comenzi la domiciliu cliseru.ro

În Luna Interculturală, tinerii din Făcăeni provoacă schimbarea prin metode creative

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/07/2015 | Locale Ialomita

Cafenea publică. Bibliotecă Vie. Teatru Forum. Acestea sunt metodele creative prin care tinerii din Făcăeni  adună idei și soluții din comunitate, pentru nevoile lor.

Tinerii din FacaeniEi vă invită să fiți alături de ei în Luna Interculturală, folosind aceste metode în 4 evenimente specifice, pentru a arăta care sunt problemele cu care se confruntă și a identifica soluții alături de comunitate:

5 iulie, Cafenea publică, ”Tinerii din Făcăeni – Nevoi și soluții”

  • 12 iulie, Teatru Forum, ”Părinți care își obligă copiii să renunțe la școală pentru a lucra”
  • 16 iulie, Teatru Forum II, ”Părinți care își obligă copiii să renunțe la școală pentru a lucra”
  • 26 iulie, Bibliotecă Vie, ”Consecințele discriminării pe criterii etnice, religioase, de stare a sănătății sau poziție socială”

Ești tânăr, plin de dorință de schimbare, inițiativă, gândire inovatoare și vise? Dacă da, te așteptăm la evenimentele organizate de noi, unde împreună cu cei din Fundația PACT îți vom oferi ajutor și îndrumare pentru reușită. – acesta este mesajul central pe care tinerii din Făcăeni vor să îl transmită prin Luna Interculturală.

Tinerii au acea „energie care schimbă locul” și sunt resursa cea mai importantă atunci când vrem să facem o schimbare în bine în comunitatea în care trăim. Însă, pentru a acționa, ei au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate nevoilor lor. Luna Interculturală are în vedere crearea acestui spațiu de susținere și implicare în comunitate, folosindu-se de metode creative pentru a provoca o schimbare. În cadrul celor 4 evenimente, tinerii vor pune în practică ceea ce învață și organizează de câteva luni, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor lor și a găsi soluțiile potrivite împreună, declară Laura Greta Marin, manager proiect și reprezentant al Fundației PACT.

În urma acestor evenimente, ce abordează subiecte precum nevoile tinerilor, abandonul școlar, educația și nevoia de modele pozitive din comunitate,  tinerii din Facaeni vor crea un plan de acțiuni, pe baza soluțiilor și resurselor descoperite, pe care îl vor prezenta autorităților locale.

Luna Interculturală este parte a proiectului Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea, un proiect ce aduce în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă.

Despre metodele folosite

Biblioteca Vie pune în prim-plan oamenii și poveștile lor. Mai exact, oamenii devin cărți, se întâlnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate să își aleagă pe rând câte o carte. Această metodă are în vedere conștientizarea stereotipurilor și prejudecăților cu care fiecare dintre noi se poate confrunta.

Teatrul Forum este un tip de teatru al oprimaților. Această formă de teatru este un mijloc de împuternicire și rezolvare a problemelor, în special pentru că publicul este implicat în ”piesa” jucată. Ei pot urca pe scenă pentru a înlocui unul dintre personaje și a juca ”rolul” diferit, oferind soluții.

Cafeneaua Publică este o metodă de dezbatere și consultare prin care participanții sunt implicați în găsirea unor răspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Aceștia sunt așezați la mese, fiecare masă având o temă dată și o gazdă. După un anumit timp, prin rotație, participanții trec de la o masă la alta, discutând astfel toate temele din ”cafenea” și propunând soluțiile pe care ei le cred potrivite.

Fundația PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare) contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin încurajarea, susținerea și promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile pe care le numește generic organizaţii comunitare şi pe care le sprijină să fie active, eficiente, sustenabile şi vizibile în regiunea lor (www.fundatiapact.ro).

Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org  și www.fondong.fdsc.ro