ISU Ialomița: Marți, 13 – Ziua Informării Preventive
De-a lungul timpului, ziua de marți, 13, a fost considerată de mulți o zi aducătoare de ghinion. Însă, dincolo de superstiții, această dată a căpătat o semnificație aparte în România, devenind un prilej pentru educație și conștientizare. Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu E.ON România, fiecare zi de marți, 13, este declarată Ziua Informării Preventive.
Derulată sub sloganul „Preveniți ghinionul” și având ca simbol pisica neagră, această zi a fost creată pentru a le reaminti cetățenilor că un comportament responsabil, bazat pe cunoaștere și prevenție, poate face diferența în fața pericolelor de zi cu zi.
Astăzi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița s-a alăturat acestei inițiative prin organizarea unei serii de activități dedicate publicului larg.
În intervalul orar 10:00 – 13:00, porțile subunităților au fost deschise tuturor celor care au dorit să descopere specificul armei.
Vizitatorii au avut ocazia să vadă îndeaproape tehnica de intervenție utilizată de salvatori în misiunile de urgență și să participe la activități interactive menite să sporească gradul de siguranță și pregătire al populației.
În același timp, specialiști din cadrul Inspecției de Prevenire și ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților au susținut lecții deschise, exerciții și sesiuni de instruire, în unități de învățământ din întreg județul.
„Ne dorim ca de la cele mai fragede vârste, copiii să înțeleagă cât de important este să știe cum să reacționeze în fața pericolelor, fie ele incendii, cutremure sau alte situații de urgență. De asemenea, în zonele unde locuiesc familii sau comunități vulnerabile, vor fi distribuite materiale informative – afișe, pliante și flyere – prin implicarea activă a serviciilor voluntare pentru situații de urgență. În spațiile publice aglomerate vor fi amenajate puncte de informare, unde cetățenii vor putea afla informații esențiale despre cum să-și pregătească locuința în caz de cutremur, ce măsuri să adopte pentru siguranța lor și a familiei, precum și cum trebuie să se comporte înainte, în timpul și după producerea unui seism. Este vital ca fiecare dintre noi să înțeleagă că prevenția începe cu noi înșine. Accesul la informație și pregătirea în fața unor situații de urgență sunt elemente esențiale pentru protejarea vieții și bunurilor materiale. Un pas simplu, dar extrem de valoros, este accesarea platformei naționale fiipregătit.ro, unde găsiți informații clare, actualizate și accesibile despre cum să acționați în diferite situații critice”, au precizat reprezentanții ISU.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă, la nivel național, o serie de campanii de informare și educare a populației.
Pentru mai multe detalii cu privire la campaniile desfășurate de IGSU accesați:
– https://isuil.igsu.ro/campanii
Ghinionul poate fi prevenit! Fiți prevăzători!