Ialomița: Valorificarea potențialului Dunării ar putea ajuta localitățile din zonele riverane
Potențialul Dunării în zona Ialomiței nu este valorificat în prezent așa cum ar trebui. La această concluzie au ajuns participanții la dezbaterea organizată la Fetești cu prilejul Zilei Internaționale a Dunării, sărbătorită în fiecare an pe 29 iunie. Din acest motiv, autoritățile locale și județene au lansat, recent, câteva propuneri, în special pe zona turistică. Mai precis, realizarea pe malul brațului Borcea, la Fetești, a unui port comercial şi turistic dar şi cinci puncte de acostare în Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni și Giurgeni.
Sute de persoane au participat sâmbătă, 29 iunie, la Fetești, la o întâlnire organizată de Consiliul Județean și Instituția Prefectului, în cadrul căreia s-a dorit discutarea posibilităților de valorificare a potențialului Dunării în zona Ialomiței. Pe acest subiect, însă, se poate vorbi la nesfârșit, având în vedere că la ora actuală localitățile riverane nu beneficiază așa cum ar trebui de oportunitățile oferite. Totul s-a limitat la lipsa fondurilor și la neputința de a ieși din starea de veșnic ridicat din umeri, lucru admis și de autoritățile județene prezente la eveniment.
„Noi ştim că este insuficient să spui că nu sunt bani, pentru că oamenii care vor să facă proiecte însemnate găsesc şi bani. Când nu ai bani, atunci trebuie să fii mai inteligent decât alţii care au”, spunea președintele Consiliului Județean.
Însă, cei inteligenți dar și cu bani au început deja să-și facă simțită prezența în zonă, prin realizarea unor puncte de acostare atât a barjelor care transportă cereale, cât și a vaselor de croazieră. Există și o altă categorie de oameni de afaceri care vizează protecţia mediului, însă mulți văd în turism şi în circulaţia pe Dunăre o oportunitate extraordinară.
Și cum noi, ialomițenii, nu am înțeles cât de norocoși suntem că avem și Dunărea, dar și brațul ei, Borcea, pe teritoriul nostru, am lăsat totul la voia întâmplării. Ne amintim, însă, repede de problemele pe care le creează atunci când apele ies din matcă, aducându-ne furioase aminte că există.
Proiecte ample – port comercial și turistic, puncte de acostare, trasee turistice
Dunărea a devenit un fluviu intern şi reprezintă o mare oportunitate de dezvoltare, atât economică, socială, cât şi civică. În acest context, reprezentanții Consiliului Judeţean doresc o dezvoltare rapidă a tuturor localităţilor riverane Dunării, iar în parteneriat cu Primăria municipiului Feteşti şi a altor cinci localităţi riverane, respectiv Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Giurgeni, să construiască un port comercial şi turistic în zona Feteşti şi cinci puncte de acostare în fiecare dintre cele cinci localităţi.
„Pentru municipiul Feteşti va fi o investiţie foarte atractivă, va consta în căi de acces, capacităţi de parcare auto, un ponton mare, de aproximativ 40 metri lungime, 10 metri lăţime, cu toate facilităţile portuare, respectiv alimentare cu apă potabilă, evacuare ape uzate, alimentare energie electrică, alimentare cu combustibil. Investiţia va crea posibilitatea de acostare a navelor cu capacitate de până la 300 locuri şi staţionarea a peste 40 ambarcaţiuni, dezvoltând de aici o serie întreagă de oportunităţi. Astfel, reuşim să dezvoltăm din punct de vedere turistic toată zona. Ne propunem să dezvoltăm, să încurajăm deschiderea cât mai multor pensiuni turistice. Ne dorim să dezvoltăm de asemenea trasee turistice, să le facem cât mai atractive, să le marcăm şi să le promovăm, să dezvoltăm mai multe baze nautice pentru practicarea sporturilor nautice şi o creştere a atractivităţii acestor sporturi pe malul Dunării și a brațului Borcea. Nu în ultimul rând, ne dorim să folosim şi să promovăm cât mai multe trasee turistice pentru a face cunoscută această zonă şi a promova foarte bine locurile cât mai frumoase, pline de tradiţii, cu o încărcătură deosebită din punctul nostru de vedere. În acest sens, am depus o cerere de finanţare nerambursabilă pentru pregătirea a tot ceea ce înseamnă documentaţii tehnice, proiecte tehnice şi sperăm ca în 2014- 2020 să reuşim să construim acest port turistic, cât şi cele cinci puncte de acostare”, declara vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Martin.
Totodată, subprefectul județului, Marin Constantin, a admis că până în prezent ialomițenii nu au valorificat „legătura cu acest mare fluviu”, însă a ținut să precizeze că „trezirea la realitate a autorităților” va fi de bun augur pentru viitorul acestui județ, atât din punct de vedere economic cât și turistic, cultural sau edilitar.
Dacă ne aducem aminte, această idee cu portul turistic și comercial de la Fetești a existat încă de acum patru ani, însă în ciuda demersurilor insistente pe care le-a făcut autoritatea locală, întotdeauna au existat alte probleme mai importante de rezolvat.
Chiar dacă și în prezent există mulți sceptici care susțin că acest proiect nu va fi niciodată pus în practică, fiind doar o modalitate de a mai cheltui niște bani pe studii de fezabilitate, totuși să încercăm să nu ne pierdem speranța.
Liviu Cazan, şeful Autorităţii Navale Române, afirma privitor la acest proiect amplu că „autoritatea navală română este mândră să participe prin suportul tehnic de specialitate pe care poate să-l ofere”.
„(…) Conştientizăm şi noi acum, după șase mii de ani de când există vestigii arheologice în zonă, că Dunărea a fost, este şi, printr-o dezvoltare durabilă, poate fi importantă pentru ialomiţeni. Autoritatea navală, ca organism tehnic de specialitate, în numele Guvernului României, asigură siguranţa navigaţiei şi securitatea navelor. Noi creăm un cadru de asistenţă a acestui proiect, astfel încât ceea ce se derulează aici, după ce s-au analizat fluxurile de trafic, să confere acestui proiect viabilitate. (…) Sperăm ca anul viitor să găsim întemeiate porturile”, afirma Liviu Cazan.
În schimb, deputatul Marian Neacșu i-a sfătuit atât pe oamenii de afaceri cât și pe cei din zona administrativă să trateze cu multă responsabilitate oportunităţile pe care fluviul şi strategiile naţionale şi europene le au, impulsionându-i să investească în judeţul Ialomiţa, fiind convins că este o activitate de viitor.
De asemenea, participanții la manifestare au vorbit despre ariile protejate, despre siturile arheologice aflate în zonă, despre sărăturile de la Gura Ialomiței, despre pescuit, populațiile de păsări și pești existente, dar și multe altele.
În final, deși încheiem într-un mod oarecum pesimist, cineva a spus în cadrul întâlnirii că în județ există aproximativ 500 de pescari comerciali în localitățile riverane brațului Borcea care se descurcă de pe-o zi pe alta, din cauza inexistenței unor centre care să valorifice producția. Așa că, mai mult ca oricând, este nevoie de punerea în practică a acestor proiecte care să aducă un plus de bunăstare în aceste zone.
Programul acestei zile a mai cuprins o croazieră pe brațul Borcea, până pe teritoriul comunei Giurgeni, dar și o vizită la situl arheologic „Orașul de floci”.