În atenția proprietarilor de animale de companie

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În atenția proprietarilor de animale de companie (câini, pisici și dihori domestici) care intenționează să  călătorească în spațiul intracomunitar:

Având în vedere Regulamentul (CE) nr. 998/2003, animalele de companie, din speciile enumerate mai sus, trebuie să  fie identificate cu un dispozitiv electronic și să fie însoțite de un pașaport care să certifice acțiunile sanitare veterinare efectuate.

Completarea, eliberarea și legalizarea pașaportului  se face în conformitate cu Ordinul  ANSVSA nr. 8/2007,  după  cum urmează:

1. pentru fiecare animal,  pașaportul  se completează și se eliberează  de  la un cabinet sanitar veterinar autorizat.

2.  pașaportul se completează  la fiecare rubrică  cu datele de identitate ale animalului, de câtre  medicul  veterinar, după  ce  în prealabil acesta a fost identificat prin microcipare.

3. pașaportul este prezentat direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru legalizare și acordarea numărului unic. Proprietarul trebuie să prezinte și animalul în vederea citirii microcipului.

4. se înregistrează  în rubricile pașaportului informațiile  care se referă la acțiunile sanitar-veterinare efectuate de câtre medicul veterinar de liberă practică de la un cabinet autorizat sanitar veterinar. După înregistrarea în rubricile pașaportului a  informațiilor care se referă  la acțiunile sanitar-veterinare efectuate asupra animalului de companie, medicul veterinar aplică în dreptul fiecărei înregistrări parafa, semnătura și ștampila unității în care funcționează conform legii.