Ialomița: Vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Momelile vaccinale vor fi distribuite din avion de la mică altitudine. Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează locuitorii județului că, în perioada 18.04.2016 – 15.05.2016, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura campania de primăvară, constând în vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor, servicii de transport, depozitare și distribuție de momeli vaccinale antirabice pentru vulpi, în conformitate cu H.G. nr. 55/16.01.2008, pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe în România.

Momelile vaccinale vor fi distribuite din avion de la mică altitudine.

Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.

Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.

Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice.

Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură: oamenilor, animalelor de companie, animalelor domestice.