Interviu cu Gheorghe Ciriblan – primar Mărculești
Gheorghe Ciriblan este primar din aprilie 2005, de când Mărculești a trecut de la statutul de sat aparținător Cosâmbeștiului, la statutul de comună. După ce a avut „sediul” primăriei în propria mașină, s-a mutat într-o cameră din Căminul Cultural. După câteva luni, a găsit o altă soluție. A reabilitat fostul grajd comunal, iar de atunci și până în prezent sediul primăriei a rămas acolo, pe o străduță îngustă. Primarul spune că nu a venit la primărie doar să-și încaseze salariul și să semneze adeverințe, ci vrea să facă treabă. În ciuda evidențelor, fiecare lucru pe care a încercat să-l facă pentru binele comunității a fost contestat de câțiva consilieri care, în toți acești ani, au votat împotrivă, ba chiar l-au reclamat la diverse instituții ale statului.
[box color=gray]Reporter: Cum era Mărculești înainte de a deveni comună?[/box]
Gheorghe Ciriblan: Era un sat întunecat, părăsit, fără lumină. Nu știu dacă existau cinci becuri în toată localitatea. Chiar dacă locuitorii contribuiau prin taxe și impozite, totul se ducea la Cosâmbești, iar la Mărculești nu se făcea nimic.
[box color=gray]Rep.: În 2005, satul Mărculești s-a despărțit de Cosâmbești, devenind comună. Și v-ați decis să candidați…[/box]
G.C.: Am fost numit interimar pe 25 aprilie 2005. În acel an am candidat, pe 12 iunie am intrat în turul II cu un candidat de la PSD, iar pe 19 iunie 2005 am ieșit primar la o diferență de 79 de voturi. Când ne-am despărțit de comuna Mărculești, nu am avut sediu pentru primărie. Vreo două săptămâni am stat în mașină, după care am găsit o cameră la căminul cultural. Am stat acolo din luna mai până în luna august, când am reușit să reabilitez grajdul comunal și să fac sediul primăriei. Și de atunci aici ne desfășurăm activitatea. Avem în plan construirea unui sediu nou, însă deocamdată suntem la stadiul de idee de proiect.
[box color=gray]Rep.: După ce ați preluat mandatul, ați trecut la treabă…[/box]
G.C.: Da. Vreau să vă spun că în primul mandat de trei ani, până în 2008, am reușit să realizez 25 de obiective pe raza localității. Am apelat la toate sursele de finanțare, inclusiv la Guvernul României, de unde am și primit bani pentru pietruirea străzilor, apoi m-am apucat de reabilitarea școlilor, pentru că era dezastru, ploua înăuntru, tavanele erau căzute… Au urmat grădinița, căminul cultural, biserica, sala de nunți. Între timp, am reușit să reabilitez sistemul de iluminat, au fost pietruite străzile, însemnând aproximativ 14 kilometri, am făcut de asemenea cinci kilometri de trotuare, un parc de joacă pentru copii, am reușit să dau în folosință și Casa fotbalului, înființând echipa Spicul Mărculești. Tot în 2005 am înființat un cartier nou de case, în zona Luncă. Deși au existat probleme, legate de alimentarea cu apă și energie electrică, am reușit în final. Acum am pietruit și străzile, urmează să facem canalizarea și asfaltarea. A fost foarte greu. Dar acum este o zonă foarte frumoasă. Probleme au fost și în ceea ce privește Casa specialistului, ani de zile judecându-ne pentru a o putea prelua. După cinci ani, am reușit, iar acum acolo este sediul postului de poliție. Alimentarea cu apă este un alt lucru pe care l-am finalizat, branșarea fiind făcută la peste 350 de familii, contorizată, chiar dacă la ora actuală apa nu este potabilă, din cauza problemelor de la Slobozia. Un alt lucru a fost înființarea a 200 de hectare de pășune pentru crescătorii de animale. Pot să spun, de asemenea, că am fost singura comună din județ care nu a avut niciun proces în instanță, pe legea 247, reușind să pun în posesie 307 hectare pe vechiul amplasament. Nu am avut niciun fel de sesizare.
