IPJ Ialomița: Polițiștii de ordine publică au desfășurat activități informativ – preventive privind violența domestică
Astăzi, 16 iunie, polițiștii de ordine publică au desfășurat activități informativ – preventive privind violența domestică.
Activitățile au fost desfășurate în mediul rural, în zonele aglomerate, spații comerciale precum și în parcuri.
În cadrul activităților, polițiștii au desfășurat o sesiune de informare a persoanelor cu care au intrat în contact despre cauzele și consecințele violenței domestice, oferind sfaturi pentru a nu deveni victimă.
Polițisti au informat persoanele prezente despre tipurile de violență domestică, respectiv: violență fizică, verbală, sexuală, economică și socială, oferind materiale informative care conțineau recomandări pentru prevenirea violenței domestice, dar și modalități de evitare a acestora.
De asemenea, polițiștii le-au mai transmis participanților datele instituțiilor cărora le pot solicita ajutorul în situația în care devin victimele unor astfel de infracțiuni.
Ce poţi face dacă eşti victima violenţei domestice?
- • Fă-ţi un plan de siguranţă care să conţină datele de contact ale persoanelor cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani etc, numerele de telefon la care poţi apela la nevoie.
- • Să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresiune şi obţinerea certificatului medico-legal;
- • Să te prezinţi imediat la cea mai apropiată unitate de poliție pentru a depune plângere;
- • Să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor;
- • Să nu îţi retragi plângerea;
- • Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.