Liberalii Dragoș Soare și Luminița Barcari și-au depus candidaturile la Primăria Slobozia și Consiliul Județean Ialomița
Liberalii Dragoș Soare și Luminița Barcari și-au depus marți, 18 august, candidaturile la Primăria Slobozia, respectiv Consiliul Județean Ialomița, în prezența ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie și europarlamentarului Rareș Bogdan. Alături le-au fost și președintele filialei, Gheorghe Tinel, zeci de primari, candidați, consilieri județeni și locali, deputați.
„Este o mare onoare să putem candida și să putem fi parte din schimbare, factori de schimbare. Ne dorim ca peste patru ani orașul să arate altfel, lumea să simtă prezența noastră, să simtă că nu au irosit un vot, așa cum 30 de ani, o dată la patru ani, au avut acest sentiment. Nu venim pentru patru ani la primărie, venim pentru un mandat de cel puțin 10 ani, venim să construim, venim să atragem investiții, să creăm locuri de muncă, să facem infrastructură, să dăm apă apă potabilă oamenilor, să oferim servicii de cea mai bună calitate și respect. Nu în ultimul rând, prin toate aceste lucruri, omul să înțeleagă că este respectat. Pentru că, în momentul de față, aceasta este principala problemă: lipsa de respect a autorităților față de comunitate”, a declarat Dragoș Soare.
Candidatul PNL la Primăria Slobozia a criticat în context proiectele „neserioase” cu care se prezintă în fața cetățenilor unii competitori politici, afirmând că proiectul de a construi „un centru vechi nou”, este „fantastic”, când în centrul municipiului noi avem un „centru nou, dar vechi”…
De asemenea, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Ialomița, Luminița Barcari, este de părere că liberalii vor ieși învingători, că vor câștiga majoritatea primăriilor și Consiliul Județean, fără să avanseze un procent în acest sens.
„Sunt foarte onorată pentru că am fost nominalizată la funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița, dar în același timp sunt responsabilă. Sunt convinsă că alături de echipa Partidului Național Liberal trebuie să oferim o schimbare în Ialomița, trebuie să oferim noi oportunități de dezvoltare a acestui județ, iar modelul meu se află în vestul țării, în județele cu administrație liberală, care în ultimii ani au atras atâtea fonduri europene, pentru orice domeniu, încât ați văzut și voi cum arată un județ precum Cluj, în Bihor, la Oradea. De ce nu am putea și în Ialomița să luăm un astfel de model, bineînțeles adaptat județului nostru? Am mers prin mai multe localități ale județului, am vorbit cu cetățenii acelor localități și am constatat că au probleme comune, cum ar fi: extinderea rețelei de apă-canal, extinderea rețelei de gaze, infrastructura rutieră. Deci, dacă am fi avut în ultimii 30 de ani o administrație performantă PSD, astăzi nu ar fi trebuit să vorbim despre astfel de lucruri normale unui trai decent. Să știți că voi încuraja și voi susține orice autoritate publică locală, indiferent de culoarea politică, ce va accesa fonduri în vederea ridicării nivelului de trai al locuitorilor din acea localitate. Îmi vine acum în minte o frază a unui reputat jurnalist, citez: „Prea multe lăcuste au deșertificat acest loc din Bărăgan”. Pornind de la această expresie, vreau să vă spun că am toată determinarea și suntem obligați să facem o schimbare în acest județ, să arătăm că și în Ialomița se poate. Știți că sunt un om de echipă, împreună cu marea echipă PNL, împreună cu candidații noștri la primării. Astăzi sunt onorată că am fost susținută de doamna ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie, de domnul Rareș Bogdan, și alături de domnul președinte Gheorghe Tinel, iată că depunem candidaturile pentru Consiliul Județean și Primăria municipiului Slobozia. Suntem o echipă, am dovedit acest lucru și împreună vom dovedi că se poate și în Ialomița”, a afirmat Luminița Barcari.
De asemenea, Luminița Barcari a vorbit, la solicitarea presei locale, despre potențialul turistic al județului, care nu a fost deloc exploatat, în opinia sa, dar și despre necesitatea unei infrastructuri turistice în zonele riverane brațului Borcea și al fluviului Dunărea.
„Noi putem să facem multe lucruri în aceste zone. În primul rând, m-am gândit la locuitorii din acele zone, dar nu numai, care nu au unde să meargă într-un weekend, de exemplu. De aici trebuie să pornim. Și pornim de la niște locuri frumos amenajate, pentru petrecerea timpului liber. Făcând infrastructura rutieră până acolo, de ce să nu ne gândim, pas cu pas, la mult mai multe investiții în infastructura turistică. Gândiți-vă ce potențial piscicol avem, câți vin din alte țări la vânătoare în Baltă, deci avem mult potențial care nu a fost deloc exploatat, absolut deloc”, a explicat Luminița Barcari.
