comenzi la domiciliu cliseru.ro

ITM Ialomița: Intensificare a controalelor în perioada cu temperaturi ridicate extreme

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/06/2018 | Locuri de munca

Având în vedere că în perioada următoare sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, pentru acele zile se vor lua măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, în care, suplimentar tematicilor propuse, se va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 370 C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

ANM are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură – umiditate, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

  • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locurile umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 l/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • asigurarea de duşuri;

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000(reducerea programului de lucru, eşalonarea lucrului pe două perioade a zilei de lucru etc.).

Pentru prevenirea unor îmbolnăvire profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
  • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Compartiment Securitate si Sanatate in Munca