În urma deszăpezirilor, Ialomița solicită de la rezervele statului 42,2 tone de motorină
Prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, va înainta o notă de fundamentare la Guvern pentru scoaterea din rezervele statului a unei cantități de 42,2 de tone de motorină și acordarea cu titlu gratuit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița. Această solicitare vine ca urmare a intervențiilor pe parcursul Codului Roșu de ninsori instituit pe raza județului la finele lunii ianuarie.
Această cantitate de motorină va fi apoi distribuită Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență care au acționat în afara sferei lor de competență pentru deszăpezire și salvarea de vieți omenești. Reprezentanții acestor comitete își asumă întreaga responsabilitate pentru cantitatea solicitată, urmând ca în 15 zile de la finalizarea acțiunii de distribuire a cantității de motorină să transmită rapoarte justificative.
Așadar, solicitările Comitetelor locale au vizat atât intervențiile în afara zonei de competență, pe drumurile județene și naționale, pentru salvarea de vieți omenești, cât și pentru readucerea activității economico-sociale din zona localităților la un program normal.
Au fost intervenții care au fost făcute și pentru complexe mari de animale, pentru hrana lor, pentru transportul unor animale vii, așa cum a fost la Valea Măcrișului, de exemplu.
Din cele 66 de localități, în 18 nu s-a solicitat niciun gram de motorină. În schimb, un oraș, un municipiu și o comună au cerut între 2,3 și 2,5 tone, iar o comună a solicitat chiar și 4 tone de motorină.
Cei care nu au solicitat sprijin au fost Alexeni, Bărbulești, Bordușani, Bucu, Ciocârlia, Colelia, Giurgeni, Ion Roată, Movila, Ograda, Perieți, Platonești, Sărățeni, Săveni, Sf. Gheorghe, Țăndărei, Urziceni și Vlădeni.
După aprobarea raportului, vom face publice și numele acestor localități și cantitățile solicitate.
Prefectul susține că în spatele acestor solicitări sunt ore de funcționare a utilajelor, iar activitățile din jurnalele făcute de Comitetele locale poartă și viza președintelui Comitetului Județean, adică a lui.
Totodată, prefectul afirmă că în raport sunt „cuantificate și intervențiile pe care le-am avut pe drumurile județene și în alte părți, pe perioada stării de alertă, activități care au fost desfășurate de CNANDR, atât pe zona districtelor Sinești și Urziceni, cât și pe a secțiilor de la Slobozia și Fetești. În afară de asta au fost și intervențiile MapN, care sunt cuantificate în jurul sumei de patruzeci și ceva de milioane lei, unde s-a intervenit cu forțe și utilaje. Evident, a fost un consum de carburant și pentru noi, pe care nu l-am prins aici, dar voi discuta atât cu IPJ, IJJ și ISU să facem o altă solicitare de aranjare a bugetelor, cel puțin pe carburant, pentru această situație”, a conchis prefectul Gigi Petre.