comenzi la domiciliu cliseru.ro

Jandarmeria Ialomiţa are heraldică proprie

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/02/2016 | Lege si Ordine

Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa i s-a aprobat folosirea heraldicii proprii, în conformitate cu Monitorul Oficial nr. 63 din 28 ianuarie 2016.

Heraldica jandarmeria ialomitaÎnsemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa din cadrul Jandarmeriei Române va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

Pe pieptul acvilei, un scut despicat: 1) pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru; 2) pe roşu, un snop de grâu de aur, poziţionat în pal.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE). În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * IALOMIŢA.

Semnificaţia elementelor însumate

  • a) romb – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
  • b) litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
  • c) cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritate veche;
  • d) snopul de grâu – element preluat de la stema judeţului Ialomiţa, pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.