Incendii la Gheorghe Doja și Gimbășani
Atenție la jarul căzut din sobă!
Incendiu la o casă din comuna Cosâmbești, sat Gimbășani.
Astăzi 16 martie a.c., în jurul orei 02:00, trei echipaje de pompieri din cadrul Gărzii de pompieri Slobozia cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și o ambulanță SMURD, au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, să intervină în comuna Cosâmbești, satul Gimbășani, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. În sprijinul salvatorilor au fost alertați și membri Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă, atât în interiorul locuinței, cât și la nivelul acoperișului.
Pentru lichidarea incendiului și îndepărtarea efectelor negative, militarii au acționat trei ore. A fost înlăturat riscul de explozie, din interiorul bucătăriei fiind scoase trei butelii de către forțele de intervenție. Proprietarul în vârstă de 91 de ani, a fost ajutat de vecini să iasă, până la sosirea echipajelor de pompieri. Acesta a suferit un atac de panică și i-au fost acordate îngrijiri medicale de echipajul SMURD, ulterior a refuzat transportul la spital. În urma incendiului, provocat cel mai probabil de jarul căzut din sobă, au ars mobilier, bunuri electrocasnice, precum și acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați.
Cauza probabilă a producerii incendiului a fost jarul căzut din sobă.
Incendiu la o casă din comuna Gheorghe Doja.
În data de 15 martie a.c., în jurul orei 18:50, două echipaje de pompieri din cadrul Gărzii de pompieri Slobozia cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și un echipaj SAJ Ialomița – substația Slobozia au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, să intervină în comuna Gheorghe Doja, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. În sprijinul salvatorilor au fost alertați și membri Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperișul locuinței.
Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea rapidă a incendiului și lichidarea acestuia după o oră, aceștia reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc.
Echipajul SAJ a acordat îngrijiri medicale proprietarului, care a suferit un atac de panică, ulterior acesta a refuzat transportul la spital.
În urma incendiului au ars burlanul coșului de fum și materialul lemnos din jurul coșului.
Cel mai probabil incendiul a izbucnit de la un coș de fum necurățat de funingine.
**
Reamintim ialomițenilor că astfel de evenimente pot fi evitate, respectând următoarele măsuri:
- – coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate;
- – în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
- – coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- – evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
- – depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;
- – amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
- – supravegheați permanent focul;
- – nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
- – nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
- – nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
- – nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
- – nu lăsați ușa sobei deschisă;
- – nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata apropiere a acestora;
- – stingeți focul pe timpul nopții;
- – asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană autorizată;
- – nu lăsați copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.
ISU Ialomița