Închidere Proiect VIP – PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”
Joi, 30 martie, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Ialomița, a avut loc conferința de închidere a proiectului VIP – PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”.
Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de creșterea șanselor de incluziune socială și o mai bună abilitare a copiilor și tinerilor de etnie romă și a familiilor acestora din comunități rurale și cartiere urbane defavorizate din județele Ialomița, Arad, Buzău și Mureș, asigurând dezvoltarea calității serviciilor acordate populației de etnie romă de către nouă (9) centre de zi care promovează modele de bune practici de abilitare, campanii de conștientizare și nondiscriminare, intervenția în rețea, munca în echipa și solidaritatea socială.
„Suntem la finalul unui proiect, zicem noi reușit, adresat copiilor cu nevoi materiale mai mari, din județul Ialomița. A fost o activitate de 27 de luni, în care am reușit să mobilizăm și autoritățile publice locale, dar și centrele de zi de la Făcăeni și Slobozia. A fost un proiect complex, deoarece a fost în parteneriat cu Direcțiile de la Buzău, Mureș și de la Arad. Foarte mulți copii au simțit efectele acestui proiect prin participarea la acțiuni în primul rând, cu oameni calificați, cu experiență în domeniu, prin participarea în tabere de odihnă, copii care nu au mai fost în astfel de activități niciodată, în excursii, au primit rechizite, îmbrăcăminte, alimente, deci efectul a fost maxim pentru beneficiari. Asta am urmărit și cu toate că am avut cele trei Direcții partenere, dar și CRIPS-ul de la București, care ne-a coordonat metodic, dar vorbesc despre cele trei direcții și cu noi, am reușit să ne coordonăm și chiar să aducem în cadrul activităților mulți copii să se cunoască, să facă schimb de impresii, de experiență și, de asemenea, cadrele didactice care au fost cu ei în aceste activități”, a declarat Paul Marcu în deschiderea evenimentului.
Raluca Romaniuc, șef serviciu în cadrul DGSASPC Ialomița, a făcut o prezentare amplă a acestui proiect implementat în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Arad, D.G.A.S.P.C. Buzău, D.G.A.S.P.C. Mureș și Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale București (CRIPS) și derulat prin Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, mulțumind totodată tuturor celor implicați.
„Mulțumesc încă o dată tuturor partenerilor din proiect, pentru că a fost destul de greu, interjudețean, cu mulți parteneri, greu de implementat și nu am fi putut fără tot cei implicați ca să îl ducem la capăt. De asemenea, mulțumim centrelor de zi implicate în proiect, pentru că acest program de finanțare a fost destinat centrelor de zi unde există copii în special de etnie romă. (…) De asemenea, mulțumim școlilor unde învață copiii din centrele respective, care ne-au fost alături și s-au implicat chiar voluntar în proiect, dar și echipei noastre, echipelor mobile care au făcut activități de abilitare în centre și cu părinții acestor copii și nu în ultimul rând FRDS, operatorul de program, ofițerului de proiect și echipei, care ne-au sprijinit foarte mult. Poate nu am reușit să promovăm mai mult aceste activități, dar ele s-au făcut cu implicare”, spunea Raluca Romaniuc.
Durata implementării proiectului a fost de 27 de luni (începând cu data de 01.01.2021) și a avut o valoare totală a finanțării de 4.565.893 lei, eligibil în totalitate.
„A fost un buget mare pentru că a fost implementat în mai multe județe. Promotorul a fost Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Ialomița. (…) Proiectul s-a derulat în nouă centre de zi din cele patru județe, din Ialomița fiind Centrul de Zi din cartierul 500 (Slobozia), Centrul de zi din cadrul Centrului Local de Asistență Făcăeni și Centrul Multifuncțional din Cartierul Bora. (…) O altă activitate a urmărit abilitarea persoanelor de etnie romă și anume dezvoltarea capacităților individuale, au fost furnizate informații și s-a urmărit creșterea competențelor liderilor și experților romi pentru promovarea drepturilor cetățenilor de etnie romă. În cadrul proiectului au fost înscriși 609 copii, din care 542 de etnie romă din cele nouă centre. Din județul Ialomița au fost înscriși 132, din care 105 de etnie romă. (…) De asemenea, au fost derulate activități de abilitare a copiilor înscriși în grupul țintă, prin deplasarea echipelor mobile (două din Ialomița) la centrele de zi. (…) Având în vedere că proiectul a trecut și prin perioada cu pandemia s-a insistat și pe activități de remediere școlară, colegii deplasându-se și la domiciliul copiilor, împreună cu personalul centrelor, pe activități sportive, de educație pentru sănătate, cu această ocazie fiind distribuite și pachete cu produse de igienă personală, activități de cunoaștere și protejare a mediului, activități de socializare și intercunoaștere, de însușire a unor valori morale, vizitarea unor obiective turistice și instituții, activități care s-au realizat în preajma sărbătorilor de iarnă, activități de conștientizare a importanței educației, fiindu-le distribuite și rechizite pentru începerea anului școlar. De asemenea, în cadrul aceleiași activități, s-a urmărit și abilitarea părinților copiilor de etnie romă și a altor membri din familia acestora, înscriindu-se în grupul țintă 309 părinți și membri ai familiilor, la nivelul județului fiind înscrise 89 de persoane. (…) De asemenea, au fost organizate tabere și excursii pentru copiii înscriși în grupul țintă, respectiv o excursie în 2021 (…), iar în vara anului 2022 au fost organizate mai multe tabere la care au participat foarte mulți copii. (…) Totodată, la nivelul fiecărui județ s-a organizat câte un seminar de formare a liderilor și experților romi, la Slobozia, pe partea de promovare a drepturilor cetățenilor de etnie romă, la care au participat 60 de persoane. Nu în ultimul rând, s-au derulat două campanii de conștientizare adresate persoanelor adulte de etnie romă (…), două ateliere online pentru pregătirea echipelor în vederea derulării campaniei de conștientizare, kitul campaniei a fost distribuit unui număr de 507 persoane, fiind date și pachete cu alimente neperisabile și s-au desfășurat și activități de conștientizare cu privire la importanța educației și legate de antidiscriminare (…) ”, a adăugat Raluca Romaniuc.
La eveniment au participat reprezentanți ai DGASPC Ialomița, centrelor de zi, ai partenerilor sociali, precum și beneficiari direcți ai proiectului care au împărtășit participanților experiența acumulată în această perioadă și modul în care activitățile proiectului i-a sprijinit în procesul de incluziune socială.
Conferința s-a transmis și on-line, pe platforma zoom, pentru echipele partenerilor din municipiul București, județele Arad, Buzău, Mureș și invitații acestora.