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan s-a arătat încrezător în șansele liberalilor, susținând că pentru partid aceste alegeri locale sunt „cele mai ușoare”. Acesta și-a bazat afirmațiile pe calitatea candidaților înscriși în cursa electorală, dar și pe proiectele implementate de primarii PNL în comunitățile pe care le-au administrat în acești ani.
„Luminiția Barcari, Dragoș Soare și alții nu trebuie decât să prezinte exemplele, puterea exemplului. Noi, liberalii, avem 1.100 de primari care au schimbat fața localităților lor. Dacă ați fi trecut în urmă cu 20 – 25 de ani prin Sibiu, de exemplu, ați fi rămas șocați să vedeți zone ca acestea. A venit Klaus Iohannis primar și a schimbat fața unui oraș care, la ora actuală, este în topul orașelor europene. A venit Emil Boc la Cluj, după o perioadă tristă. Eram în presă atunci și știu… de la băncuțe tricolore, la coșuri de gunoi… ce se întâmpla în Clujul lui Funar și cum a schimbat Emil Boc fața unui oraș care este astăzi un oraș care rivalizează cu București. După modelul Munchen, Barcelona, Milano, Lion. Am văzut cum s-a schimbat Alba Iulia. Am văzut la Ilie Bolojan, la Oradea, o schimbare fundamentală, poate cea mai rapidă schimbare. Am văzut mandatul scurt al lui Florin Oancea la Deva, mandat câștigat în urmă cu doi ani, care a adus 150 de milioane de euro, într-un oraș care nu cunoscuse ce înseamnă bani europeni. Am văzut la Reșița același lucru cu Nelu Popa, dar și în orașe mai mici și în comune. Candidații noștri, primarii noștri, de peste tot, nu numai din Transilvania și Banat, au schimbat fața comunităților. (…) Eu îi invit pe cetățeni să se uite și să vadă că se poate trăi și în alt fel dacă există o administrație sănătoasă, care știe ce are de făcut. Eu am maximă încredere în Dragoș, în Luminița. O să vedeți lucruri grozave care se vor întâmpla aici. Și voi mai veni în campanie, pentru că voi veni cu exemplele primarilor noștri (…)”, a spus Rareș Bogdan.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit, în schimb, mai puțin despre candidați și mai mult despre învățământ, despre începerea anului școlar și condițiile în care se vor desfășura cursurile.
„Am venit astăzi aici nu numai să o susțin pe doamna secretar de stat la depunerea candidaturii la președinția Consiliului Județean, ci și pentru a mă consulta cu profesori, cu inspectori, cu directori de școli. Avem o întâlnire la Inspectoratul Școlar, organizată de doamna inspector școlar general, tocmai pentru că de săptămâna trecută am început să mă consult cu toată lumea, inclusiv cu primarii, pentru că este important cu toții să ne dăm mâna în așa fel încât să începem cursurile în spațiul școlii. Există trei scenarii, așa cum s-a anunțat deja. Am descentralizat decizia, mai bine spus este o autonomie pe care o dăm școlilor, pentru că nimeni nu poate știi mai bine, decât cel care este directorul școlii, cum anume să deschidem cursurile începând cu 14 septembrie. Deci există trei scenarii pe care le aplicăm, în funcție de situația epidemiologică. Unitatea de învățământ, prin Consiliul de Administrație (…), propune către IȘJ și DSP, iar decizia va fi la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, a declarat Monica Anisie.
De asemenea, președintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, a criticat investiția în parcarea subterană din fața Prefecturii, „vestita groapă”, catalogând-o drept o „afacere puturoasă marca PSD”, dar și proiectul legat de aeroportul Alexeni, pe care îl consideră „un tun”.
Totodată, acesta a anunțat că pasajul de la Drajna este mai aproape de începerea lucrărilor.
„Ceea ce spunem, facem. Suntem aproape de a închide licitația cu ofertele pentru execuție și proiectare. Până la sfârșitul lunii septembrie închidem licitația. Asta înseamnă că undeva la jumătatea lunii octombrie adjudecăm oferta și începem partea de execuție la pasaj la Drajna. Este un obiectiv foarte important. Un al doilea obiectiv foarte important al nostru, al echipei PNL, este apa din Slobozia. Iar pe perioada campaniei vă vor vorbi despre acest lucru Dragoș Soare și Luminița Barcari”, a afirmat Gheorghe Tinel.