În primele cinci luni ale anului s-au eliberat aproape 240.000 de rețete compensate și gratuite
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate au prezentat, marți, 26 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, situația bugetului instituției repartizat pe domenii de asistență medicală.
Astfel, potrivit președintelui-director Mihai Geantă, pe primele șase luni ale anului, bugetul de cheltuieli al Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru finanțarea serviciilor medicale s-a ridicat la suma de 64.911.000 lei, sumă repartizată pe toate domeniile de asistență medicală.
Din această sumă, cea mai mare pondere a fost repartizată pentru plata medicamentelor eliberate pe rețete compensate și gratuite, dar și pentru finanțarea unităților sanitare cu paturi din județ.
„ Din acești 64 de milioane, 28.027.000 lei sunt sume prevăzute pentru plata medicamentelor compensate și gratuite, plată care s-a făcut în luna iunie pentru luna august 2011, iar pentru spitalele din județul nostru, sumele contractate pe primele șase luni au fost de 22.096.000 lei. Cele două domenii de asistență medicală au o pondere de 77% din totalul serviciilor medicale, un procent deosebit de important. Diferența de 23 de procente a rămas să fie alocată domeniilor de asistență medicală primară, asistență medicală de specialitate și paraclinic, aici sumele alocate nefiind suficiente. La Serviciul de Ambulanță au fost alocate 4,7 milioane lei, sumă care a permis desfășurarea în bune condiții a activității. De asemenea, un domeniu cu mare impact asupra CJAS este acela al dispozitivelor medicale, unde au crescut alarmant de mult solicitările din partea celor cu afecțiuni oncologice, pentru pungi de colostomie, dar și pentru cei cu boală pulmonară obstructivă, care au nevoie de generatoare de oxigen, sumele alocate fiind de aproape un miliard de lei vechi. În plus, Casa de Asigurări de Sănătate susține din bugetul său și salariile personalului medical din cele trei baze de tratament, circa 1,5 miliarde de lei vechi”, a explicat Mihai Geantă.
Pentru că suma alocată pentru plata medicamentelor este destul de mare, am aflat că în primele cinci luni ale anului s-au eliberat 237.452 de rețete compensate și gratuite pentru un număr de 81.000 de persoane.
De exemplu, pentru bolile psihice (nevroze, astenii) s-au eliberat în primele cinci luni peste 9.000 de rețete în valoare de 17 miliarde de lei vechi, iar pentru schizofrenie, tulburări schizotipale și delirante, tulburări afective majore, tulburări psihotice acute au fost eliberate 1.750 de rețete, în valoare de 6 miliarde lei vechi.
Este binecunoscut că și diabetul este o boală des întâlnită, în Ialomița existând în jur de 7.000 de bolnavi. Nici hepatita nu este de neglijat, boală care necesită tratament foarte scump în anumite cazuri. De exemplu, la hepatita de tip C, costul pentru un pacient este de 70 milioane lei vechi lunar, iar la hepatita de tip B circa 18 milioane de lei.
În județul nostru, în luna iunie existau în tratament 43 de pacienți cu hepatită cronică de tip C, 14 bolnavi fiind pe lista de așteptare. La hepatita de tip B, a crescut incidența, astfel că există 57 de persoane în tratament față de luna ianuarie când erau 24 de bolnavi, pe lista de așteptare a medicamentației fiind 7 bolnavi.
Rețeta electronică va funcționa în paralel cu cea clasică
Mihai Geantă a mai anunțat că de la 1 iulie va intra în funcțiune și sistemul electronic de prescriere a medicamentelor, în prima lună rețeta electronică urmând să funcționeze în paralel cu cea clasică, până la terminarea stocului existent, fiind în același timp și o perioadă de adaptare la tehnică.
„Este un pas înainte și sperăm să aducă beneficii sistemului de sănătate. Va fi greu la început, dar am primit asigurări de la cei care au implementat programul că nu vor exista probleme majore. Am instruit medicii în acest sens, dar vor mai exista probabil neclarități”, a mai spus Geantă.
Așadar, în urma consultaţiei, pacientul va primi de la medic un cod de bare. Cu acesta, el va merge la farmacie. Farmacistul va scana codul de bare şi se va vedea în calculator reţeta prescrisă de medic. Bolnavului îi va fi eliberată reţeta pe baza CNP-ului din buletin. Trebuie ştiut că prescripţia medicală electronică va avea două componente: cea care se va completa de medic şi cea care se va completa de farmacist.
Pe lângă prescrierea unei rețete în sistem online, mai este prevăzută și posibilitatea prescrierii offline a rețetei, dar numai în cazuri speciale. Mai precis, în zone unde nu există conexiune la internet sau în vizitele la domiciliu, acolo unde pacientul nu este transportabil, medicul va introduce în calculator datele, dar va elibera pe moment pacientului o reţetă obişnuită.
În ceea ce privește numărul concediilor medicale, acesta a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Dacă până acum doi ani se prescriau de către medici în jur de 2.000 de concedii medicale lunar, de la începutul anului au fost eliberate în total 5.000 de concedii medicale, așadar în jur de 1.000 de concedii medicale lunar.
În final, președintele-director al CJAS Ialomița a adăugat că aproximativ 4.750 de contribuabili la fondul de sănătate, din cei 17.334 înscriși, care desfășoară activități indepedente sau obțin venituri din închirieri, înregistrau în luna mai debite la fondul de sănătate, valoarea totală fiind de 5,7 milioane lei.
Potrivit acestuia, au fost întocmite 296 de dosare de executare silită, fiind trimise 730 de decizii de impunere, dar și 35 de dosare în instanță prin care se contestă aceste datorii.