comenzi la domiciliu cliseru.ro

Instanța a invalidat mandatul primarului din orașul Fierbinți. PNL a câștigat procesul.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/10/2016 | Politica

Marți, 27 septembrie, Tribunalul Ialomița s-a pronunțat în dosarul civil înaintat de PNL Ialomița privitor la primarul orașului Fierbinți, Iusein Iuksel, solicitarea liberalilor fiind de invalidare a mandatului de primar.

iusein-iuksel-primar-fierbinti

Pe 16 iunie, la scurt timp după alegerile locale, la judecătoria Urziceni a fost înregistrat un dosar privind validarea mandatului de primar al orașului Fierbinți-Târg al lui Iusein Iuksel.

În același dosar, PNL Ialomița a solicitat invalidarea mandatului, motivat de faptul că printr-o sentință penală, din decembrie 2015, a Judecătoriei Urziceni, acesta fusese condamnat la 4 luni închisoare, cu suspendare, cu termen de încercare de doi ani și patru luni, pentru conflict de interese, interzicându-i-se totodată anumite drepturi, printre care și dreptul de a fi ales în autorități publice sau în orice funcții publice. Sentința a rămas definitivă, prin respingerea apelului, de Curtea de Apel București pe 3 iunie 2016, după validarea candidaturii, dar înainte de scrutinul din 5 iunie.

Ca urmare, Judecătoria Urziceni a respins pe 23 iunie cererea formulată de PNL Ialomița în ceea ce privește invalidarea mandatului, ca neîntemeiată, și a validat alegerea în funcția de primar al orașului Fierbinți a lui Iusein Iuksel (PSD). Împotriva acestei încheieri, PNL a formulat apel, în care critica încheierea instanței de fond, arătând că nu pot fi aleși locali persoanele cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă exercitarea dreptului de a fi ales în autorități publice sau în orice funcții publice.

Cu ocazia validării mandatului de primar, instanța verifică îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, care în cazul lui Iusein Iuksel au fost încălcate, impunându-se invalidarea mandatului acestuia. Cum interdicția a intervenit la 3 iunie, după validarea candidaturii, dar înainte de scrutinul din 5 iunie, Iuksel nu mai îndeplinea la data alegerilor condiția de eligibilitate, cenzura urmând a fi efectuată la data validării alegerilor. Astfel, Tribunalul Ialomița a admis contestația PNL și va invalida alegerea în funcția de primar al orașului Fierbinți.

conferinta-presa-pnl-ialomita

„Instanța a invalidat mandatul primarului, asta înseamnă că ne pregătim de alegeri parțiale și la Fierbinți. Spuneam din vară că nu ar fi trebuit să fie lăsat să candideze, și mă bucură decizia judecătorilor. Cred că e un lucru bun faptul că procesul ăsta de revigorare a clasei politice ialomițene se petrece. Dacă mă întrebați dacă avem candidat pentru Fierbinți, avem. Nu mai candidează domnul Gheorghe Viorel, dar PNL Fierbinți are candidaturi puternice de promovat. Vom vedea ce se va întâmpla acolo. Vom vedea când Guvernul va hotărî să organizeze alegerile acolo. După părerea mea, ar trebui foarte repede. (…) Dacă hotărârea judecătorească a Curții de Apel ar fi fost pronunțată la timp și nu amânată, poate candidatura lui nu ar fi avut loc. Dar finalitatea este asta”, a declarat Gheorghe Tinel, președintele PNL Ialomița, într-o conferință de presă susținută joi, 29 septembrie.

Mai adăugăm faptul că pe 24 iunie, prin Ordin al prefectului, mandatul de primar al lui Iusein Iuksel a încetat de drept, de la data condamnării definitive, atribuțiile primarului fiind preluate de viceprimarul Cîmpeanu Marius.

Iusein Iuksel a fost ales în iunie de 1.533 de cetățeni din cei 2.758 prezenți la urne.

Luni, 3 octombrie, condamnarea de 4 luni închisoare cu suspendare a expirat.