comenzi la domiciliu cliseru.ro

ITM Ialomița: Controale în vederea combaterii cazurilor de muncă nedeclarată

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
17/12/2020 | Locale Ialomita

În luna noiembrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa, în domeniul Relaţiilor de Muncă, şi-a desfăşurat activitatea în conformitate cu Programul Cadru de Acţiuni aprobat de Inspecţia Muncii.

Au fost efectuate 93 de controale, din care 88 au fost controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, fiind intervievate 117 persoane găsite la lucru, la angajatori din mai multe sectoare de activitate. Au fost depistate două persoane ce desfăşurau muncă nedeclarată, la doi angajatori ce au fost sanctionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 40.000 lei pentru primirea la muncă fără încheierea contractelor individuale de muncă, anterior începerii activităţii.

De asemenea, în urma controalelor, au fost sancţionaţi 12 angajatori şi au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi, în valoare totală de 71.000 lei şi 9 avertismente scrise.

Deficienţele constatate pentru care s-au aplicat amenzile contravenţionale au fost: nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; nerespectarea obligaţiei angajatorilor cu un număr de peste 50 de angajați de a organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine, activitatea la o diferență de cel puțin o oră, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19.

Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 35 de  măsuri cu termene concrete de realizare, urmând ca la data expirării acestor termene să fie efectuat un control pentru verificare.