Întoarcerea către natură: de ce ar trebui să alegi lemnul la amenajarea interioarelor?
Trendul global în domeniul amenajărilor interioare tinde spre folosirea tot mai accentuată a unor materiale ecologice. Oamenii fac alegeri din ce în ce mai dirijate spre crearea unui ambient cât mai prietenos cu sănătatea și bunăstarea fizică și mentală.
În ansamblul materialelor eco folosite tot mai adesea în interioare, atât în cadrul locuințelor, dar și a spațiilor cu destinație de birou, lemnul joacă un rol central, fiind o alegere simplă și naturală în topul preferințelor. De la păstrarea căldurii pe timpul iernii și pâna la efectele benefice pe care le are asupra corpului și psihicului, lemnul poate juca un rol central și în viitoarele tale alegeri privind designul interior.
Iată de ce lemnul este o alegere inspirată pentru a-ți decora interioarele locuinței sau biroului
- Lemnul este reciclabil
Deoarece are o durată de viață foarte lungă, lemnul este un material eminamente reciclabil. Folosind mai mult lemn în locuința ta vei crea o amprentă de carbon redusă și vei contribui în mod direct la reducerea poluării și a consumului de resurse neregenerabile. De asemenea, folosirea de mobilier sau de alte structuri fabricate din lemn reciclat contribuie în plus în această direcție deoarece acest material oferă un caracter propriu, un farmec de natură rustică pe care doar lemnul cu patina vechimii îl poate da.
- Lemnul influențează pozitiv psihicul
Unele cercetări au arătat fără dubiu că folosirea lemnului ca material primordial în interioare reduce semnificativ stresul și anxietatea. Lemnul are un efect psihologic benefic similar cu acela oferit de o plimbare printr-o pădure, în mijlocul naturii. Emoțiile pozitive generate de prezența sau de atingerea lemnului natural creează un nivel superior de confort mental, căldură și relaxare.
- Lemnul este un absorbant natural al dioxidului de carbon
Alegerea mobilierului și a decorațiunilor interioare din lemn natural este o cale de acțiune sustenabilă pentru protecția mediului deoarece acest material, conform calculelor specialiștilor în construcții, poate economisi aproximativ o tonă de dioxid de carbon pentru fiecare metru cub de masă lemnoasă folosită în locul altor materiale, așa cum este cazul PVC sau plasticului, de exemplu.
- Lemnul este un izolator eficient
Structura celulară a fibrei lemnoase este astfel construită în mod natural încât are proprietatea de a reține căldura într-un mod cu mult mai eficient decât alte materiale. Astfel, parchetul din lemn, fie el masiv sau stratificat – așa cum îl poți găsi, într-o gamă diversă de sortimente și modele, la valprestparchet.ro – este ideal pentru podelele locuinței cu un montaj fie simplu fie cu un sistem de de încălzire prin pardoseală. Casa ta va fi cu mult mai călduroasă și vei folosi mai puține resurse pentru încălzire în sezonul rece.
- Durată de viață foarte lungă
Deși o serie întreagă de factori influențează durata de viață a esențelor lemnoase (specia lemnului, poziționarea acestuia, în interior sau exterioare, dar și tratamentul care i-a fost aplicat materialului), lemnul este o alegere care oferă durabilitate. Atunci când esențele lemnoase sunt alese corect și tratarea lemnului brut are loc conform celor mai bune norme în materie, obiectele din lemn pot dura chiar și peste 100 de ani.
Așadar, viitoarele tale decizii privind amenajarea interiorului locuinței sau biroului tău ar trebui să ia în considerare lemnul ca element principal în jurul căruia să construiești ambientul perfect pe care îl visezi.
Sursa foto: Pixabay.com