comenzi la domiciliu cliseru.ro

Iniţiativă legislativă pentru eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/03/2013 | Locale Ialomita

Senatorul colegiului 1 Feteşti – Ţăndărei – Slobozia, Marian Pavel, a organizat, recent, la cabinetul parlamentar din Feteşti, o întâlnire cu peste 25 de pensionari care solicitaseră o întrevedere  pentru a discuta despre inechităţile din sistemul public de pensii. Pensionarii sunt nemulţumiţi de faptul că OUG 100/2008  și prevederile art. 169 din Legea nr. 263/2010 îi  dezavantajează.

La această întâlnire a fost invitat să participe şi Daniel Voicu, şef serviciu stabiliri pensii din cadrul Casei de Pensii Ialomiţa.

Acesta a explicat pensionarilor că potrivit prevederilor legale menționate, pensionarii care au lucrat în fostele grupe  I şi II de muncă şi care au un stagiu complet de cotizare prevăzut de Legea nr. 19/2000, primesc puncte suplimentare conform OUG nr. 100/2008, respectiv majorarea punctajelor anuale conform art. 169.

„În 2008 s-a luat decizia de acordare a acestor puncte suplimentare, pentru că între persoanele care au desfăşurat activitate în fostele grupe I sau/și II de muncă a apărut o serie de inechităţi în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor, prin apariţia unor hotărâri judecătoreşti prin care se stabilesc stagii complete de cotizare mai mici decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi de legile cu caracter special. În  consecinţă,  nu au beneficiat de prevederile sus menţionate persoanele pentru care, la determinarea punctajului mediu anual, s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului de pensie prevăzută de acte normative cu caracter special: Legea nr. 57/1992, OUG nr. 102/1999, Legea nr. 226/2006,  art. 47 din Legea nr. 19/2000 și alte situaţii create de hotărâri judecătoreşti”, a precizat acesta.

Pensionarii prezenţi vineri la întâlnire fac parte din categoria celor care nu primesc puncte suplimentare şi astfel au pensiile mult mai mici decât ceilalţi.

marian pavel „Ordonanţa 100/2008 şi art. 169  nu au  reuşit să elimine toate inechităţile pentru că, dacă atunci erau avantajate persoanele care aveau un stagiu recunoscut de 25 de ani, acum sunt în dezavantaj.  Explicaţia ar fi că punctele suplimentare acordate celor cu stagiu de cotizare recunoscut de 35 de ani, creează diferenţe mari la cuantumul pensiei.  Nu este normal ca, spre exemplu,  două persoane care au avut acelaşi loc de muncă, au muncit în aceleaşi condiţii pentru o perioadă de timp aproximativ egală,  să aibă pensiile atât de diferite. De aceea, intenţionez  să iniţiez un proiect legislativ pentru eliminarea acestor  inechităţi”  a declarat senatorul Marian Pavel.

În perioada următoare, senatorul ialomiţean împreună cu specialişti în domeniu vor  redacta textul acestei iniţiative legislative.