comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Zeci de tone de legume și fructe cu pesticide. Carne și ouă confiscate

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
25/04/2019 | Lege si Ordine

În conformitate cu prevederile Notei de Serviciu a A.N.S.V.S.A. nr. 25797/01.04.2019 ce are ca subiect ,,intensificarea măsurilor care trebuie dispuse pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2019ˮ, în intervalul 05 – 23 aprilie, consilierii din cadrul D.S.V.S.A. Ialomiţa, au efectuat 85 acțiuni de control în unități de producere, procesare, depozitare și comercializare a produselor alimentare, dar și acțiuni de verificare în trafic a mijloacelor de transport.

În timpul controalelor au fost constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare în vigoare, după cum urmează:

  • lipsa documentelor sanitare veterinare de proveniență, pentru carnea de vită și oaie, menite să ateste originea produselor și implicit obținerea acestora într-o unitate supusă controlului sanitar-veterinar;
  • transportul produselor alimentare cu mijloace auto care nu erau autorizate sanitar-veterinar;
  • depozitarea produselor alimentare în condiții care nu respectau normele de siguranța alimentară;
  • igiena și întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor;
  • comercializarea ouălor nemarcate conform prevederilor legale;
  • etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare destinate comercializării.

Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 41700 lei, și a fost emisă o ordonanță de interzicere a activității, pentru o unitate de procesare ouă.

Ca măsură complementară s-a dispus confiscarea unei cantităţi de 454 kg carne de vită, oaie și pește și au fost supuse reținerii oficiale 1080 bucăți ouă.

        Urmare a Notei de Serviciu A.N.S.V.S.A. nr. 27473/31.10.2017, privind arondarea judeţelor pentru efectuarea analizelor în cadrul laboratoarelor subordonate A.N.S.V.S.A., pentru domeniul siguranţei alimentelor şi hranei pentru animale, în perioada 01.01.2019 – 23.04.2019, L.S.V.S.A. Ialomiţa a recepţionat un număr total de 480 probe de fructe şi legume cu conţinut ridicat de apă.

Din cele 480 probe recepţionate, au fost lucrate 390 probe, din care 7 probe au prezentat valori peste limitele maxime admise, după cum urmează: 4 probe de dovlecei, însumând o cantitate de 30000 kg, ţara de provenienţă Turcia, 2 probe rodii, însumând o cantitate de 2930 kg, ţara de provenienţă Turcia și 1 probă gutui, țara de proveniență Turcia, reprezentând o cantitate de 17210 kg.

În cazul probelor la care s-au evidenţiat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide multireziduale, L.S.V.S.A. Ialomiţa a notificat imediat Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa  Alimentelor pe raza cărora se aflau depozitele de destinație, în vederea iniţierii alertelor rapide prin SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) și a dispunerii măsurilor de reţinere, retragere, confiscare sau respingerea produselor în cauză, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate pe această tematică, au fost aplicate un număr de 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4800 lei, pentru transportul fructelor și legumelor cu mijloace auto neînregistrate sanitar-veterinar.

Precizăm că, începând cu data de 05.09.2017, conform Ordinului Preşedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 103/05.09.2017, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa este desemnat pentru a efectua analize privind determinarea de pesticide din produse de origine nonanimală (fructe şi legume cu conţinut ridicat de apă, citrice şi fructe de pădure).

Analizele se efectuează prin metode multireziduale bazate pe lichidcromatografie cuplată cu spectrometrie de masă (LC-MS/MS), putând fi determinate un număr de 71 de pesticide.

 DSVSA IALOMIȚA