comenzi la domiciliu cliseru.ro

Liberalii contestă hotărârea privind contractarea împrumutului de 25,4 milioane

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/09/2016 | Politica
Actualizat: 30 septembrie 2016

PNL Ialomița a depus, săptămâna trecută, o contestație în contencios, prin care solicită revocarea Hotărârii Consiliului local al municipiului Slobozia privind aprobarea contractării împrumutului, în valoare de 25,4 milioane lei, necesar finalizării lucrărilor la Piața Revoluției.

Potrivit consilierului local Mihaela Ojog, din cauza convocării ședinței „de îndată”, proiectul de hotărâre nu a putut fi analizat îndeajuns, astfel încât să fie luată o decizie corectă, toate discuțiile pe marginea lui fiind desfășurate în timpul ședinței. În aceste condiții, liberalii au votat împotriva acestui proiect, însă majoritatea a decis.

„Am depus această contestație din mai multe motive. Am contestat caracterul de îndată al ședinței, lipsa de transparență decizională, adresând totodată o întrebare cu privire la gradul de îndatorare al municipiului. Conform expunerii de motive, semnată de primarul municipiului, și referatului semnat de Adrian Trifan, director executiv în cadrul Direcției Economice a Primăriei, gradul de îndatorare al municipiului este de 5,28%, permițând contractarea unui împrumut. Consilierilor locali nu li s-a prezentat un document oficial emis de autoritatea competentă pentru a vota în cunoștință de cauză. Practic, acum 18 luni, gradul de îndatorare al municipiului Slobozia era de 25,77%. Nu înțelegem cum numai în 18 luni gradul de îndatorare s-a diminuat la 5,28%. (….) Având în vedere că este un împrumut pe mulți ani, 20 de ani, este o sumă mare la mijloc, iar în campanie s-au făcut alte promisiuni. Eu cred că nu este corect ca această decizie să se ia la modul acesta, dacă stăm și ne gândim, copiii noștri se vor naște datori pentru o investiție ce nu era o urgență”, afirma Mihaela Ojog în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, este de părere că „între ceea ce au spus ei, legat de gradul de îndatorare de 5% și ceea ce argumentăm noi, spunem că ar fi o minciună sau o minciunică. Urmează să o demonteze ei… Dar din documentele pe care le avem noi, gradul de îndatorare al municipiului nu e cel pe care l-au invocat ei când au supus votului aprobarea împrumutului. Normal ar fi ca proiectul să fie blocat”, a spus acesta.

În paralel, liberalii au solicitat prefecturii să nu valideze proiectul de hotărâre, invocând aceleași motive juridice și tehnice.

Totodată, aceștia au mai spus că există riscul, în ritmul în care se lucrează, ca investiția să nu fie finalizată nici în 2018, să fie pierdută și finanțarea europeană de până acum, dar și banii din împrumut.