Liceele tehnologice rurale – un eșec, școlile profesionale – o șansă!
„Liceele tehnologice rurale: un eșec!”, a admis Otilia Dumitru, inspectorul general școlar, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 29 martie.
Din cauza rezultatelor școlare slabe obținute până în prezent de elevii din aceste licee, se preconizează o promovabilitate minimă la exa-menul de bacalaureat din acest an.
Otilia Dumitru a lăsat să se înțeleagă, astfel, că ideea liceelor tehnologice nu este o formă viabilă, în majoritatea cazurilor, capabilă să le asigure elevilor un viitor profesional. Ca exemplu grăitor, 284 de elevi din cadrul liceelor tehnologice rurale, precum Grivița, Bordușani, Mihail Kogălniceanu, Făcăeni, Scânteia, vor susține anul acesta examenul de bacalaureat, iar analiza asupra situației școlare a acestor elevi, care abia au obținut media 5 la majoritatea disciplinelor de învățământ, nu relevă o capacitate optimă de a promova examenul de bacalaureat.
Scenariul sumbru nu se oprește aici. “Ne-am adâncit în toate statisticile. Previziuni pe trei, patru ani: veți vedea licee prăbușite, închise. În momentul de față, intră la CCF Fetești 5 clase de liceu și 6 clase de liceu la Industrie Alimentară Fetești. Vă dați seama, 11 clase. Acolo va trebui să avem o altă politică educațională. Una dintre cele două va trebui să rămână liceu, cealaltă, clar, să fie școală profesională”, a declarat Otilia Dumitru. Efectele negative nu au întârziat să apară la nivelul structurii claselor de liceu din mediul rural: s-au înjumătățit efectivele – la Grivița, conform datelor actuale, au fost exmatriculați, în toamnă, 16 elevi, rămânând 11 elevi în clasa a XII-a, la Mihail Kogălniceanu, dintr-un efectiv de 30 de copii, la momentul actual mai sunt 13. Este un fapt cunoscut că aceste efecte au la baza lor cauze disperate: abandonul școlar din rațiuni financiare, proasta gestionare a mediului educațional, perspective profesionale ce rămân ascunse elevilor și părinților. Rămâne întrebarea: ce viitor au acești copii într-o societate în care cerințele pieții muncii sunt din ce în ce mai pretențioase?
Soluția salvatoare: școlile profesionale
După lungi discuții cu părinții, s-a ajuns la concluzia că înființarea școlilor profesionale, cu o durată de doi ani, în cadrul liceelor tehnologice reprezintă o reală șansă pentru toți, asigurându-se un viitor acestor elevi. S-au scos în evidență avantajele alegerii unui asemenea regim educațional: elevii cu rezultate excepționale pot beneficia de burse profesionale, practică, iar dacă aceștia promovează examenul, pot fi angajați de către agenții economici imediat după termi-narea școlii.
Ca expresie concretă a aplicării acestor măsuri, din toamnă, elevii din clasa a IX-a vor avea posibilitatea de a alege, conform capacitățiilor și dorințelor lor, școli profesionale, cu personal calificat, așa cum se va întâmpla, spre exemplu, în Țăndărei sau Armășești. În momentul actual, sunt patru clase de a IX-a în Țăndărei, două urmând să treacă în regim de liceu, celelalte două pe profesională, iar în Armășești, două clase vor fi în regim profesional, iar o clasă în regim liceal.
Într-un sistem educațional deficitar, nu putem decât să sperăm că astfel de decizii vor reuși, după 24 de ani, să stabilizeze situația actuală și să împlinească scopul educației, acela de a stimula capacitățile fiecăruia, formând oameni de calitate, cu o solidă educație.