Incendiu la o casă din Bordușani. Două persoane au ajuns la spital
Stingerea incendiilor și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 26 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 24 de ore (06.07.2022).
La nivel județean, 18 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
În jurul orei 10:20, salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unui incendiu, la locuința unui cetățean din localitatea Bordușani.
Trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD s-au deplasat imediat, la locul solicitării. În sprijinul acestora au intervenit membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Bordușani și Făcăeni, două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia cu o autospeciala de stingere cu apă și spumă și o autoscară și un echipaj de la Stația de pompieri Țăndărei cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul acoperișului, ulterior acesta propagându-se la mai multe anexe. Pentru lichidarea incendiului, dar și pentru înlăturarea efectelor negative, salvatorii au acționat aproximativ șase ore.
Au ars: acoperișul locuinței în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 260 de metri pătrați, anexe gospodărești cu materialele din încăperi pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați, un foișor și o cameră parter pe o suprafață totală de aproximativ 80 metri pătrați, 25 de metri cubi de lemn de foc, trei butelii, mai multe aparate electrocasnice și unelte de grădinărit, panouri fotovoltaice și centrala termică. Totodată a fost afectată o locuință învecinată pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați.
Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul medical a acordat primul ajutor medical a două persoane, ulterior acestea fiind preluate și transportate la Spitalul Municipal Fetești.
Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric.
Reamintim măsurile necesare pentru preîntâmpinarea incendiilor produse din cauza scurtcircuitelor electrice:
- efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat;
- nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
- verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
- nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
- instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
- amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.
În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 8 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 8 incendii care au avut loc în perioada menționată, la nivel județean, 6 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate peste 2 hectare de teren.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro