Ziarul Obiectiv Ialomita > Locale Ialomita > Județul Ialomița, „asaltat” de forțe armate și tehnică militară româno-americane https://wp.me/p49Kdo-a99

Județul Ialomița, „asaltat” de forțe armate și tehnică militară româno-americane

Timp de câteva zile, județul Ialomița a fost centrul unor exerciții și prezentări de tehnică militară, activități susținute de militari români și americani, în cadrul unui amplu exercițiu multinațional – Saber Guardian 2017 (SG17).

Începând de joi, 13 iulie și până duminică, 16 iulie inclusiv, municipiul Slobozia și comuna Bordușani au fost „asaltate” de forțe armate și tehnică militară.

Mai precis, joi, 13 iulie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Ialomița, a fost primită o delegație militară româno – americană formată din militari americani specialiști în Afaceri Civile (US Civil Affairs) și specialiști în cooperare civili – militari (CIMIC), de la Batalionul 1 CIMIC al Statului Major al Forțelor Terestre. Vizita delegației a avut caracter de informare – documentare și a avut ca scop promovarea parteneriatului româno – american. Au fost abordate aspecte referitoare la modul de organizare și funcționare a Instituției Prefectului – Județul Ialomița, a Primăriei Slobozia și au fost purtate discuții tematice privind activitățile specifice ale celor două instituții.

Vineri, 14 iulie, în Piața Unirii din Slobozia, în baza parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, în cadrul exercițiului multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), s-a desfășurat o expoziție de armament și tehnică militară aflate în dotarea forțelor armate din Statele Unite ale Americii și din România, ocazie cu care populația a putut vizita vehiculele de luptă și interacționa cu militarii români și americani.

Activitatea a fost susținută de militari aparținând Regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii împreună cu militari din Brigada Multinațională Sud-Est Craiova și Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” Brașov, participanți la exercițiul multinațional “Dragoon Guardian 2017” conectat la exercițiul “SABER GUARDIAN 2017”. Timp de câteva ore, locuitorii din Slobozia s-au plimbat printre vehiculele militare, s-au fotografiat, au aflat lucruri noi despre armament, despre misiunea militarilor, atât de la români cât și de la americani, iar copiii au fost pictați pe față, în cadrul unui atelier de pictură.

Duminică, 16 iulie, a fost Ziua Distinșilor Vizitatori, eveniment din cadrul exercițiului Argedava Saber 17, de forțare a unui curs de apă, la care au participat ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, și ambasadorul Americii, Hans Klemm. Practic, în zona comunei Bordușani, pe brațul Borcea al Dunării, peste 1.500 de militari români și 100 de americani, cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă au executat un amplu exercițiu militar.

Principalele structuri de la exercițiu au fost din cadrul Forțelor Terestre Române, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos”, Brigada 1 Mecanizată “Argedava”, Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Paraşutişti, Batalionul 307 Infanterie Marină, precum şi structuri de informaţii militare şi PSYOPS. Acţiunile forţelor terestre au fost susţinute de un grup naval din Flotila Fluvială şi de aeronave ale Forţelor Aeriene Române.  Militarii americani fac parte din Regimentul 2 Cavalerie.
Tot la Bordușani, cu câteva zile înainte, militari ai Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea” şi Batalionului 341 Infanterie “Constanţa”, aparţinând Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, au desfășurat un exercițiu de trecere peste brațul Borcea, printr-un punct de trecere pe portițe de pontoane, în fapt un pod de pontoane cu capacitatea de trecere de 300 tone forță.

SG17 este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, unde participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.

Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA din Europa (USEUCOM) și condus de Forțele Armate ale SUA din Europa (USAREUR) este organizat anual începând din 2013 până în prezent, prin rotație, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei. SG17, inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, urmărește să demonstreze capabilitățile întrunite și multinaționale superioare ale SUA, aliaților și partenerilor și evidențiază coeziunea, unitatea și solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni.