Interviu cu Adrian Mocioniu
Adrian Mocioniu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Ialomița:
„Medicii veterinari din Ialomița constituie unul dintre cele mai puternice grupuri de acest gen din țară și sunt, probabil, cea mai completă structura din județ”
Adrian Mocioniu are 34 de ani, este medic veterinar de liberă practică și cel mai tânăr președinte de Colegiu din țară care reprezintă medicii veterinari. Este un pasionat crescător de câini, iar mai nou, din exploatația sa fac parte și patru ponei.
Reporter: Sunteți președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Ialomița. Înainte de toate, sunteți medic veterinar. De unde a pornit această dragoste pentru pentru animale și, implicit, pentru această meserie?
Adrian Mocioniu: Este un lucru pe care mi l-am dorit încă de mic copil. Faptul că am avut mereu animale în preajma mea când mergeam la bunici, m-a făcut să le îndrăgesc, iar mai târziu să-mi doresc să fac parte din breasla medicilor veterinari. Nu cred să-mi fi dorit să fac altceva, chiar dacă avem cu toții diverse hobby-uri – muzică, fotbal… Am terminat facultatea la 24 de ani și m-am angajat la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, unde am avut norocul să lucrez într-un colectiv de profesioniști, poate unul dintre cele mai puternice din țară.
Rep: De când sunteți președintele acestei structuri?
Adrian Mocioniu: Din 2010, mandatul fiind de trei ani. Am fost ales de către membrii Colegiului Medicilor Veterinari într-o proporție covârșitoare, semn că aceștia au avut încredere că le voi reprezenta bine interesele. Am avut marele avantaj să lucrez în Direcția Sanitară Veterinară Ialomița timp de opt ani, trecând prin toate sectoarele de activitate. Am urcat treaptă cu treaptă în ierarhia DSVSA, pentru o scurtă perioadă ocupând, într-un anumit context, și funcția de director adjunct, cum într-un alt context am și decis să părăsesc DSVSA și să devin medic de liberă practică. În momentul când am candidat pentru funcția de președinte al Colegiului eram deja medic de liberă practică, nu mai eram funcționar public. Am considerat că parcurgând fiecare etapă din punct de vedere profesional, cunosc foarte bine problemele medicilor veterinari, atât ale celor care sunt funcționari publici cât și ale celor de liberă practică, dorind să fiu un liant între cele două structuri. Colegiul Medicilor Veterinari este o structură ce reprezintă interesele medicilor veterinari, profesia fiind una liberală. Membrii acestui for sunt atât medicii de liberă practică, organizați în cabinete veterinare conform legii 160 din 1998, medicii veterinari angajați la cabinete, funcționarii publici, cei care lucrează în cabinete particulare, cât și cei din laboratoare de stat.
Rep: Câți medici veterinari sunt înscriși în Colegiu?
Adrian Mocioniu: În prezent, ne apropiem de 150 de membri activi, mă refer la membrii cotizanți. Chiar sunt mândru într-un fel că în acest an, de când sunt președinte, am reușit să înscriu foarte mulți tineri în Colegiu, i-am îndrumat împreună cu colegii din Biroul executiv spre variantele pe care le au pentru a profesa, le-am acordat sprijin, iar o parte dintre noii colegi au la ora actuală contracte de prestări servicii cu DSVSA. Orice medic veterinar, ca să-și desfășoare activitatea de liberă practică, trebuie să fie membru al Colegiului, care emite dreptul de liberă practică pentru orice absolvent al unei facultăți acreditate de medicină veterinară. Există și posibilitatea ca medicii străini să practice această meserie în România, să obțină dreptul de liberă practică, dar în Ialomița nu avem astfel de cazuri.
Rep: Simțim cu toții efectele crizei economico-financiare. Cum i-a afectat pe medicii veterinari?
Adrian Mocioniu: Atât timp cât proprietarii de animale trec printr-o criză financiară și medicii veterinari, implicit, sunt afectați. Văd zilnic greutățile prin care trec ei, totul pornind de la subvenții. În condițiile în care nivelul subvențiilor nu este cel puțin egal cu cel din străinătate, nu se poate vorbi de competiție pe piața internațională. Rezultatul, importuri masive de produse de origine animală. În aceste condiții, riscăm să ne pierdem obiectul muncii. Pentru că de aproximativ cinci ani, efectivele de animale sunt în scădere, furajele sunt scumpe, oamenii nu mai sunt încurajați să crească animale, organizarea în ferme a micilor crescători este greoaie, existând foarte multă birocrație. Statul subvenționează, în prezent, anumite acțiuni de interes național și mă refer la programul strategic de supraveghere a bolilor, elaborat de către Agenția Națională Sanitară Veterinară, împreună cu conducerea națională a Colegiului Medicilor Veterinari, în care, menționez, Colegiul are rolul doar de consultant. În proporție de 90%, acest program este structurat pe regulamentele și directivele europene de supraveghere a bolilor și combatere a acestora. Pe lângă acestea, există și programe naționale. Calitatea actului medical veterinar oferit de noi este aceeași, dar veniturile noastre sunt în declin.
Rep: Sunt puse în practică aceste programe și cât de bine sunt ele înțelese?
Adrian Mocioniu: Cu siguranță se pun în practică, indiferent de obstacolele întâmpinate. Totul pornește de la o catagrafiere exacta a animalelor. Mulți nu știu, probabil, dar se fac eforturi foarte mari acum pentru indemnizarea teritoriului județului de bruceloză și tuberculoză bovină. Domnii doctori de la DSVSA ne instruiesc în acest sens, iar cei care punem în practică suntem noi, medicii de liberă practică. Chiar în cursul acestei luni, aproape în tot județul Ialomița se efectuează cea de-a doua tuberculinare a tuturor bovinelor din exploatații, pentru că în momentul în care avem două tuberculinări consecutive într-o exploatație, negative, o putem considera oficial indemnă de tuberculoză. De asemenea, și programul de indemnitate a brucelozei este pe final.
Este o muncă asiduă, pe care mulți nu o văd, dar pentru care noi, toți medicii veterinari, ne dăm tot interesul pentru a identifica animalele bolnave și a lua măsurile necesare. Este foarte greu să nu apară bolile, cu toate măsurile noastre de prevenție. Un obstacol pe care îl întâlnim în punerea în practică a acestui program este atitudinea unor crescători de animale care nu-și respectă obligațiile legale, și mă refer la anunțarea medicului veterinar de fiecare dată când mută un animal dintr-o exploatație în alta, când observă că se îmbolnăvește sau când îi moare un animal. Pe această cale, vreau să le transmit un mesaj acestora, să știe că în fiecare localitate există un medic veterinar, să ia legătura cu el atunci când au nevoie, colegii mei fiind pregătiți să facă față oricărei situații. Suntem, poate, cea mai mare structură creată la nivelul județului. Putem spune că avem o „armată” pregătită să facă față acestor epizotii.
Rep: Lipsa banilor ar putea fi o cauză a reticenței crescătorilor de animale de a anunța medicul veterinar în cazul în care are o problemă?
Adrian Mocioniu: Nu. Multe dintre acțiunile pe care le facem noi sunt suportate de stat. Unul dintre lucrurile pe care proprietarii sunt nevoiți să-l suporte este contravaloarea crotaliilor auriculare aplicate la animale, manopera fiind gratuită. Vreau să specific faptul că noi nu facem comerț cu crotalii, prețul cu care mulți dintre colegii mei le distribuie fiind cel de achiziție. De asemenea, proprietarii sunt nevoiți să suporte manopera pentru vaccinarea împotriva pseudopestei aviare, un lucru de asemenea important. Costurile pe care trebuie să le suporte sunt, însă, minime. În plus, contravaloarea tratamentelor curente la animale sunt suportate de proprietari, pentru bolile neincluse în Programul Strategic.
Rep: Care este relația cu conducerea Direcției Sanitare Veterinare?
Adrian Mocioniu: Este una constructivă. Un lucru îmbucurător este că vorbim aceeași limbă, a medicului veterinar. Această colaborare nu poate să ducă decât la lucruri pozitive. Conducerile DSVSA și Colegiului Medicilor Veterinari trebuie să aibă o relație de colaborare și înțelegere totală, mai ales că DSVSA trebuie să asigure atât resursele umane cât și financiare pentru implementarea programului strategic. Țin să felicit pe această cale conducerea DSVSA Ialomița pentru modul cum a gestionat implementarea acestui program de supraveghere și combatere a bolilor. Chiar dacă au survenit unele desincronizări, acestea au fost rezolvate, pentru binele ambelor părți. Îi felicit cu atât mai mult cu cât, în alte județe, din cauza managementului defectuos, multe dintre acțiuni nu au putut fi realizate iar medicii veterinari de liberă practică nu și-au putut încasa banii. DSVSA Ialomița a fost pregătită, ne-a instruit și ne-a pus la dispoziție tot ceea ce am avut nevoie pentru a realiza aceste programe.
Rep: De câțiva ani faceți parte și din structura unui partid politic. Această implicare a fost pentru a putea accede în anumite funcții de conducere sau pentru a avea un sprijin în demersurile dumneavoastră dar și ale colegilor?
Adrian Mocioniu: Ați atins un subiect delicat, dar trebuie să spun încă de la început că niciodată în activitatea pe care am desfășurat-o, atât ca funcționar public, cât și ca medic veterinar de liberă practică nu am gândit politic sau nu am acționat politic. Sunt două lucruri clar distincte. Niciodată nu mi-am amestecat activitatea profesională cu politica, chiar dacă avem libertatea de a avea convingeri politice. Faptul că mulți dintre colegii mei sunt implicați politic, ar trebui să fie benefic pentru breasla noastră, pentru că multe decizii care ne afectează sunt luate la acest nivel. (…) Dar nu trebuie să facem din aceasta o armă în relația cu ceilalți colegi. Profesionalismul nostru nu ține de politică.
Rep: Dar ați fost sprijiniți de parlamentarii ialomițeni?
Adrian Mocioniu: Da, am fost sprijiniți. Unul dintre ei a susținut mai multe interpelări referitoare la identificarea animalelor, trecerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare din subordinea Guvernului în cea a Ministerului Agriculturii sau legat de privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare. Mă bucur că au fost parlamentari care ne-au susținut interesele.(Nota Redacției: Parlamentarul la care se face referire este deputatul Marian Neacșu)
Rep: Chiar dacă pare un clișeu, nu pot să nu vă întreb care sunt planurile dumneavoastră de viitor, ca medic veterinar?
Adrian Mocioniu: În prezent sunt administrator și medic veterinar la o societate care are ca profil desfășurarea de activități sanitar-veterinare, iar țelul meu este de creare a unei echipe competitive, pregătite de noi provocări. Mă refer și la faptul că de câteva luni am deschis un cabinet veterinar și o farmacie veterinară. De asemenea, am în plan o extindere și mă bucur că am selectat oameni potriviți alături de mine, care muncesc cot la cot cu mine. Sper ca lucrurile să meargă bine în continuare.
Rep: Dacă ar fi să faceți un scurt bilanț al activității dumneavoastră în acest an în care ați fost președinte al Colegiului Medicilor Veterinari, ce ne-ați prezenta?
Adrian Mocioniu: Consider că toate dezideratele pentru care am candidat au fost îndeplinite. Laudativ la adresa colegilor a fost că niciunul nu a fost reclamat de către proprietarii de animale și adus în fața comisiei de disciplină, ceea ce scoate în evidență respectul și profesionalismul colegilor de la Ialomița. De asemenea, un lucru îmbucurător este acela că am finalizat împreună cu colegii din DSVSA programul de supraveghere și combatere pe anul 2010 și sunt speranțe foarte mari să încheiem cu succes și anul 2011, dar și faptul că noii colegi veniți în breaslă au fost îndrumați, că și-au deschis cabinete și sunt în câmpul muncii. Un lucru în defavoarea medicilor tineri este, însă, faptul că nu se mai fac angajări in sectorul bugetar. Ar fi fost un avantaj foarte mare, așa cum a fost în cazul meu, să lucreze într-un grup de profesioniști. Dar și cei intrați direct în libera practică au ocazia de a colabora cu colegii mai experimentați. Noi suntem mai săritori, ne ajutăm între noi și vă pot da exemple nenumărate în acest sens.
Rep: La finalul interviului nostru, vă întreb, personal creșteți animale?
Adrian Mocioniu: Sunt un pasionat crescător de câini. Mă bucur că am această posibilitate, de a le oferi cazare și alimentație adecvată, iar mai nou, din exploatația mea fac parte și niște ponei. Pentru că toată lumea știe, calul și câinele sunt cei mai buni prieteni ai omului și mă bucur că am posibilitatea să îi am aproape.
Cum pe tot parcursul interviului domnul doctor a tot fost solicitat telefonic la diverse intervenții, am încheiat discuția noastră, cu promisiunea că vom continua dialogul cu altă ocazie, domeniul în care activează fiind destul de vast.