Învățământul din Ialomița are probleme, dar… mici, mici, mici
Directori de școli, cadre didactice, primari, reprezentanți ai poliției, jandarmeriei și Prefecturii, au participat, miercuri, 25 septembrie, la o ședință organizată de Inspectoratul Școlar Ialomița. Acțiunea, desfășurată la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, s-a dorit a fi una în principal de informare cu privire la starea învățământului ialomițean, începând de la siguranța în școli și până la ocuparea unor posturi în sistem.
Pentru că în deschiderea acțiunii s-a încercat oarecum „cosmetizarea” unor probleme cu care se confruntă cei care sunt implicați în acest sistem, pe parcurs, primarii prezenți nu au rezistat să nu le pună ei „pe tapet”, pentru ca „noul general” să le cunoască.
„Toți facem tot ceea ce ține de noi ca școala din Ialomița să meargă din ce în ce mai bine, ca elevii și profesorii să se afle în siguranță în școală și în afara ei, ca lucrurile să se desfășoare așa cum trebuie. O spun cu toată responsabilitatea că, la noi în județ, cu unele excepții, lucrurile merg foarte bine. Toate aceste lucruri merg foarte bine datorită dumneavoastră, colegilor noștri, domnilor directori, cărora vă mulțumesc în numele echipei IȘJ, datorită autorităților locale unde am găsit mereu înțelegere, datorită celor care se află de fiecare dată alături de noi, respectiv Prefectura, Consiliului Județean, toți factorii implicați. (…) Eu știu că nu este totul perfect, nu trăim într-o societate perfectă, nu sunt suficiente resurse, știu că sunt probleme (…), dar vreau să vă asigur că suntem unul dintre județele cu cele mai puține probleme”, spunea Ileana Condruț, noul inspector general școlar.
Această idee, potrivit căreia județul nostru are doar câteva probleme pe ici, pe colo, a fost scoasă în evidență și de reprezentanta Instituției Prefectului.
Ecaterina Popescu a vorbit despre verificările efectuate la începutul lunii septembrie în școlile din Ialomița, controale în urma cărora s-au constatat unele deficiențe, dar care, în opinia acesteia, nu au fost grave, subliniind totodată faptul că multe dintre ele au fost remediate între timp.
„Problemele depistate în școlile ialomițene nu au fost grave, concluziile în urma controlului fiind chiar îmbucurătoare, având în vedere că dintre cele 186 de locații de învățământ, doar 13 unități aveau autorizațiile sanitare retrase din motive obiective, iar multe dintre problemele semnalate la acea perioadă au fost rezolvate”, preciza doamna Popescu.
Trecând repede peste aceste aspecte, s-a dat cuvântul reprezentantului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Nicolae Fița, pentru a le vorbi despre educația preventivă a copiilor. În context, Nicolae Fița i-a informat pe directori că la începutul lunii octombrie Inspecția de Prevenire va efectua controale în toate școlile din județ, vizate fiind problemele legate de apărarea împotriva incendiilor, protecția civilă și managementul situațiilor de urgență. Pentru ca să nu-i prindă nepregătiți, Nicolae Fița a afirmat că actele normative în vigoare cu privire la temele controlului vor fi transmise în cel mai scurt timp unităților de învățământ, astfel că toți trebuie să și le însușească.
De asemenea, pe parcursul ședinței a luat cuvântul și Constantin Cazacu din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, care a vorbit în special despre siguranța în școli și despre măsurile luate pentru prevenirea delicvenței juvenile și a altor evenimente nedorite. Una dintre măsuri este repartizarea, de la începutul anului școlar, la fiecare unitate de învățământ, a unui polițist de proximitate în mediul urban, iar în mediul rural fiecare șef de post sau adjunct va avea în grijă școlile și grădinițele.
Și jandarmeria are un rol important în prevenirea unor fapte antisociale în zona unităților de învățământ, dar și pe traseele parcurse de elevi, însă de cele mai multe ori intervenția acestora se face la solicitare și mai mult în mediul urban. Deși Jandarmeria are oameni să asigure măsurile de ordine la toate unitățile școlare, discuție lansată la nivel central, la ora actuală nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
După toate aceste informări, a venit rândul primarilor. Că a fost vorba despre Vlădeni, Ciulnița, Țăndărei, Ograda sau Bordușani, toți au reclamat sincope legislative care le îngreunează activitatea, mai ales în ceea ce privește deblocarea posturilor privind personalul auxiliar și insuficiența fondurilor din bugetul local necesare sprijinirii unităților de învățământ.
„Bugetul local nu este numai pentru școală. Este prioritar învățământul, dar mai avem iluminatul public, drumuri, apă, canalizare, deszăpeziri. Bugetul pe care îl avem nu acoperă și aceste cerințe”, spunea primarul comunei Bordușani, Constantin Nica.
În schimb, primarul comunei Stelnica, Costel Brateș, a fost mult mai direct, invocând inutilitatea unor astfel de întâlniri în urma cărora nu există o rezolvare în condițiile unei legislații inadecvate. Acesta spunea că problemele se cunosc de ani buni, iar actele normative în vigoare nu le rezolvă decât parțial și cu destule sacrificii.
„Salut inițiativa de a organiza această întâlnire, dar cu ce rămânem? Degeaba vorbim aici, pentru că problema vine de sus, de la legislație. Nimeni nu se gândește că noi punem în aplicare aceste legi?”, întreba primarul.
Răspunsul a venit în scurt timp de la Ileana Condruț care, cu calmul care o caracterizează, a răspuns: „nu stă în puterea noastră să mișcăm lucrurile, dar vom încerca să aducem la cunoștință aceste lucruri pentru a forța cumva lucrurile și a găsi o rezolvare”.
Așadar, concluzia acestei ședințe este una clară: nimic nu se schimbă, totul se… transformă.