Inserția tinerilor ieşiți de pe băncile şcolii în piața muncii, o problemă
Blocul Naţional Sindical (în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, SC Technical Training SRL şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA) continuă seria întâlnirilor de lucru în vederea stabilirii unui concept de bază pentru „Centrele de dezvoltare a carierei” menite să întărească legăturile dintre comunităţile şcolare, actorii din piaţa muncii şi tinerii aflaţi aproape de finalizarea studiilor liceale.
Marți, 26 februarie, aceștia au organizat, în Sala de Şedinţe a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, furnizorilor de formare profesională continuă, organizaţiilor patronale, AJOFM, Inspectoratului Şcolar Judeţean, societăţilor comerciale, Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, Casei de Asigurări de Sănătate, organizaţiilor guvernamentale şi ai mass-media locale.
„Este un proiect foarte drag, îmi este foarte aproape de suflet și m-a obligat atât pe mine cât și pe echipa mea să trecem de la un nivel de activitate și de dezvoltare la cu totul și cu totul alt nivel. BNS este singura entitate din spațiul sindical și patronal care are dezvoltat un departament solid de cercetare și analiză a pieței muncii, pentru a vedea care sunt problemele lucrătorilor din România și cum putem să intervenim mai bine în sprijinul acestora. Ne-am propus ca în cadrul acestei întâlniri să identificăm alături de invitaţii noştri cele mai bune căi de comunicare şi de lucru în echipă, astfel încât împreună să venim în sprijinul tinerilor cu un pachet integrat de servicii care să îi sprijine în procesul de tranziţie de la ciclul secundar de şcoală către piaţa muncii sau către sistemul superior de învăţământ. Nu în ultimul rând, vom analiza și zona pensionarilor, reprezentând sprijinul între generații”, a precizat managerul de proiect, Dumitru Costin.
Analiza acestui departament, concluzionată în indicatori, relevă o imagine nu prea fericită asupra prezentului și viitorului tinerilor din această țară. O primă constatare a fost aceea că sunt din ce în ce mai puțini tineri implicați în actul educațional în România, ceea ce se vede și cu ochiul liber, de altfel. În al doilea rând, avem cu 2 milioane de tineri mai puțin față de câți erau în 1990 – 1991, implicați în actul educațional.
Un alt indicator observat în urma analizei, a fost acela al abandonului școlar care a crescut simțitor, în aceste condiții riscurile sociale fiind mai mari. O altă vulnerabilitate este aceea că foarte puțini tineri obțin diploma de bacalaureat, fapt care arată și carențele din sistemul educațional. Nu în ultimul rând, dintre tinerii care reușesc să treacă de Bacalaureat sau să absolve o facultate, doar 25% reușesc să-și găsească un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat. Și asta pentru că, de multe ori, teoria excesivă învățată în școală nu este în concordanță cu cererea practică a angajatorului.
În plus, generația actuală, din păcate, în momentul în care este confruntată cu accesul în piața muncii, are mult de suferit, necunoscând multe aspecte legate de contractul de muncă și alte asemenea lucruri, fapt care le poate dăuna în viitor.
Blocul Naţional Sindical a prezentat cu această ocazie și o propunere concretă de parteneriat inter-instituţional care nu presupune costuri suplimentare pentru actorii sociali, dar care poate deveni în scurt timp cea mai eficientă acţiune întreprinsă de societatea civilă pentru îmbunătăţirea serviciilor de educaţie şi pentru creşterea şanselor de ocupare în rândul tinerilor în parteneriat cu autorităţile centrale şi locale.
Modelul de parteneriat are forma unei reţele de colaborare la nivel judeţean, regional şi naţional şi este însoţit de soluţii concrete de comunicare rapidă şi eficientă, de mecanisme de lucru şi de evaluare, roluri şi responsabilităţi bine definite precum şi de strategii de acţiune menite să ducă la creşterea calităţii serviciilor oferite tinerilor şi sprijinirea acestora în procesul de inserţie pe piaţa muncii, îmbunătăţirea serviciilor oferite de sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar, la elaborarea de proiecte comune şi atragerea de finanţări pentru programe destinate tinerilor și la promovarea de parteneriate strategice cu efecte directe în dezvoltarea economiei locale.