Ialomița: Verificarea târgurilor și aglomerărilor de animale

Urmare a evoluției Pestei Porcine Africane în mai multe state europene, precum și datorită confirmării a două focare de boală la porci domestici din exploatații nonprofesionale de pe teritoriul județului Satu Mare, D.S.V.S.A. Ialomița, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Ialomița au dispus verificarea târgurilor și aglomerărilor de animale de pe raza județului Ialomița, precum și efectuarea de controale în trafic, în scopul verificării respectării de către propietarii de animale cât și de consiliile locale a măsurilor impuse de D.S.V.S.A. Ialomița odată cu notificarea bolii pe teritoriul României.

Deși pe teritoriul județului Ialomița există doar un singur târg de animale autorizat sanitar-veterinar, au fost verificate și alte două aglomerări cunoscute de pe raza județului, constatându-se că este respectată interdicția de comercializare a porcinelor, nefiind identificate animale.

Totodată au fost efectuate un număr de nouă controale în trafic neconstatându-se abateri de la legislația sanitară veterinară.

Publicitate

Având în vedere organizarea la nivelul localităților a unor evenimente sociale reprezentate de Zilele Comunei, Bâlciuri, Hramuri de Biserici etc., a fost dispusă realizarea de controale în localitățile respective, în scopul verificării respectării condițiilor sanitare veterinare în ceea ce privește proveniența produselor alimentare, trasabilitatea acestora, și respectarea normelor de igienă alimentară necesare pentru comercializarea alimentelor.

Au fost efectuate 15 controale, iar în urma abaterilor constatate au fost aplicate un număr de 8 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, dispunându-se  măsura confiscării și dirijării către incinerare a unei cantități de 1118 kg produse alimentare de origine animală și nonanimală, pentru care nu a putut fi stabilită trasabilitatea și termenul de valabilitate al produsului.

Principalele abateri constatate au fost: comercializare de produse alimentare fără a deține înregistrare sanitară veterinară, nerespectarea condițiilor generale de igienă în ceea ce privește manipularea și depozitarea produselor alimentare, nerespectarea condițiilor de igienă în ceea ce privește prepararea alimentelor.

Comunicat de presă: DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa