comenzi la domiciliu cliseru.ro

Inspectorul general școlar reclamă mizeria din școlile ialomițene

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/02/2013 | Locale Ialomita

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Ialomița au susținut o ședință cu directorii unităților de învățământ din județ pentru a discuta modificările legislative cu privire la mișcarea personalului didactic 2013 – 2014, despre clasa pregătitoare, dar și anumite aspecte sesizate în unitățile școlare în urma unor verificări.

inspectoratul scolar judetean ialomita - conferintaÎn acest context, Otilia Dumitru, inspectorul școlar general, le-a atras atenția directorilor cu privire la curățenia din școli, la situațiile de multe ori neplăcute care se întâmplă în unitățile de învățământ sau referitor la acțiunile unor cadre didactice, care nu sunt anunțate la inspectorat.

„Am rămas total decepționată de ceea ce am văzut. Mizerie, hârtii, noroi, toalete neigienizate, în care ți-e greu să intri. Am găsit o mizerie de nedescris. Nu este normal. Am găsit o femeie de serviciu care, la primele ore ale dimineții, mirosea a băutură”, afirma în deschiderea ședinței Otilia Dumitru.

De asemenea, s-a discutat despre rezultatele dezastruoase la simulările susținute de elevii claselor a VIII-a și a XII-a. Cu toate că elevii au fost anunțați din timp de aceste evaluări, dar și că aceste note vor fi trecute în catalog, rezultatele arată că elevii nu au luat în serios aceste teste, au ignorat avertismentele și nu s-au pregătit suficient la materiile supuse simulării. Sunt școli, de exemplu, unde un singur elev sau doar câțiva au obținut note peste 5, ceea ce denotă incapacitatea acestora de a realiza importanța educației în viața lor.

Ca urmare, inspectorul general școlar i-a sfătuit pe directori să aibă discuții serioase atât cu părinții elevilor dar și cu alți factori, pentru a găsi o soluție de îmbunătățire a calității actului educațional în școlile cu probleme serioase.
Referitor la mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2013 – 2014, Adrian Ercuță, reprezentantul ISJ Ialomița, le-a explicat, punctual, directorilor prevederile din metodologie, documente care sunt afișate și pe site-ul Inspectoratului Școlar.

Am reținut, de exemplu, că, din acest an, cadrele didactice care împlinesc vârsta de pensionare până la 31 august pot fi reîncadrate sau li se poate prelungi contractul pe o durată de până la trei ani, cu aprobarea Consiliului de Administrație.
Discuțiile au fost ample și extrem de tehnice pe marginea prevederilor din metodologie, aproape fiecare articol fiind „disecat” și exemplificat.

În final, inspectorul școlar general a făcut câteva precizări și cu privire la normele didactice, diferențele descoperite în statele de funcții, probleme destul de grave care se întâmplă în școlile ialomițene, din lipsă de profesionalism.