[box color=gray]Rep.: Când ați candidat, aveați idee la ce vă „înhămați”?[/box]
G.C.: Nu. Știam că voi avea mult de lucru, dar am avut și ambiția să fac, am vrut să fac ceva pentru comunitatea asta. Sincer, nu am fost convins sută la sută la momentul respectiv că voi fi ales. Dar oamenii mă cunoșteau, au avut încredere în mine, iar la al doilea mandat am ieșit din prima, nici nu s-a pus problema. Din păcate, mai sunt cetățeni, adversari politici, care se țin numai de reclamații. Vreau să vă spun că în acești șase ani de când sunt primar nu a existat instituție a statului unde să nu fiu reclamat și să nu mă ancheteze. Tot ce le trece prin cap reclamă. Oamenii aceștia sunt făcuți numai pentru a face rău. În loc să mă ocup de treburile localității… Am atâtea proiecte, canalizare, stație de epurare… În primăvară vor fi finalizate stația de epurare și 3.100 de metri de canalizare, am un proiect de asfaltare străzi și realizare de șanțuri dalate. Nu are nimeni proiect ca al meu în tot județul. De asemenea, am proiect pe energie verde, în luna ianuarie urmând să intre la finanțare, pentru panouri solare, care vor încălzi grădinița, școala, primăria. Dar vedeți dumneavoastră, în loc să mă ocup să fac proiecte, că e mult de alergat, mi se pun piedici. Din partea adversă, trei consilieri PSD au fost împotrivă mereu la orice proiect, fără justificare. Am fost reclamat la DNA, la Antifraudă, cu canalizarea. Dar în momentul când s-a câștigat proiectul, au întrebat dacă ei se vor branșa la canalizare, deși votaseră împotrivă. Nu știu dacă mai există localitate ca Mărculești cu așa consilieri, să nu te poți înțelege cu ei. Sau să facă ei un proiect de hotărâre. Nu, face primarul, ei votează împotrivă, dar vin să-și încaseze banii. Au făcut o profesie din asta, să fie consilieri. La ședințele extraordinare nu participă, pentru că nu sunt plătite. La cele ordinare, imediat.
[box color=gray]Rep.: Cum stă Mărculeștiul în ceea ce privește investițiile private?[/box]
G.C.: Am încercat întotdeauna să atragem investitori. De exemplu, acum o firmă din Galați construiește un siloz pentru colectarea cerealelor. Procedurile au durat aproape un an, dar din vară agricultorii își vor putea preda aici cerealele și nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze pe distanțe mari. De asemenea, un investitor turc a cumpărat fosta fermă zootehnică unde am lucrat eu ca tehnician veterinar, și vrea să o populeze cu 1.000 de capete de vaci. În plus, o altă fermă zootehnică a fost cumpărată de un spaniol, care vrea să aducă și el acolo animale. De asemenea, sunt în discuții cu niște chinezi care vor să vină să facă o fabrică de încălțăminte în fostul IAS, iar un italian va reveni la noi să facă o fabrică de tomate. Se vor crea foarte multe locuri de muncă în viitor, iar bunăstarea oamenilor va crește. Am încercat să îmbunătățesc condițiile de trai în această localitate. Puteam să stau la primărie să semnez adeverințe, ca alți colegi de-ai mei, și îmi luam același salariu. Dar după aceea oamenii mă judecau. Cu toate problemele pe care le-am întâmpinat, eu merg până la capăt. M-au ales, ei hotărăsc dacă vom mai continua sau nu. Dar vreau să las ceva, să arăt că nu am stat degeaba.
[box color=gray]Rep.: Pentru că vorbeați de o continuitate, veți mai candida la alegerile de anul viitor?[/box]
G.C.: Da, voi candida, iar cetățenii vor hotărî dacă mă vor mai alege sau nu. Dar eu cred că cetățenii nu ar mai avea nici un motiv ca să nu mă mai aleagă. Nu a existat cetățean care să vină la primărie cu vreo problemă și să nu i-o rezolv. Chiar dacă nu a fost de competența mea, m-am implicat până într-acolo încât să-i rezolv omului problema. Numai cine nu vrea să vadă ce am realizat în acești ani nu vede.