comenzi la domiciliu cliseru.ro

Pe cine avantajează limitarea plăţilor cash

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/04/2015 | Stiri nationale

Începând cu data de 9 mai, românii nu vor mai putea face tranzacţii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (între persoane fizice) şi de 10.000 de lei pe zi (între persoanele fizice şi juridice).

Potrivit analiştilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finanţelor publice şi, mai ales, un câştig în plus pentru mediul bancar. 

Noua lege „pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar“ (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial, prevede că plăţile care acum se pot face în numerar vor fi limitate.

Potrivit analiştilor KeysFin, măsura reprezintă o lovitură puternică pentru cei care lucrează acum cu sume importante de cash.

„Ţinta autorităţilor o reprezintă limitarea sumelor mari de cash care circulă în economie şi, în general, stimularea plăţilor prin conturi, ce pot fi urmărite de organele fiscale şi impozitate”, afirmă KeysFin.

„Este o măsură menită să reducă evaziunea dar care, pe de altă parte, limitează circulaţia banilor într-o economie imatură. Nu este exclus ca, în loc să stimuleze activitatea economică, aceasta să influenţeze în mod negativ apetitul pentru investiţii în zona gri a economiei, una semnificativă”, au explicat experţii.

„Vorbim în general de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare şi auto, acolo unde se fac încă plăţile la sacoşă şi unde, de altfel, evaziunea fiscală înregistrează cote ridicate”, afirmă aceştia.

Noile reglementări vor afecta inclusiv tranzacţiile între persoanele fizice, care nu erau limitate până în prezent.

Astfel, încasările şi plăţile în numerar între persoane fizice, drept urmare a unui contract prin care se transferă dreptul de proprietate (spre exemplu, contract de vânzare, schimb) asupra unor bunuri sau drepturi, prin care se prestează servicii sau se acorda/restituie împrumuturi, nu vor mai putea depăşi un plafon de 50.000 lei / tranzacţie.

Experţii spun că trebuie să privim pe ansamblul economiei. Iar experienţa altor ţări arată că efectele ar trebuie să fie, pe ansamblu, pozitive.

„În Italia, de exemplu, limitarea plăţilor în numerar este aplicată încă din 2011, la 1000 de euro. Şi acolo s-a discutat puternic despre pericolul îngrădirii libertăţii economice, controlului tot mai puternic al statului şi al băncilor, însă, pe ansamblu, efectele măsurii au fost pozitive”, spun analiştii.

În Spania, o măsură similară a intrat in vigoare in octombrie 2012, limita maximă fiind de 2500 de euro, iar efectele s-au simţit imediat, asta într-o economie în care evaziunea era estimată la 245 de miliarde de euro, echivalentul a 23% din produsul intern brut.

„Poate cel mai relevant exemplu îl constituie ţările nordice, în special Norvegia, acolo unde doar 5% din tranzactii se mai fac cu bani lichizi, iar până în 2020 vor fi eliminate complet”, au explicat experţii Keysfin.

O GURĂ DE OXIGEN PENTRU BĂNCI

Noua lege va oferi o „gură de oxigen” băncilor. „Va oferi,implicit, sistemului bancar o nouă pârghie de câştig, pentru că bancherii vor putea comisiona un volum mai mare de tranzacţii”, spun aceştia. „O sursă care le va permite să continue procesul de curăţare a bilanţurilor de creditele neperformante din anii expansiunii consumului”.

Interesant este că statul a impus băncilor limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% din valoarea fiecarei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.

Prevederea va intra în vigoare însă abia anul viitor, pe 9 mai 2016, la 12 luni distanţă de la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale.

CARDUL DE COMPANIE VA LUA AVÂNT

Experţii de la KeysFin afirmă, totodată, că măsura limitării tranzacţiilor cash va extinde folosirea cardurilor de firmă, metodă prin care firmele şi angajaţii pot face plăţi electronice.

Majoritatea băncilor deţin astfel de instrumente, iar accesul la plăţile prin card se va extinde semnificativ o dată cu această măsură.

„Plăţile cu cardul vor simplifica activitatea zilnică a afacerii, vor conferi un plus de credibilitate şi vor impulsiona reducerea blocajului financiar”, spun economiştii de la KeysFin.

CINE ŞI CUM POATE PLĂTI CASH

Potrivit actului normativ, de pe 9 mai 2015, încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană, iar plăţile în numerar către firme se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Firmele vor putea să efectueze plăţi în numerar către persoane fizice  în limita sumei de 10.000 lei/zi către o persoană.

Plăţile din avansuri spre decontare se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare, în timp ce magazinele de tipul cash and carry vor putea încasa numerar de la firme, PFA, II etc în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Interesant este şi faptul că plăţile nu vor putea fi realizate fragmentat, cu excepţia existenţei unor contracte de vanzare-cumpăre cu plata în rate.

De asemenea, pentru facturile stornate, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuată în limita a 10.000 de lei in numerar, sumele care depăşesc aceste plafoane putand fi restituite prin instrumente de plata fără numerar.

Noile reguli se vor aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in noile plafoane se va efectua in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

Amenda în cazul depăşirii pragurilor de tranzacţii cash va fi de 10% din suma ce depăşeşte limita prevăzută de lege, dar nu mai puţin de 100 de lei.

Noua lege „pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi“ (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie menţine plăţile fără niciun prag precum:

depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar (art.5a);

plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute;((art.5b)

plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului (art 5c);

retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal (art 5d);

transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR (art 5e);

depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede (art 5f)

KeysFin ofera servicii de business information si credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.Keysfin.com

Keysfin detine si aplicatia Keysfin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii  de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.