Jandarmeria română aniversează, pe 3 aprilie, 165 de ani de existenţă
Concert aniversar – Ansamblul „Ciocârlia” al MAI – Casa de Cultură a municipiului Slobozia, 2 aprilie, ora 18.00
Jandarmii ialomiţeni invită cetăţenii judeţului Ialomiţa să sărbătorească, alături de ei, aniversarea a 165 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române.
Astfel, aceştia sunt aşteptaţi să însoţească jandarmii joi, 2 aprilie, începând cu ora 18.00, la concertul aniversar oferit de Ansamblul „Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne şi vineri, 3 aprilie, de la ora 10.00, la simpozionul istoric „Jandarmeria Română – 165 de ani în slujba cetăţeanului”, care se va desfăşura la Casa de Cultură a municipiului Slobozia.
De asemenea, începând cu ora 11.00, în piaţa Unirii din municipiu, vor avea loc exerciţii demonstrative cu efective de jandarmi şi câini de serviciu, va fi prezentată ţinuta militară a jandarmilor şi oferta educaţională pentru instituţiile de învăţământ ale Jandarmeriei Române.
La data de 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica semnează ,,Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, moment ce marchează naşterea Jandarmeriei Române.
Jandarmeria română a fost concepută şi organizată având la bază experienţa Jandarmeriei franceze, acesta fiind modelul de referinţă, părintele spiritual al acesteia, domnitorul Grigore Alexandru Ghica, dându-i importanţa pe care marele împărat, Napoleon Bonaparte, o atribuia Jandarmeriei franceze.
Așadar, Legea aprobată la data de 3 aprilie 1850 constituie actul de naştere al acestei arme. Prin acest act, Jandarmeria primeşte un statut juridic, i se definesc atribuţiile, principiile de organizare şi funcţionare, se constituie fundamentul existenţei sale ulterioare. Jandarmeria Română sărbătoreşte 165 de ani de existenţă în care a dovedit că este o armă de elită, un organism autorizat ce reprezintă un important garant în realizarea ordinii de drept în stat.
Jandarmeria Română este marcată de-a lungul istoriei sale şi de alte momente importante, dar momentul apariţiei sale acum 165 de ani, în condiţii istorice deosebite, îi conferă un loc aparte în cadrul instituţiilor ce au marcat evoluţia statului român modern.