Între 50% și 80% dintre copii au disfuncționalități ale coloanei vertebrale
Cine își mai aduce aminte, înainte de 1989, în unitățile de învățământ, se efectuau periodic verificări medicale ale elevilor pe mai multe zone. Începând de la alimentație, igienă corporală, stomatologie și până la verificări pentru depistarea unor posibile disfuncționalități ale coloanei.
De aici a pornit și ideea unui proiect care se va desfășura pe o perioadă de doi ani în școlile ialomițene, timp în care profesori de educație fizică, împreună cu medici, dar și terapeuți vor încerca să depisteze și monitorizeze copiii care suferă de diverse afecțiuni ale oaselor, ale coloanei vertebrale, dar și altele aflate în stadii incipiente.
Proiectul pilot a fost inițiat la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Slobozia, prima acțiune desfășurându-se luni, 24 martie.
Liviu Neagu, profesor de educație fizică la Liceul Tehnologic, a ținut să sublinieze faptul că această acțiune este un semnal de alarmă, catalogând-o ca fiind una dintre cele mai importante pe care profesorii le-ar putea face în ceea ce privește educația fizică și sănătatea copiilor.
„Dincolo de obiectivele pe care le-am avea noi ca profesori, și anume să arunce la coș sau să facă o alergare, uităm că cel mai important lucru în toată această privință este sănătatea. Astăzi tragem un semnal de alarmă atât în rândul profesorilor, părinților cât mai ales al copiilor, față de ce ar trebui să facă pentru a fi mai sănătoși și asta este tot ce contează. Eu am terminat master pe kinetoterapie și am încercat să urmăresc astfel de lucruri. Sunt foarte mulți copii cu probleme la coloana vertebrală. În principiu, eu zic că peste 50%, ba chiar 80% au probleme. Unii cu probleme depistate, iar alții nu, însă există și copii care au probleme într-un stadiu incipient și care nu necesită neapărat un efort susținut pentru a se recupera. Cert este că am avut ore la școala din Slobozia Nouă, iar acolo am avut un copil care a fost depistat cu probleme de coloană. Acea fetiță, foarte conștiincioasă, după un an de zile de gimnastică recuperatorie a scăpat de probleme. Și aici sunt foarte mulți copii cu probleme de coloană, pe care i-am trimis la cabinetul medical”, spunea acesta.
Tehnica Yumeiho ajunge în școli
Practic, acest proiect, inițiat de Asociația Cultural-educativă Libris, împreună cu mai mulți profesori de educație fizică, medici și terapeuți, are drept scop principal sănătatea copiilor. Astfel că, pe o perioadă de doi ani, se va efectua un studiu pentru a fi depistați și monitorizați astfel copiii care suferă de diverse afecțiuni ale oaselor, ale coloanei vertebrale, chiar dacă sunt în stadii incipiente.
„Noi informăm diriginții elevilor respectivi, care la rândul lor vor informa părinții despre problemele depistate. Cine vrea să verifice la un medic specialist diagnosticul respectiv, o poate face, cine vrea să îl ajut, voi face ședințe demonstrative”, spunea Neagu Ionel, voluntar în cadrul Asociației Cultural-educative Libris, care practică terapia Yumeiho, în opinia sa foarte eficientă.
Yumeiho este o metodă terapeutică bazată pe acțiuni manuale efectuate asupra întregului corp uman în vederea păstrării sau ameliorării stării de sănătate. Cuprinde circa 100 de manevre care se efectuează asupra întregului corp al pacientului.
Este cunoscută și sub denumirea de “Metoda de îndreptare a coxalelor, masaj și presopunctură” sau “Masaj special Oriental Saionji”, însă denumirea originală este terapia Yumeiho. Exercițiile fizice practicate în cadrul terapiei yumeiho constau în: gimnastică specială numită Yumeiho & Taiso, însoțită de tehnici de respirație, metode de relaxare etc.
Daniel Androne, directorul Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu”, s-a arătat deschis față de această acțiune inițiată în unitatea de învățământ pe care o conduce, în condițiile în care elevii , spunea acesta, sunt mai puțin dispuși la ora actuală la mișcare și la exerciții fizice, iar de multe ori, în urma activităților sedentare, aceștia dezvoltă o multitudine de disfuncții ale coloanei.