, dacă acel cost poate fi satisfăcut apoi prin beneficii. Cred că trebuie să ne îndepărtăm de această temă. Trebuie să realizăm că efectele sunt dezastruoase pe termen lung. Sunt generaţii care vor veni la vot peste 4 ani, peste 8 ani, şi asta vor aştepta. Trebuie să schimbăm modul la care se gândeşte despre sistemul democratic, despre sistemul de vot. Prin campania pe care am dus-o şi prin echipa pe care o avem, am încrederea că vom obţine un rezultat extraordinar faţă de ceea ce a însemnat echipa la alegerile locale trecute. Dar oamenii trebuie să-şi dea seama că o comunitate trebuie să aibă alte năzuinţe. Nu o friptură, nu o bere. Nu vreau să dezvolt subiectul. Pentru mine, faptul că mi s-a cerut pe stradă un astfel de lucru este cea mai gravă situaţie de fapt cu care m-am confruntat în această campanie. Sunt oameni care aşteaptă un câştig imediat. Câştigul trebuie să fie de durată, pentru noi în anii următori şi pentru generaţiile viitoare peste mulţi ani. Trebuie să schimbăm mentalităţi. Asta se face în timp, dar suntem pregătiţi să o facem.”
„Există posibilitatea să devenim minoritari la noi în oraş, asta nu face decât să ne întărească”
– Aţi folosit foarte des cuvintele „oameni”, „echipă”, „comunitate”. De ce este atât de important pentru Urziceni spiritul comunitar pe care aţi pus accentul în toată această perioadă?
„Într-o comunitate mare, aşa cum este cea a Urziceniului, se creează şi acel spirit de microcartier, cu specificitatea lui. Aici, competenţa trebuie împărţită cu cei care au profesionalism. Faci ceea ce vor oamenii, dar important este cum faci asta. Trebuie să faci lucrurile în mod profesionist, cu autoritatea pe care ţi-o dă cultura a ceea ce ai experimentat, dar nu neapărat tu, ci echipa din spatele tău şi oamenii care se ocupă de proiectul respectiv. Trebuie să schimbăm modul de gândire şi cultura unor concetăţeni ai noştri. Există posibilitatea să devenim minoritari la noi în oraş, la noi în ţară. Asta nu face decât să ne întărească. Aşa cum minoritarii se organizează şi îşi păstrează sâmburele de spirit care îi caracterizează, noi avem exact aceeaşi şansă să facem acest lucru. Dacă, până acum, fiind singurii care contam în acest areal, am pierdut spiritul naţional, ne putem întoarce de aici înainte la valorile naţionale şi putem să întărim legăturile dintre oameni. Putem să recreăm ceea ce altădată ne emoţiona: caracterul patriotic şi naţional. Noi trebuie să oferim aici locuitorilor noştri siguranţă.”
„Liviu Cazan va face după alegeri ceea ce a făcut şi înainte de a se înscrie în cursa electorală: va munci”
– Ce veţi face după 11 iunie?
„Nu-mi place să vorbesc despre mine pentru că, în fiecare activitate pe care o desfăşor, fac parte dintr-o echipă. Eu m-am format în navigaţie şi acolo stai pe comandă, se termină cartul şi trece altul în locul tău. Sub tine, ai oameni la maşini, ai oameni la partea electrică, la punte. Munca tuturor este importantă, iar cel care nu o face bine se elimină. Fiindcă nu-ţi permiţi să laşi pe comandă un om în care nu ai încredere. Este în joc direct viaţa ta. Ajungând să te formezi astfel, peste tot acolo unde lucrezi, trebuie să ai încredere în oameni, să-i urmăreşti şi, dacă există lipsuri, ele trebuie completate, astfel încât, atunci când pleci de lângă un lucru, să ştii că laşi în loc un om de încredere. Asta face ca relaţia să fie biunivocă. Şi ceilalţi capătă încredere în tine. De aceea vorbesc de echipă. Doar aşa se pot crea lucruri frumoase. Nu cred că un om, oricât de autoritar şi puternic financiar sau moral ar fi, reuşeşte să creeze ceva bun singur. Pentru asta, e nevoie de o echipă. Am explicat de ce nu vorbesc despre mine la modul singular. Dacă aş face acum, punctual o excepţie, aş fi scurt: Liviu Cazan va face după alegeri ceea ce a făcut şi în timpul în care a navigat, şi înainte de a se înscrie în cursa electorală: va munci. Sunt sigur că rezultatul acestor alegeri va fi unul bun. Avem încrederea că el va fi unul foarte bun, dar asta depinde de oameni. Eu vorbesc de rezultat, din punct de vedere al echipei, pentru că rezultatul votării va fi ceea ce oamenii vor. Echipa noastră va fi în continuare la treabă, va fi receptacol pentru problemele oamenilor şi va încerca să le rezolve prin hotărâri de Consiliu, prin îmbunătăţiri ale acestor măsuri administrative şi prin ceea ce eu nu văd că s-a făcut până acum, adică prin urmărirea atentă a lucrărilor executate, a proceselor care se vor efectua.”
„Le mulţumesc oamenilor pentru eleganţa pe care au dovedit-o”
– Puteţi vorbi despre un bilanţ pozitiv la final de campanie electorală?
„Aşteptăm desfăşurarea alegerilor aşa cum am aşteptat şi desfăşurarea acestei campanii. Aţi observat că a fost o campanie altfel. Nu s-au întâmplat lucrurile acelea cu care am fost obişnuiţi în alte campanii. Eu am trăit în oraş doar ultimele două campanii electorale. Şi nu mi-a plăcut ceea ce am văzut… Pentru campania din ultimele zile cred că este şi meritul nostru, al unei echipe frumoase, care îmbină tinereţe cu experienţă, ceea ce cred că au observat şi contracandidaţii mei. De fapt, le-aş spune coechipieri, pentru că îmi place să cred că toţi urmărim binele public, binele comunităţii. Există o experienţă tristă a campaniilor trecute, aceea de a se arunca pe piaţă în ultimele zile lucruri ce nu pot fi verificate decât ulterior scrutinului electoral. În ceea ce ne priveşte, aşa cum am procedat până acum, făcând o campanie constructivă, aşa vom proceda şi în ultimele zile. Sper ca toţi cei implicaţi direct în competiţia electorală să înţeleagă că nu minciuna şi lucrurile rele îţi aduc succesul. Lucrurile rele, chiar şi vorbite doar, îţi afectează sufletul. Noi încercăm să construim altfel şi rezultatul se vede. Se vede din mesajele pe care le primesc. Oamenii simt că această echipă vede departe. Aşteptăm cu interes rezultatul votării, dar noi ne-am atins scopul. Acela ca echipa pe care am construit-o să fie unită şi ca oamenii să aibă încredere în ea. Aceste două lucruri s-au realizat şi s-au demonstrat prin modul în care ne-au privit oamenii. Vreau să le mulţumesc oamenilor pentru eleganţa pe care au dovedit-o. În toate zonele în care am fost, oamenii ne-au primit cu încredere. Încrederea din ochii lor mi-a arătat că rezultatul nostru a fost atins. Votul este al lor, dar drumul este al nostru, al tuturor, ca membri ai acestei comunităţi. Pe de altă parte, eu am transmis tuturor ca, la încheierea procesului de vot, să ne întâlnim cu toţii şi să desfacem o sticlă de şampanie pentru a sărbători o altfel de manieră de a face campanie.”
Liviu Cazan