Informare în vederea prevenirii toxiinfecțiilor alimentare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
Actualizat: 4 aprilie 2015

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada imediat următoare, când se înregistrează în mod tradiţional o creştere a consumului de ouă şi carne de miel, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa informează toţi consumatorii cu privire la următoarele aspecte:

Ouăle şi carnea de miel trebuie să fie achiziţionate din unităţi supuse controlului sanitar veterinar;

Ouăle aflate la comercializare trebuie să fie marcate cu indicativut tării de origine, codul producătorului şi data limită de consum.

La examinarea vizuală ouăle proaspete  trebuie să prezinte următoarele caracteristici :

  • coaja să aibă aspect rugos, cu porii vizibili
  • albuşul de culoare albă  şi consistenţa gelatinoasă
  • gălbenuşul să fie de culoare galben deschis până la roşietic, sferic, aşezat central

În perioada 06 – 11.04.2015 în piaţa agroalimentară Slobozia va fi autorizat temporar un punct de sacrificare a mieilor si iezilor. De aici, consumatorii pot achiziţiona de la crescători, animale care vor fi sacrificate în condiţiile sanitare veterinare stabilite de legislaţie. Carnea astfel obţinută având ca destinaţie exclusiv consumul familial, fără a fi permisă comercializarea ulterioară.

Carcasele de miel sau ied obţinute în urma sacrificării în spaţii autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar trebuie să poarte în mod obligatoriu o ştampilă de formă rotundă în interiorul căreia se află inscripţia “ TO “.

Carnea de miel, proaspată, refrigerată prezintă următoarele caracteristici organoleptice:

suprafaţa cu peliculă uscată, de culoare roz-roşie, pe secţiune uşor umedă, la atingerea cu degetul existând senzaţia de rece fără a se lipi;

  • consistenţa este fermă, elastică, depresiunile  formate la apăsarea cu degetul revin repede şi complet;
  • mirosul este plăcut, caracteristic speciei;
  • grăsimea este albă sfărâmicioasa;

Eventualele sesizări se pot face la Circumscripțiile Sanitar Veterinare din Urziceni, Slobozia, Țăndărei și Fetești sau la sediul DSVSA Ialomița, tel 0243/232.069, 0731.328.503.